Ukrajnai háború

2022.04.30. 07:35

Folyamatosak az orosz támadások Harkov térségében, már 650 ezren menekültek Magyarországra

Közvetítésünk az orosz-ukrán háború 66. napjáról.

Orosz média: huszonöt civilt mentettek ki az Azovsztal fémműből

Szombati orosz médiajelentések szerint huszonöt embert evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélműből, a RIA Novosztyi és a TASZSZ hírügynökségek szerint tizenkilenc felnőttet és hat gyermeket menekítettek ki.

A létesítményt védő Azov ezred megerősítette, hogy húsz polgári személyt - nőket és gyermekeket - evakuáltak az Azovsztalból.

Ukrán források szerint mintegy ezer polgári lakos menekült az acélmű bunkereibe és ott rekedtek. Oroszország viszont azt állítja, hogy mintegy 2500 ukrán fegyveres és külföldi zsoldos tartózkodik a létesítményben.

Az orosz invázió kezdete után több mint kilenc héttel az Azovsztalban rekedt emberek helyzete vélhetően katasztrofális.
 

Az oroszok adatokat közöltek az ukrán veszteségekről

A háború kezdete óta az ukránok 143 repülőgépet, 112 helikoptert, 660 drónt, 279 légvédelmi rendszert, 2678 harckocsit, 308 többszörös kilövésű rakétarendszert, 1196 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2503 darab speciális katonai járművet az orosz katonai jelentések szerint.

Már több mint 650 ezer menekült érkezett Magyarországra

Immár több mint 650 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, akik közül 108 ezren kértek és kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szombati műsorában.

Bakondi György közölte: naponta 8-12 ezren érkeznek Ukrajnából és részben Románia területéről Magyarországra, így a menekültek száma várhatóan elérheti azt a 900 ezret, amit előre jelzett a kormány a háború kitörésekor.

Magyarország társadalmi összefogás nyomán eddig 40 milliárd forintot fordított a menekültek ellátására és ennek az összegnek csupán a 2 százalékát biztosította az Európai Unió - tette hozzá.

Mint elmondta, a háborús konfliktusnak súlyos gazdasági, társadalmi és politikai következményei vannak Európában, ám a kormány kellő higgadtsággal kezeli a helyzetet. A legfontosabb szempontja, hogy távol tartsa Magyarországot a háborúból és a háború árát ne a magyar embereknek kelljen megfizetniük.

Bakondi György kifejezte reményét, hogy az Európai Unió növeli az ukrajnai menekültek ellátásának támogatását. Mint ahogy abban is reménykednek, hogy egyszer megváltozik az Európai Unió 2015 óta tartó elhibázott migrációs politikája. Ugyanakkor, baloldali, liberális csoportok, Soros György által finanszírozott szervezetek továbbra is a legális migráció szervezését szorgalmazzák - jegyezte meg.

Robbanások voltak Odesszában, rakétacsapás érte a repteret

Az ukrán sajtó robbantásokról számolt be Odesszában- írja a Meduza.

Az UNIAN szerint három detonáció történt és szólnak a légiriadók a városban. A "Dél" hadműveleti parancsnokság is megerősítette a robbanásokról szóló híreket. 

Megjegyezték, hogy egy rakétatámadás következtében az odesszai repülőtér kifutópályája megsérült. Használata nem lehetséges.

 

Oroszországban bombáztak az ukránok

Az oroszországi Kurszk régió vezetője elmondta, Ukrajnából több aknavetőgránátot lőttek ki, a határőrség azonban semlegesítette a támadást, és a visszatámadás során megsemmisítették a kilövési pontot.

Hozzátette, sérültek nincsenek, károk nem keletkeztek.

Ukrajna több ezer háborús bűncselekménnyel vádolja Oroszországot

Az ukrán külügyminisztérium erről Twitteren osztott meg egy grafikát.

Lavrov: a NATO ne szállítson több fegyvert Ukrajnának, ha meg akarja oldani a válságot

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az ukrajnai "különleges hadművelet továbbra is a terveknek megfelelően halad, és minden kitűzött célunkat el fogjuk érni ellenfeleink ellenállása dacára".

A külügyminiszter azt állította az interjúban, hogy a háború február 24-i kezdete óta egymillió embert menekítettek ki Ukrajnából Oroszországba, és közöttük 120 ezer külföldi van, ezen belül körülbelül 300 kínai.

Lavrov közölte, hogy az orosz és az ukrán fél között "csaknem mindennap vannak tárgyalások, de a haladás nem megy könnyen". Emiatt részben "a kijevi hatalom nyugati támogatóinak harcias retorikáját és lázító cselekedeteit" okolta.

Az AP hírügynökség itt megjegyezte, hogy az orosz állami tévé egyik péntek esti adásában egyes meghívott vendégek azt javasolták, hogy Oroszországnak atomfegyvert kellene bevetnie a konfliktusban.  

Szergej Lavrov külügyminiszter és Vladimir Putyin orosz elnök
Forrás: Brendan Smialowski / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy lengyel újságíróknak adott interjújában azt állította pénteken, hogy az orosz erők mintegy ötszázezer ukránt vittek erőszakkal és jogellenesen Oroszországba - emlékeztetett a Reuters hírügynökség, amely hozzátette, hogy sem Lavrov, sem Zelenszkij állítását ebben a kérdésben nem lehet egyelőre ellenőrizni.

Az orosz hadsereg szombaton is erős nyomás alatt tartotta a dél- és kelet-ukrajnai régiókat, különösen az északkeleti Harkiv környékét, ahol minden lehetséges eszközzel fokozni akarja katonai fölényét, és ahol Kijev ezzel szemben saját taktikai sikerekről számolt be - írta az AFP hírügynökség az ukrajnai háborúról szóló összefoglaló jelentésében.

Az ország második legnagyobb városából, Harkivból - amelyet hetek óta ostromol az orosz tüzérség - hatalmas robbanásokat lehetett hallani szombatra virradóan. Pénteken napközben életét vesztette legalább egy ember és több megsebesült a városban a helyi katonai igazgatás közlése szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy ebben a régióban súlyos a hadihelyzet. Szerinte ennek ellenére taktikai sikereket érnek el.

Két brit segélymunkást tarthatnak fogságban az oroszok

Egy segélyszervezet szerint az orosz hadsereg őrizetbe vett két brit önkéntest, akik humanitárius segélynyújtásban dolgoztak Ukrajnában.

A non-profit Presidium Network tájékoztatása szerint mind a két férfi civil, és egy olyan projekten dolgoztak, melynek célja az élelmiszer-ellátás, az orvosi ellátás és az evakuálási támogatása volt Ukrajnában.

A szervezet tásalapítója arról számolt be, hogy a férfiak azután tűntek el, miután egy nőt evakuáltak az oroszok által ellenőrzött területről. 

A külügyi hivatal mindent megtesz, hogy támogassa ezt a két embert, mondta Anne-Marie Trevelyan brit miniszter a Sky Newsnak.

Oroszország 389 ukrán célpontra mért csapást az éjszaka folyamán

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy az éjszaka folyamán több száz ukrán célpontra mért csapást, köztük 35 ellenőrző pontra, 15 fegyver- és lőszerraktárra és több olyan területre, ahol ukrán csapatok összpontosultak. Kijev nem kommentálta az állításokat, amelyeket a hírt közlő Sky News nem tudott független forrrásból ellenőrizni.

Továbbra is három fő ponton zajlik az ukrajnai háború

Továbbra is három fő ponton zajlik az ukrajnai háború, melyben Oroszország fő célja a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhansz megyék elfoglalása.

Az Institute of the Study of War (ISW) legfrissebb jelentése szerint az orosz csapatok Mariupolból észak felé haladnak, hogy csatlakozzanak a Donyeck és Luhanszk megyékben tartózkodó erőkhöz. A jelentés rámutat, hogy Mariupolban csupán minimális erőket hagynak, melyek feladata az azovstali ukrán állások blokkolása és a partizánakciók megakadályozása.

Közben számos taktikai áttörést értek el az orosz erők és folytatják a teljes frontvonal ágyúzását Donyeckben és Luhanszkban. Észak-kelet Ukrajnában, Izyum és Harkiv térségében is folyamatosak a támadások.

Fiatal nők tanulják, hogyan kell taposóaknát eltávolítani

A háború során már több mint 50 ezer taposóaknát távolítottak el ukrán területekről, harmincan azonban életüket vesztették a hatástalanítások során.

A 2022. április 30-án közreadott képen ukrán nők egy csoportját robbanóeszközök felderítésére és megsemmisítésére képzik ki a koszovói Pejában.
Forrás: Visar Kryeziu

Most fiatal ukrán nők Koszovóban kapnak kiképzést a munkára - derül ki a Deutsche Welle riportjából.

Több mint 700 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton pénteken

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 743 menekülőnek segítettek az ott dolgozók, az éjszakát 150 ember töltötte a létesítményben - közölte a Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írta a kormányhivatal.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban
Forrás: Balogh Zoltán

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - olvasható a közleményben.

Találat ért egy orosz olajterminált

Az orosz állami média a régió kormányzójára hivatkozva azt közölte, hogy szombaton lövedékek értek egy olajterminált az orosz Brjanszk régióban. Az incidens azután történt, hogy a moszkvai légvédelem megakadályozta, hogy egy ukrán repülőgép belépjen a térségbe a RIA hírügynökség szerint. Brjanszk kevesebb mint 100 mérföldre van az ukrán határtól .

„Nincsenek áldozatok" – jelentette a RIA Alexander Bogomaz kormányzóra hivatkozva. Hozzátette, hogy a terminál egyik logisztikai épülete megsérült.

A hét elején nagy tüzek ütöttek ki Brjanszk város két olajraktárában, amelyek az ukrajnai háború logisztikai bázisaként szolgálnak. Rob Lee katonai elemző szerint a tüzet „valószínűleg" ukrán szabotázs okozta.

 

Gabonalopással vádolják az oroszokat

Az orosz erők „több százezer tonna" gabonát loptak el Ukrajna általuk megszállt területein – közölte szombaton Ukrajna mezőgazdasági miniszterhelyettese.

A Reuters jelentése szerint Tarasz Viszockij aggodalmának adott hangot az ukrán nemzeti tévének nyilatkozva amiatt, hogy a megszállt területeken tárolz 1,5 millió tonna gabona nagy részét az orosz erők ellophatják.

Az ukrán külügyminisztérium korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy gabonát lopott az általa megszállt területen, és ez csökkenti a globális élelmiszerbiztonságot.

Oroszország egyesítette az északkeleti egységeit

Oroszország kénytelen volt egyesíteni és átcsoportosítani egységeit az Ukrajna északkeleti részén meghiúsult előre nyomulás miatt – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

A brit katonai hírszerzési jelentés így szól: Oroszország a harci erő földrajzi összpontosításával, az utánpótlási vonalak lerövidítésével, valamint a vezetés és irányítás egyszerűsítésével reméli orvosolni azokat a problémákat, amelyek korábban korlátozták invázióját.

Az orosz taktikai koordináció hiányosságai továbbra is fennállnak. Az egységszintű készségek hiánya és következetlen légi támogatás miatt Oroszország nem tudta teljes mértékben kihasználni harci tömegét - tartalmazza a brit katonai hírszerzés napi jelentése.

Több mint 13 ezer menekült érkezett

Magyarország területére 2022. április 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6 131 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7 575 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 754 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől 2022. április 29-én 620 ember, köztük 255 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A háború miatt Ukrajnából menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án.
Forrás: Balogh Zoltán / MTI

Oroszország: A szankciók feloldása a béketárgyalások része kell, hogy legyen

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók feloldása a Moszkva és Ukrajna közötti béketárgyalások része kell, hogy legyen. A tárgyalások „nem mennek jól", de napi rendszerességgel videokonferenciák útján folytatódnak – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitart amellett, hogy az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat meg kell erősíteni, és az nem lehet a tárgyalások része.

Ukránok működtetik, de oroszok felügyelik az atomerőművet

Az orosz hatóságok nukleáris szakembereket küldtek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőművébe. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint a Rosatom orosz állami vállalathoz tartozó Rosenergoatom nyolc képviselője napi jelentéseket kér az állomás vezetőségétől az atomerőmű működésével kapcsolatos kérdésekről.

Az atomerőművet továbbra is ukrán személyzet üzemelteti, de őket az orosz erők irányítják. Az orosz csapatok március 4-én foglalták el a létesítményt. A NAÜ tájékoztatása szerint az ukrán alkalmazottak „hihetetlen nyomás alatt" dolgoznak.

Ukraine Russia Military Operation
Az atomerőművet továbbra is ukrán személyzet üzemelteti, de őket az orosz erők irányítják.
Forrás: Sputnik/AFP

Lavrov a nyugati országok ukrajnai szerepvállalásáról

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nyugati országok ukrajnai szerepvállalásáról nyilatkozott a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökségnek.

Azzal vádolta az Egyesült Államokat és a NATO-országokat, hogy Ukrajnát „Oroszország megfékezésének egyik eszközeként" használták, miközben fenntartotta, hogy a február 24-i orosz invázió előtt „mesterséges, hamis megoldásra kényszerítették Kijevet, hogy válasszon Moszkva és a nyugat között".

Eritrean Foreign Minister Osman Saleh Mohammed in Moscow
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Forrás: Russian Foreign Ministry / Anadolu Agency/AFP

Valójában a NATO-országok „mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák" az Ukrajnával kialkudott tűzszünetet – mondta Lavrov.

Újabb amerikai fegyverek

Új amerikai katonai segélyszállítmányok érkeznek Ukrajnába, miután Joe Biden elnök csütörtökön 33 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajna Oroszország elleni harcának támogatására. Sisakokat, golyóálló mellényeket és 155 mm-es lövedékeket küldenek Ukrajnába.

Oroszország civileket akart katonai foglyokra cserélni

Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint Moszkva megpróbált ukrán civileket orosz katonai foglyokra cserélni – ezt a lépést tiltja a Genfi Egyezmény. Irina Verescsuk a BBC-nek elmondta, hogy a fogolycserékért folytatott tárgyalásokért felelős irodája ezt elutasította, és utasította Oroszországot, hogy küldje vissza az általa elvitt ukrán civileket.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Oroszország nagyszámú civilt deportált erőszakkal a határon túlra, mióta februárban megszállta az országot.

A legutóbbi fogolycsere során kilenc civilt küldtek vissza Ukrajnába súlyos sérülésekkel, köztük Oroszországban végrehajtott amputációkkal, szepszissel, súlyos sérülésekkel.
Egyértelmű jelei voltak a kínzásnak - mondta Irina Verescsuk.

A rubelzónába lépésre készülnek

A Herszon régió ideiglenesen megszállt területein a kollaboránsok azt mondják, hogy állítólag a "rubelzónába" való átállásra készülnek - jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint bármilyen kísérlet arra, hogy ukrán területet Oroszország közigazgatási, monetáris vagy bármilyen más rendszerébe helyezzen át, csak egy dolgot jelent: ezt maga Oroszország is meg fogja szenvedni. Válaszaink, szankcióink és a szabad világ egyéb reakciói Oroszország agresszív lépéseire nem késnek - fogalmazott. 

Kevés a benzin, és ami van, az is drága

Ukrajna kormánya legutóbbi ülésén az üzemanyaghiány felszámolásának kérdését is tárgyalta. Ukrajna számos régiójában tapasztalható sorbanállás és emelkedő árak a benzinkutakon. Sok támadás érte az üzemanyag-termelés, -ellátás és -tárolás infrastruktúráját. Oroszország blokkolta az ukrán kikötőket, így nincs azonnali megoldás a hiány pótlására. A kormány tisztviselői azonban azt ígérik, hogy egy, legfeljebb két héten belül olyan üzemanyag-ellátási rendszert biztosítanak Ukrajnának, amely képes megakadályozni a hiányt. Zelenszkij elnök szerint az Európai Unióból érkezhet üzemanyag Ukrajnába. 

Harkov nehéz helyzetben

A Harkov régióban nehéz a helyzet. De katonaságunknak, hírszerzésünknek fontos taktikai sikerei vannak - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Úgy fogalmazott: Donbászban a megszállók mindent megtesznek, hogy elpusztítsanak minden életet. Az állandó bombázások, az infrastruktúrát és a lakónegyedeket ért orosz csapások azt mutatják, hogy Oroszország ezt a területet lakatlanná akarja tenni.

Ukraine Russia Military Operation
Forrás: Sputnik/AFP

Liszicsanszk, Szeverodonyeck, Popaszna, Kramatorszk, Szlovjanszk, Marinka és Donbász csak akkor élnek, ha Ukrajna ellenáll. Ha az orosz megszállóknak legalább részben sikerül megvalósítani terveiket, akkor is lesz elegendő tüzérségük és repülőgépük az egész Donbász megsemmisítésére. Ahogy elpusztították Mariupolt - fogalmazott az ukrán elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában