Egyetértés

2022.05.23. 12:23

A boszniai szerb politikus szerint Orbán Viktor a kereszténység védelmezője

Mélységesen egyetért a magyar migrációs politikával Milorad Dodik. A Boszniai Államelnökség szerb tagja úgy fogalmazott, csodálja Orbán Viktort, amiért kiáll a magyarok érdekeiért, akkor is, ha azzal szembe kerül Brüsszellel. A szerb politikus szerint meg kell védeni a kereszténységet Európában, amelyre veszélyt jelentenek a migránsok.

Nem a bevándorlásban van a jövő

Levelet intézett a magyar miniszterelnökhöz Milorad Dodik. Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja gratulált Orbán Viktornak az április 3-i országgyűlési választásokon aratott győzelméhez - írja a V4NA Hírügynökség.

Orbán Viktor győzelme nagyon jó, nemcsak a magyaroknak, hanem a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbeknek is – fogalmazott írásában Dodik.

A magyar kormányfőnek küldött levelében a szerb politikus azt írta, hogy egyetért az általa képviselt álláspontokkal, amely a magyarok érdekeit védi. Aláhúzta: Orbán Viktor az elmúlt évtized közepén megtiltotta, hogy a közel-keleti migránsok Magyarországra jöjjenek. Dodik szerint ez kulcsfontosságú lépés volt a kereszténység jövője szempontjából – írja a Klix.ba boszniai hírportál.

„Egyetértek önnel, hogy Európa azzal, hogy jóváhagyja és támogatja a migrációt, felszámolja a keresztény értékeken és elveken alapuló jövőjét. Magyarország felismerte, hogy a nemzet megújításához a születésszám növelésére van szükség, nem pedig arra, hogy a világ más részéről, más kulturális környezetből érkező embereket telepítsenek ide, akik nem keresztény vallásúak. A Boszniai Szerb Köztársaság felismeri a Magyarország által képviselt értékeket, s a sajátjaként tekint rájuk, természetesen a saját határain és lehetőségein belül” – húzta alá a boszniai szerb politikus.

Nem foglalnak állást az orosz–ukrán háborúban

Milorad Dodik levelében kitért az Ukrajnában zajló háborúra is. Megállapította, hogy Bosznia nem foglalt állást Kijev mellett. Az államelnökség szerb tagja egyben elismerését fejezte ki, amiért a magyar miniszterelnök kitart azon álláspontja mellett, hogy Budapest csakis addig támogatja a nemzetközi szervezetek döntéseit, amíg azok nem sértik a magyarok érdekeit.

Csodáljuk a bátorságot és az eltökéltséget, amely arról szól, hogy Magyarország csak azokat az intézkedéseket támogatja, amelyek nem sértik a saját nemzeti érdekeit, valamint a magyarok jövőjét – írja Dodik az Orbán Viktornak címzett levelében.

Szarajevó a Boszniai Szerb Köztársaságnak köszönhetően nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, s nem is állt az ukránok pártjára a háborúban, még akkor sem, ha osztozunk az ukrán nép szenvedésén – írta Dodik. A szerb politikus hozzátette: úgy vélik, hogy a legbölcsebb és a legemberségesebb lépés, ha semleges marad, a békét és a párbeszédet választja.

Levele végén Milorad Dodik megjegyzi, elégedettséggel tölti el, hogy Orbán Viktor megválasztását követő beszédében a parlamentben a szerbekről mint baráti népről szólt.

Borítókép: Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. június 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában