A bukás után

2022.04.07. 07:40

Belharcok kezdődhetnek a Jobbikban

Jakab Péter önkritikájának hiá­nya, harmadára csökkent állami támogatás, mandátumért folyó küzdelem – kiújultak a csúfos választási kudarc után a Jobbik belső hatalmi harcai. Mára egyértelmű, a párt listájáról bejutott képviselők elsősorban lojalitásuknak köszönhetik elnyert pozícióikat, míg mások bizalomvesztés vagy épp Molnár Enikő kabinetfőnök miatt kerültek a lista elérhetetlen helyeire.

Miközben Jakab Péter, a Jobbik elnöke saját és pártja felelősségét nem firtatva Márki-Zay Pétert, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét teszi felelőssé az összefogás csúfos bukásáért, a Jobbik jelenlegi, korábban kilépett vagy kizárt tagjai egyértelművé tették, Jakabnak nem lett volna szabad belerúgnia a már földön fekvő Márki-Zay Péterbe. Varga-Damm Andrea szerint a Jobbikban „kidobták a családi ezüstöt, s azt hitték, pléhkanállal nagyot lehet meríteni”. Vona Gábor volt pártelnök azt írta, Jakab egyszemélyes, parizeres celebshow-t csinált a Jobbikból. 

A Jobbiknak a legjobb az lenne, ha Jakab Péter lemondana, a májusi tisztújításon átadná a helyét valakinek, ő pedig menne a visszavonuló Gyurcsány helyére a DK-ba, ahová való

– írta Vona. Stummer János, aki tagja még a Jobbiknak, agresszív kismalachoz hasonlította Jakabot, miután a pártelnök elmondta a saját és elnökségének véleményét a választási vereségről, egyedül Márki-Zayt okolva a történtekért. Stummer bejegyzéséből egyértelműen lehet következtetni arra, hogy Jakab Péter viselkedése a párton belül is feszültséget keltett - jegyzi meg a Magyar Nemzet cikke. Hiába hirdette a Jobbik elnöksége a csúfos kudarc után, hogy megerősítették az eddigi néppárti politika helyességét, továbbá nem fognak letérni a párt elnöksége által kijelölt néppárti útról, sem az összefogás útjáról, a párton belül határozottan nagy az elégedetlenség. 

A Jobbik ugyanis amellett, hogy frakciója 26-ról kilenc főre apadt, négy frakcióhelyettesét is elvesztette. 

A párt egyéniben egy választókerületben sem nyert, a listán befutó személyek közül pedig Z. Kárpát Dá­nielen, Brenner Kolomanon, valamint Lukács László Györgyön kívül az országos politikában névtelen emberek kerültek vezető pozícióba. Arra a kérdésre, hogy Szilágyi György vagy Potocskáné Kőrösi Anita miért nem kapott előkelőbb helyet az összefogás listáján, talán Molnár Enikő, Jakab Péter kabinetfőnöke adhat választ, hiszen korábban már kiderült, Molnárnak komoly konfliktusai voltak a két politikussal. Még ennél is érdekesebb az, hogy Steinmetz Ádám vagy Stummer János miért az 56. és a 121. helyet kapták? Márki-Zay Péter kifejezetten jó kapcsolatot ápolt a két jobbikossal, olyannyira, hogy árnyékkormányában Steinmetz Ádámra a sport területét is rábízta. Ez lehet a magyarázat arra, hogy Jakab Péter ágált legélesebben a hetedik frakció ellen, tartva attól, hogy Márki-Zay magával viszi saját embereit.

Belső hatalmi harcokat váltott ki a Jobbikon belül az is, hogy a közös lista 35. helyén szereplő Szabó Hajnalka mandátumára többen is pályáznak. 

Értesülések szerint a Jobbik 12 hellyel számolt, Szabó pedig előre jelezte, nem lesz képviselő, a listán utána szereplők viszont annál inkább beülnének a helyére. A sorban következő Végh Noémi a párt frakcióirodáján dolgozik, Németh Zsolt – aki Szabó Hajnalka férje – a párt informatikusa, aki tulajdonképpen minden titkok tudója, majd Szabó Gábor pártigazgató, akinek Németh a bizalmi embere.Végül, de nem utolsósorban a Jobbiknak az éves támogatása is harmadára apadt, így a jövőben évi közel kétmilliárd forint helyett be kell érniük mintegy hatszázmillió forinttal.

Borítókép: Jakab Péter (Fotó: Havran Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában