Választás 2022

2022.03.11. 09:22

Országosan 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek

Az illetékes választási bizottságok ezért ívenként ezer forint bírságot szabtak ki rájuk.

Országosan 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtés után – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-t.

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthették az ajánlásokat. A jelöltek, jelölőszervezetek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, az íveket ezután vissza kellett vinniük a választási irodákba.

Az összes olyan ajánlóívet, amely nem üres, február 25-én 16 óráig kellett visszaszolgáltatni, azokat pedig, amelyek nem tartalmaztak ajánlást, legkésőbb február 26-án 16 óráig.

Az NVI összesítése szerint az országos nemzetiségi önkormányzatok valamennyi felvett ajánlóívet határidőben visszaszolgáltatták.

A jelöltek, illetve jelölőszervezetek országosan összesen mintegy 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a választási irodákba, az illetékes választási bizottságok ezért ívenként ezer forint bírságot szabtak ki rájuk.

Az NVI összesítése szerint a független jelöltek 1729 ívet nem vittek vissza, az ismertebb pártok, illetve a legtöbb ívvel elszámolni nem tudó pártok közül a Megoldás Mozgalom 1561, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1176, a Zöldek, A Normális Emberek Pártja 700, a Le az Adók 75%-ával Párt 446, a Magyar Munkáspárt – Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom 384 ívet nem vitt vissza.

A Mi Hazánk Mozgalom 278, a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd 193, a Normális Élet Pártja 79, a Fidesz–KDNP 30 ívet nem szolgáltatott vissza határidőre.

2018-ban vissza nem vitt ívenként tízezer forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok, összesen több mint 730 millió forint értékben, de ennek döntő részét még nem sikerült behajtania az adóhivatalnak.

 

Borítókép: A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülése a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában