Ukrán válság

2022.04.17. 07:56

Orosz-ukrán háború: közel 5 millió menekültnek nem lesz hová visszatérnie

Kövesse folyamatosan frissülő cikkünkben az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit!

 

Az orosz-ukrán háború legfontosabb vasárnapi eseményei

  • Nagyszombaton 446 menekülőnek segítettek a BOK csarnokban
  • Közel 5 millió menekültnek nem lesz hová visszatérnie
  • Nincs biztonságos menekülőút a civilek számára
  • Szombaton is több ezren érkeztek Ukrajnából
  • Romba dőlt Irpin városa
  • Rádión utasítják az ukránokat fegyverletételre az oroszok

Meghalt egy ukrán ezredes a mariupoli harcokban

A RIA Novosztyi hírügynökség vasárnap esti helyszíni jelentése szerint a mariupoli Azovsztal acélműben körülzárt ukrán erők nem éltek az orosz hadvezetés által felkínált fegyverletételi lehetőséggel.

A donyecki "népi milícia" azt közölte a Telegram-csatornáján, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérletben ÉLETÉT VESZTETTE VOLODIMIR BARANYUK EZREDES, A 36. ÖNÁLLÓ TENGERÉSZGYALOGOS DANDÁR PARANCSNOKA.

Az összecsapásban mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

 

Két MiG-29-es lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz légvédelem Harkiv megyében lelőtt két MiG-29-es repülőgépet Pavlovgrádnál pedig egy drónt - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap esti hadijelentést ismertetve.

KONASENKOV SZERINT PRECÍZIÓS FÖLD-LEVEGŐ RAKÉTÁK EGY LŐSZER- ÉS EGY ÜZEMANYAG-RAKTÁRT, A LÉGERŐ GÉPEI 44 KATONAI A RAKÉTACSAPATOK ÉS TÜZÉRSÉG PEDIG 113 LÉTESÍTMÉNYT SEMMISÍTETT MEG.

A tábornok azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 136 repülőgépet, 471 drónt, 249 légvédelmi rakétarendszert, 2308 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 998 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2171 speciális katonai járművet veszítettek.

 

Harkovban lebontották Zsukov marshall mellszobrát

Az ukrajnai Harkov városában lebontották a második világháború szovjet parancsnokának, Georgij Zsukov marsallnak az emlékművét.

 

Az ünnepek alatt is beadhatják a menedékes státusz iránti kérelmüket az ukrajnai menekültek

A hétvégén is érkeznek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, ahol az ünnepek alatt is benyújthatják a menedékes státusz iránti kérelmüket.

MUNKATÁRSAINK FOLYAMATOSAN RÖGZÍTIK A KÜLFÖLDIEK ADATAIT ÉS KÉRELMEIT, HOGY A SZÜKSÉGES TARTÓZKODÁSRA JOGOSÍTÓ OKMÁNYOKKAL LÁSSÁK EL A SEGÍTSÉGET KÉRŐKET- írja az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közleménye.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, a 2022. április 17. 6:00 órai adatok alapján 16 347 menedékes kérelmet regisztrált.

 

Már öt halottja van a Harkov elleni támadásnak

Öt ember meghalt és legalább 13 megsebesült Harkov városának ágyúzásában - közölték a helyi hatóságok - írja a BBC

 

Mecsetben fogva tartott túszokat szabadítottak ki az orosz katonák Mariupolban

Szombaton a Mariupol város "felszabadítására" irányuló offenzíva során, Recep Tayyip Erdogan török elnök kérésére Primorszk kerületben az orosz erők különleges műveletet hajtottak végre ukrán "nácik" által egy török mecsetben fogva tartott túszok kiszabadítására.

ENNEK EREDMÉNYEKÉPPEN AZ IMAHELYET ELFOGLALTÁK, ÉS OTT 29 FEGYVEREST, KÖZTÜK KÜLFÖLDI ZSOLDOSOKAT ÖLTEK MEG, A KISZABADÍTOTT TÚSZOKAT PEDIG BIZTONSÁGOS HELYRE SZÁLLÍTOTTÁK.

A volt túszok a Független Államok Közössége egyik tagállamának állampolgárai - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.

 

Ukrán katonai célpontok tömegének megsemmisítéséről számolt be Oroszország

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint az éjszaka folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisítettek egy lőszergyárat a Kijev megyében lévő Brovari falu közelében.

AZ OROSZ LÉGIERŐ 68 KATONAI LÉTESÍTMÉNYT, A RAKÉTAERŐK ÉS A TÜZÉRSÉG PEDIG 814 CÉLPONTOT SEMMISÍTETT MEG UKRAJNÁBAN. MINT MONDTA, AZ OROSZ LÉGVÉDELEM 10 UKRÁN DRÓNT LŐTT LE.

Az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 134 repülőgépet és 470 drónt, 249 légvédelmi rakétarendszert, 2290 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 992 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2166 katonai járművet veszítettek - tette hozzá a tábornok.

 

Kijárási tilalom lép életbe Kijevben

Vasárnap 22 órától egészen másnap hajnali 5-ig kijárási tilalom lesz az ukrán fővárosban.

 

Halottjai is vannak a Harkov elleni támadásnak

A hatóságok szerint LEGALÁBB HÁROM CIVIL MEGHALT,amikor az oroszok vasárnap virradóra megtámadták a kelet-ukrajnai Harkovot. Oleg Szinegubov régiós kormányzó telegramos bejelentése szerint 31 ember megsérült.

Az orosz csapatok eddig összesen 23 alkalommal lőtték az ország második legnagyobb városát és a környező falvakat, egy alkalommal rakétákkal. Szinegubov arra figyelmeztette Harkov lakóit, hogy CSAK ALAPOS OKKAL MENJENEK KI AZ UTCÁRA.

 

Milliókat gyűjtött az ukrán rászorulóknak egy 12 éves fiú

Több mint 200 000 fontot gyűjtött össze egy 12 éves fiú, hogy így segítse az ukrán menekülteket. A kisfiú fából készült tálakat és más egyedi kézműves termékeket készít, ezek egyikére lehetett licitálni a közösségi médiában. A felhívással összesen 215 822 fontot, átszámítva körülbelül 98 millió forintot gyűjtött össze.

 

Meghalt egy orosz tábornok

Megölték Vlagyimir Petrovics Frolov orosz tábornokot Ukrajnában  - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vlagyimir Frolov vezérőrnagy a nyolcadik orosz hadsereg parancsnokhelyettese volt. Alekszandr Beglov szentpétervári polgármester is megerősítette a hírt, aki úgy fogalmazott: "Vlagyimir Petrovics Frolov hősi halált halt az ukrán nacionalistákkal vívott harcban" - írja a BBC.

 

Nagyszombaton 446 menekülőnek segítettek a BOK csarnokban

Nagyszombaton 446 menekülőnek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton  az ott dolgozók – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala vasárnap.

Az éjszakát 89-en töltötték a létesítményben.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A tranzitponton a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában.
 

Térképen az orosz csapatok előrenyomulása

A brit védelmi minisztérium közzétett egy frissített térképet, amely részletezi az orosz csapatok ukrajnai mozgását.

A brit hírszerzés szerint az oroszok valószínűleg továbbra is előrenyomulnak Ukrajna keleti részében, továbbá a déli Krím felől jósolnak mozgásokat Nova Kakhovka, Zaporizzsja, Melitopol, Bergyanszk és Herszon irányába.

Közel 5 millió menekültnek nem lesz hová visszatérnie

Az Ukrajnából eddig elmenekült közel 5 millió ember közül soknak nem lesz otthona, ahová visszatérhetne – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa.

A menekülők körülbelül 90 százaléka nő és gyerek, mivel az ukrán kormány bevezette a hadiállapotot, amely megtiltotta a 18 és 60 év közötti férfiak távozását az országból.

Április elején a szervezet arról számolt be, hogy több mint hétmillió ember kényszerült elhagyni az otthonát és menekült más országba, vagy Ukrajna biztonságosabb vidékeire – foglalta össze a Guardian.

Nincs biztonságos menekülőút a civilek számára

Ukrajnának és Oroszországnak ma nem sikerült megegyeznie az evakuálási folyosókról – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A civilek és a sebesült ukrán csapatok Mariupolból való biztonságos evakuálása miatt akartak humanitárius folyosót nyitni. Szombaton 9 ilyen útvonalról állapodtak meg az oroszokkal, de a vasárnapi evakuálásban nem tudtak megegyezni – írja a Sky News.

Szombaton is több ezren érkeztek Ukrajnából

Szombaton is több ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra – közölte a rendőrség vasárnap.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 4556-an léptek be az országba. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4203-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A rendőrség 1061 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek egy hónapon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szombaton 313 ember, köztük 117 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 41 ember, köztük 28 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Bulgária megtiltotta az orosz hajók behajózását kikötőibe

Bulgária megtiltotta, hogy orosz zászló alatt közlekedő hajók behajózzanak fekete-tengeri kikötőibe a kiterjesztett uniós szankciók részeként - jelentette be vasárnap honlapján az ország tengerészeti hatósága – írja a The Guardian.

Minden orosz lobogó alatt lajstromozott hajó, valamint minden olyan hajó, amely február 24. után váltott orosz lobogót, vagy a tengeri lajstromba való bejegyzését bármely más államra, nem hajózhat be a bolgár tengeri és folyami kikötőkbe

– közölte a hatóság.

Kivételt csak a vészhelyzetben lévő vagy humanitárius segítséget kérő hajók, illetve az uniós országokba energiatermékeket, élelmiszereket és gyógyszereket szállító hajók képeznek.

Lebombáztak egy közösségi konyhát Harkovban

Harkov polgármestere szerint 3 ember meghalt, további 34 pedig megsebesült, amikor szombaton rakétatámadás érte a várost. A támadásban a World Central Kitchen közösségi konyhája is megsemmisült.

A World Central Kitchen egy olyan szervezet, amely katasztrófa sújtotta és háborús övezetekbe segít ételt juttatni – írja a Sky News.

Romba dőlt Irpin városa

A Kijev nyugati szélén fekvő Irpin polgármestere szerint az épületek több mint 70 százalékát súlyosan megrongálták vagy megsemmisítették az oroszok.

Egy műholdfelvételen alapuló ENSZ-tanulmány szerint 115 épület teljesen megsemmisült, 698 jelentős mértékben megsérült, 187 pedig részben megrongálódott – írja a Guardian.

Rádión utasítják az ukránokat fegyverletételre az oroszok

Oroszország felajánlotta, hogy megkíméli a kulcsfontosságú kikötővárosban, Mariupolban harcoló ukrán karonák életét, de csak akkor, ha vasárnap leteszik a fegyvert.

Azokkal, akik így tesznek, a hadifoglyokról szóló genfi egyezménynek megfelelően bánnának

– közölték.

A közlemény nem tér ki arra, hogy mi lesz azokkal a katonákkal, akik nem hajlandók letenni a fegyvert

– jegyezte meg BBC.

Oroszország azt állítja, hogy a városban már csak egy megmaradt ukrán csapat harcol az egyik acélmű környékének.

A közlemény szerint az orosz erők egész éjszaka 30 percenként folyamatosan sugározzák az ajánlatukat. Zelenszkij ukrán elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy a Mariupolban megmaradt katonáik felszámolása véget vet az Oroszországgal folytatott tárgyalásoknak.

Borítókép: Sputnik via AFP / Ilya Pitalev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában