Ukrán válság

2022.03.14. 07:43

Ukrajnai háború: elhagyhatják a lakosok Mariupolt, szüneteltetik az ukrán-orosz tárgyalásokat

Folyamatosan frissülő tudósításunk az orosz-ukrán háború 19. napjáról.

Az orosz-ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei

  • Összesítették az eddigi veszteségeket
  • Az oroszok blokád alá vették Ukrajna partjait
  • 2500 civil halt meg Mariupolban
  • Megteremtették az oroszok a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését
  • Védelmet ígértek a NATO-hoz nem tartozó EU-tagállamoknak
  • Az orosz csapatok Ukrajna több térségében is offenzívákat készítenek elő

Podoljak: szüneteltetik az ukrán-orosz tárgyalásokat

 

Felfüggesztették keddig az Ukrajna és Oroszország közötti  béketárgyalásokat – közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, aki maga is részt vesz a tárgyalásokon.

A tisztségviselő szavai szerint „technikai szünetet” tartanak – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Podoljak korábban azt közölte, hogy hétfőn újabb tárgyalási fordulót tartanak a felek, majd később számolt be a Twitteren, hogy a tárgyaló delegációknak az alcsoportokban „bizonyos definíciókat tisztázniuk kell”, és emiatt szünetet tartanak. Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a tárgyalások folytatódnak. A hétfői tárgyalások kezdete előtt posztolt videóüzenetében Podoljak leszögezte, hogy az ukrán fél változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából. „Csakis ezután beszélhetünk bármiféle szomszédi kapcsolatokról és politikai rendezésekről” – tette hozzá.

Podoljak azt is írta a Twiterren, hogy „nehéznek” tartja a kommunikációt az orosz féllel. Szavai szerint a felek hétfőn „már módosított álláspontokkal” kezdték el az online tartott megbeszélést. Kijelentette: a két küldöttség közti nézeteltérések fő oka, hogy jelentősen különböző a két ország politikai rendszere. „Ukrajnában nyílt párbeszéd zajlik a politikai vezetés és a társadalom között és konszenzusra törekszenek, míg Oroszországban ultimátumokkal nyomják el saját társadalmukat” – állította a tisztségviselő.

Közben az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat a Telegram üzenetküldő portálon arról adott hírt, hogy a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműnél az orosz katonák közvetlenül az 1-es számú energiablokk mellett fel nem robbant aknákat robbantottak fel. A robbantások idejére a nukleáris létesítmény személyzete elhagyta a munkaterületet.

Az Enerhoatom kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy az atomerőmű területén a háttérsugárzás szintje megváltozott-e a robbantások után. A vállalat hangsúlyozta, hogy jelenleg a Roszatom orosz vállalat tizenegy képviselője van jelen a zaporizzsjai atomerőműben, ezért „nyilvánvaló, hogy az erőmű területén a lőszerrobbantásokat az ő közvetlen részvételükkel hajtják végre”. „Az orosz konszern ezzel megsért minden nukleáris és sugárbiztonsági nemzetközi szabályt és követelményt” – szögezte le az Enerhoatom.

 

Kreml: az orosz hadvezetés nem zárja ki az ukrán nagyvárosok teljes ellenőrzés alá vonását

 

Az orosz védelmi minisztérium nem zárja ki, hogy teljesen átvegye az ellenőrzést Ukrajna nagyobb lakott települései felett – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a sajtóval.

„A védelmi minisztérium, miközben maximális biztonságot biztosít a civilek számára, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy teljes mértékben ellenőrzése alá vonja a nagy, lakott településeket, amelyeket most gyakorlatilag körbezártak, kivéve a humanitárius evakuálásra használt területeket” – hangsúlyozta Peszkov.

„Az orosz fegyveres erők korszerű, nagypontosságú fegyvereket alkalmaznak, kizárólag a hadsereg és az információs infrastruktúra létesítményeit találják el” – állította a szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz vezetésnek az ukrajnai „különleges hadműveletre” vonatkozó összes terve „az előre jóváhagyott időkereten belül, teljes egészében meg fog valósulni”.

 

Megnyílt a humanitárius folyosó, elhagyhatják a lakosok Mariupolt

Az orosz erők beszüntették a Donyeck megyei Mariupolból kifelé vezető humanitárius folyosó blokádját, így az ott lakók elhagyhatják az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost Bergyanszk-Zaporizzsja irányába – erősítette meg az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Petro Andrjuscsenko, a település polgármestere.

Később a városvezetés azt közölte, hogy már több mint 160, magántulajdonban lévő személyautó el is hagyta Mariupolt és már Bergyanszk felé tart. Több mint 50 autó pedig már Bergyanszkba is ért, és folytatja útját Zaporizzsja felé, ahol elsősegélynyújtással és szállással várják a menekülteket. A polgármester ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy Mariupol vezetése továbbra sem tudja szavatolni az útvonal biztonságát.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy Mariupol az elmúlt napokban teljesen el volt zárva, sem a menekülők nem tudták elhagyni a várost, sem segélyszállítmányok nem érkezhettek oda. Az egyik, Mariupolba tartó segélykonvoj például vasárnap kénytelen volt visszafordulni Bergyanszkba. Hétfő reggel az ukrán rendőrség közölte, hogy egy konvoj segélyszállítmánnyal, és evakuációs buszok indultak el a városba.

Közben az ukrán fegyveres erők vezérkara saját értesülésre hivatkozva közölte, hogy megérkezett Oroszoroszágba négyszáz szíriai zsoldos, akit Ukrajna ellen készülnek bevetni. „A rendelkezésre álló információk szerint Szíriában zsoldosok toborzóközpontjait nyitották meg, ahol az elmúlt napokban több, mint ezer embert toboroztak, közülük már mintegy 400 ember megérkezett Oroszországba. Az ukrán határ közelében lévő Rosztov és Gomel régiókban táborokat hoztak létre az elhelyezésükre és a képzésükre” – írta közleményében a kijevi vezérkar.

Az UNIAN arra emlékeztetett, hogy Oroszország 14 toborzóközpontot nyitott Szíriában, ahová Líbiából is érkeznek fegyveresek kiképzésre. Az ukrán hírszerzés korábban azt közölte, hogy információi szerint 300 és 600 dollár közötti havi fizetést ad Oroszország a külföldi zsoldosok.

Javoriv megtámadásával Oroszország Európa humanitárius erőfeszítését akarta meghiúsítani

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn Varsóban kijelentette, hogy az ukrán-lengyel határ közelében fekvő Javoriv gyakorlótér elleni orosz légitámadás célja pánikkeltés volt a civil lakosság körében, valamint Európa humanitárius erőfeszítésének meghiúsítása. Morawiecki a lengyel-litván-ukrán kormányfői tárgyalást követő sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az ukrán Lviv várostól közel 40 kilométerre, az ukrán-lengyel határtól pedig mintegy 20 kilométerre fekvő Javoriv a háború elől menekülők útvonalán fekszik.

Az oroszok célja, hogy meghiúsítsák azon humanitárius erőfeszítést, melynek segítségével Lengyelország, Litvánia, Európa ártatlan embereken, nőkön, gyermekeken akar segíteni

– jelentette ki a lengyel kormányfő.

A javorivi gyakorlóteret vasárnap reggel ért orosz légitámadásnak harmincöt halálos áldozata és 134 sebesültje van.

Összesítették az eddigi veszteségeket

A Kyev Independent összesítése szerint az ukrán hadsereg megölt 12 ezer katonát. Megsemmisített 77 repülőgépet, 90 helikoptert, 389 tankot, 150 ágyút, 1249 páncélozott személyszállítót, 64 rakétavetőt, 2 hajót, 617 egyéb járművet, 60 üzemanyag-szállítót, 8 drónt, 34 légvédelmi egységet.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig azt közölte, hogy az orosz fegyveres erők Ukrajna katonai infrastruktúrájának 3920 létesítményét tették működésképtelenné a háború kezdete óta. Konasenkov szerint Ukrajna ezen felül 143 pilóta nélküli légijárművet, 1267 harckocsit és más páncélozott harcjárműt, 124 rakéta-sorozatvetőt, 457 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1028 speciális katonai járművet veszített. Azt is mondta, hogy az orosz haderő egyetlen éjjel, hétfőre virradóra 4 ukrán drónt, valamint 187 katonai objektumot, köztük 31 hadianyag-raktárt semmisített meg.

Legkevesebb 20 ember halt meg Donyeckben egy ukrán rakéta szilánkjai miatt

Gyenyisz Pusilin, a donyecki népköztársaság vezetője hétfőn a Rosszija 1 orosz tévécsatornán bejelentette, hogy legkevesebb 20 ember életét vesztette és 9 megsebesült Donyeckben egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében.

Gyenyisz Pusilin szerint a halottak között gyerekek is vannak, a sebesültek közül többnek súlyos az állapota.

A tisztségviselő azt közölte, hogy a Donyeck városközpontja felett lelőtt Tocska-U kazettás típusú rakéta volt.

Az oroszok blokád alá vették Ukrajna partjait

A brit védelmi minisztérium Twitteren tette közzé, hogy az orosz hadiflotta blokád alá vette Ukrajna Fekete-tengeri kikötőit, ezzel elvágva az országot a nemzetközi tengeri kereskedelemtől.

2500 civil halt meg Mariupolban

A Sky News Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadóra hivatkozva beszámolt róla, hogy a háború február 24-i kezdete óta 2500 civil halt meg a Mariupolban.

A városba most újabb élelmiszert és gyógyszereket szállító konvojt próbálnak eljuttatni, ami eddig nem sikerült a folyamatos orosz tűz miatt.

Újabb, most 10 humanitárius folyosón próbálják továbbá ma a Kijev környéki városokból menteni a civileket, Mariupolba pedig élelmiszer- és gyógyszerszállítmányt juttatnának.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes azt mondta, megpróbálják még egyszer a konvojt célba juttatni, ahol már komoly gondokat okoz az élelmiszerhiány. A városban napok óta nincs víz, sem áram.

Találat ért egy szülészetet, meghalt egy terhes nő és magzata

A The Guardian beszámolója szerint meghalt egy terhes nő és magzata is, amikor találat ért egy Mariupolban lévő szülészetet.

Az anyag mentéséről videófelvétel készült, a beszámolók szerint próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

A szülészeten kívül lakóházakat is lőttek az oroszok Mariupolban vasárnap.

A BBC által hitelesített videón az látható, ahogy emeletes házakat érnek orosz találatok. Találat ért továbbá egy kijevi lakóházat is.

Lövedék csapódott egy kijevi lakóépületbe hétfőre virradóan, legkevesebb 2 ember meghalt és heten megsebesültek

– jelentette az ukrán televízió az ország belügyminisztériumára hivatkozva.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte, hogy a sebesülteket kórházba vitték. A támadás a város északi részén lévő Obolony kerületet érte. A kijevi városvezetőség azt közölte, hogy a tűzoltóság a helyszínen van, a 9 emeletes épületből mintegy 70 embert menekítettek ki, a tüzet pedig sikerült eloltani. A katasztrófavédelem túlélők után kutat. A támadásban 2 ember meghalt, 12-en megsebesültek.

A NEXTA fehérorosz ellenzéki hírportál Twitteren arról adott hírt, hogy az épület félig összeomlott.

Megteremtették az oroszok a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését

Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese hétfőn reggel közölte, hogy az orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését. A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva a politikus elmondta, hogy az orosz csapatok ellenőrzése alá került a Krímből Mariupolba vezető autóút. Az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést.

Muradov szerint az útvonal segíthet a részben a szakadárok kezén lévő donyecki régió humanitárius ellátásában. A dpa német hírügynökség mindemellett felidézte, hogy ukrán jelentések szerint orosz csapatok vasárnap elállták egy humanitárius konvoj útját az általuk ostromlott Mariupol kikötővárosába. Megfigyelők abból indulnak ki, hogy az orosz hadművelet egyik célja szárazföldi folyosó megteremtése az Oroszországgal határos, kelet-ukrajnai, egyedül Moszkva által elismert donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok és a Krím félsziget között.

Védelmet ígértek a NATO-hoz nem tartozó EU-tagállamoknak

Karl Nehammer osztrák kancellár a Standard című helyi lap honlapján megjelent interjújában közölte, hogy a március 10-i párizsi csúcstalálkozón az európai uniós országok katonai segítségnyújtást ígértek egy esetleges támadás esetén azon tagállamoknak, így a többi között Ausztriának is, amelyek nincsenek a NATO soraiban.

Ez figyelemre méltóan egyértelművé lett téve

– mondta.

Felidézte, hogy a párizsi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában hivatkozott uniós segítségnyújtási kötelezettségből mindenek előtt a nem NATO-tag uniós országok profitálhatnak. Nehammer egyben rávilágított, hogy ez Ausztria mellett, Írországot, Máltát, Ciprust, Svédországot és Finnországot érinti. Az osztrák kancellár arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború drámai mértékben ráirányította az uniós tagállamok figyelmét a közös kül- és biztonságpolitika fontosságára és arra, hogy ez mi mindent jelent a védelmi politika számára.

Nehammer ugyanakkor az interjúban kijelentette, hogy nem lesz uniós hadsereg, mivel sehol sincsenek ilyen törekvések.

Szerinte jelen helyzetben a nemzeti hadseregek műveleti együttműködését kell erősíteni.

Az orosz csapatok Ukrajna több térségében is offenzívákat készítenek elő

Az ukrán vezérkar hétfőre virradóra Facebookon közzé tett jelentést, amely szerint az orosz alakulatok jelenleg igyekeznek az utánpótlás mellett biztosítani az általuk eddig elfoglalt területeket, illetve újra csoportosítják erőiket. Amint ezzel megvannak, újabb támadások várhatóak keleten Harkiv, északkeleten Szumi, illetve Kijev határában Brovari ellen.

Luhanszk megyében az orosz erők mindenekelőtt a 100 ezer lakosú Szeverodonyeck városára összpontosítanak. Moszkvai közlések szerint oroszbarát szakadárok alakulatai a várost keletről és délről lezárták.

A Harkiv térségében található Topolszke és Spakivka településeknél viszont a támadók veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

A TASZSZ a moszkvai védelmi minisztériumban lévő forrására hivatkozva arról számolt be, hogy ukrán nacionalisták diverzáns akciót hajtottak végre a Donyeck megyei Avgyijivkában működő vegyi és kokszüzem ellen, amely a legnagyobb ukrajnai acélipari cég, a Metinvest tulajdonában van.

Ennek következtében az üzemben tűz keletkezett, és a sűrű mérgező füst a környező településekre átterjedt

– közölte az orosz hírügynökségnek nyilatkozó illetékes.

Hozzátette, hogy a folyamatban lévő harccselekmények miatt az oltási munkálatok egyelőre nem lehetségesek. A dpa német hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy az értesüléseket nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti lakossági üzenetében gyászosnak nevezte a nyugat-ukrajnai Lvivtől nem messze lévő Javoriv katonai támaszpont elleni vasárnap reggeli orosz légitámadást, amelynek 35 halálos áldozata és 134 sebesültje  van. Elmondása szerint mintegy 30 rakéta csapódott be a bázisra.

A sebesült katonákat az elnök meglátogatta a kórházban.

A lengyel határtól mindössze 30 kilométerre van a támaszpont, amely gyakorlótér, nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ, NATO-kiképzők is gyakran jártak ott. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy már korábban figyelmeztette a nyugati vezetőket a bázist fenyegető veszélyre.

Az ukrán elnök ismételten repüléstilalmi övezetet sürgetett. Mint mondta, csak idő kérdése, amíg orosz rakéta csapódik be NATO-területen.

A béketárgyalásokra kitérve Zelenszkij kiemelte, hogy az ukrán küldöttség egyik fő feladata mindent megtenni egy ukrán-orosz  csúcstalálkozó megvalósítása érdekében. Úgy fogalmazott, biztos abban, hogy sokan várják közvetlen találkozását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ez nehéz út, de szükséges a hatékony biztonsági garanciák megszerzése érdekében

– tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap az orosz állami televízióban nyilatkozva nem zárta ki egy ilyen csúcstalálkozó lehetőségét.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este telefonon egyeztetett francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal az ukrajnai helyzetről. A Fehér Ház közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy felelősségre kell vonni Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadműveletéért. Macron egyébként Zelenszkijjel is beszélt az este folyamán. A francia elnöki hivatal szerint a két vezető egybek között az orosz-ukrán béketárgyalások kilátásait vitatta meg.

Borítókép: MTI / AP / Vadim Ghirda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában