Szorult helyzet

2022.04.03. 14:00

A pakisztáni elnök feloszlatta a parlamentet

Arif Alvi pakisztáni elnök vasárnap bejelentette, hogy Imran Hán kormányfő kérésére feloszlatja a parlamentet - tájékoztatott közleményben az elnöki hivatal.

A döntés értelmében 90 napon belül előrehozott választásokat kell tartani.


Megkérdezzük a közvéleményt, választásokat szervezünk, és hagyjuk, hogy a nemzet döntsön - mondta Imran Hán.


A pakisztáni miniszterelnök azután kérvényezte a törvényhozás feloszlatását, hogy a házelnökhelyettes alkotmányellenességre hivatkozva blokkolta a szavazást a Hán ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.


A bizalom megvonását az ellenzék kezdeményezte, miután Hán elveszítette parlamenti többségét, mert számos szövetségese átállt az ellenzékhez. A bizalmatlansági indítvány sikeréhez 172 támogató szavazat kellett volna a 342 tagú parlamentben, ami az ellenzék szerint összegyűlt volna.


Bilával Bhutto Zardári ellenzéki vezető, a Pakisztáni Néppárt elnöke elmondta: ülősztrájkot terveznek a parlamentben, és a legfelsőbb bíróságnál fognak tiltakozni a szavazás blokkolása ellen.


Kászim Szúri azért kifogásolta az indítványt, mert szerinte egy külföldi hatalom áll mögötte. Hán korábban azt állította, hogy az Egyesült Államok támogatja a pakisztáni ellenzéket, és meg akarja dönteni kormányát.


A helyi média úgy tudja, hogy Hán jelentést kapott Pakisztán washingtoni nagykövetétől, aki szerint egy magas rangú amerikai tisztségviselő azt mondta neki, hogy a két ország közötti kapcsolatok jobbak lennének, ha a miniszterelnök távozna hivatalából. Washington ezt tagadta. Hán szerint az Egyesült Államoknak az a problémája, hogy Pakisztán nem támogatja Washington Oroszország- és Kína-politikáját, hanem a saját útját járja.


A kormányfő bírálói inkább a gazdasági problémákat és a külpolitikai fiaskókat teszik felelőssé Hán népszerűségének csökkenéséért.

Borítókép: Imran Hán (Farooq Naeem/AFP)
 

Címkék#Pakisztán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában