Olaszország

2022.04.19. 08:11

Segélyekkel csaltak a migránsok

Százkét illegális bevándorlót buktattak le, akik jogtalanul vettek fel segélyeket. A törvény szerint legalább 10 éve kellene az uniós országban élnie annak, aki állami támogatásokhoz, vagy segélyekhez akar jutni, azonban a most lebuktatott migránsok között azonban voltak olyanok, akik tavaly novemberben érkeztek, és már éltek is ezzel a lehetőséggel.

Összesen 102 migránst jelentettek fel, miután kiderült, hogy jogellenesen jutottak hozzá különböző állami támogatásokhoz és segélyekhez. A Crotone Tartományi Parancsnokság pénzügyi tisztviselői egy nagyszabású nyomozási tevékenység keretében fedezték fel a visszaéléseket. A 102 személy összesen nagyjából 500 ezer euróval károsította meg az olasz államot és az adófizetőket – írja a V4NA.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a nem olasz állampolgárok akkor részesülhetnek állami támogatásokból és segélyekből, ha a támogatás igénylésének időpontjában már legalább 10 éve Olaszországban élnek. További kritérium pedig, hogy a 10 évből 2 évet folyamatosan Olaszországban kellett eltölteniük.

A crotonei Gazdasági és Pénzügyi Rendőrség eredetileg azért kezdett el nyomozni, hogy ellenőrizzék, hogy több bevándorló valóban jogosult-e az állampolgárságra, és időközben, a bankszámlák ellenőrzése során szembesültek a ténnyel, hogy több migráns is jogtalanul jut állami támogatásokhoz.

A vizsgálat során kiderült, hogy a migránsok sorozatosan valótlan állításokat írtak a segélyeket kérelmező adatlapra, így pedig olyan juttatásokhoz is hozzáférhettek, ami nem járt volna nekik.

A legtöbb bevándorló nem kaphatott volna semmiféle támogatást, mivel nem rendelkeztek hivatalos okiratokkal és nemrég érkeztek az országba. Ezek a személyek nem feleltek meg a hatályos jogszabályokban előírt követelményeknek, a támogatást nyújtó szervnek pedig azt nyilatkozták, hogy rendelkeznek vele. Néhányan közülük még csak pár hónapja tartózkodtak az országban, mégis állami támogatásban részesültek.

Az egyik esetben az illető 2020 októberében szerzett tartózkodási engedélyt, és 2021 márciusában kérvényezte a támogatást. Egy másik esetben egy migráns, akit korábban már jelentettek hasonló csalások miatt egy másik olasz területen, ismét segélyért folyamodott, ezúttal Crotone tartományban.

A 102 személytől megvonták a hozzájárulásokat, és csalásért feljelentették őket az ügyészségnél. Az intézmény által már folyósított összegeket vissza kellene fizetnie a migránsoknak, és a még nem folyósított hozzájárulásokat zárolták. Az előzetes vizsgálatok még folyamatban vannak.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában