Ukrán válság

2022.05.05. 06:03

Brüsszel teljesen betiltaná az orosz olajat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán tette meg javaslatát az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjával kapcsolatban, amely hat hónapon belül teljes embargót javasol az összes fajta orosz olajra, továbbá év végéig betiltaná a finomított orosz kőolajtermékek behozatalát. A magyar kormány így sem lát garanciát Magyarország energiaellátásának biztosítására, ezért nem támogatja a csomagot. Az európai parlamenti képviselők sem egységesek a kérdésben.

– Javasolni fogjuk az összes orosz olaj kitiltását az Európai Unióból – mondta szerdán Ursula von der Leyen az Európai Parlament előtt tartott beszédében. Hozzátette: a tilalom vonatkozik a tengeren érkező és a vezetékes olajra is, valamint a nyers- és a feldolgozott olajra egyaránt.

A finomított kőolajtermékeket év végéig, a nyersolajat pedig hat hónapon belül tiltanák be.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke elismerte, hogy a tilalmat nem lesz könnyű betartani, mert egyes tagállamok erősen függnek az orosz olajtól, de szerinte ezt egyszerűen meg kell tenni. Az EU 27 tagállamának nagykövetei szerdán tartották első eszmecseréjüket, hogy megvizsgálják és megtárgyalják a bizottság javaslatát, majd az EU tagállamainak állam- és kormányfői május 24–25-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozójukon szavazhatnak a szankciókról, amelynek elfogadásához az EU-tagországok egyhangú jóváhagyása szükséges – írja a Magyar Nemzet.

Lerombolná hazánk energiaellátását

Ebben a formában felelősen nem támogatható az EB újabb, Oroszország elleni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát

– szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Von der Leyen szavaira reagálva. A tárcavezető szerdán Üzbegisztánból, a taskenti repülőtérről bejelentkezve úgy értékelt, hogy a brüsszeli testület által előterjesztett javaslatokkal együtt tudunk élni, bár nyilván ezek hatékonyságáról lehet vita, de most nincsen itt az ideje az okoskodásnak, hiszen háború zajlik a szomszédságban.

A külügyminiszter aláhúzta:

hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, stabil alapokon áll, ez a szankciós csomag azonban ezt teljes mértékben lerombolná, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

Ez nem politikai akarat hiá­nyának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egészen egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság. A miniszter rámutatott, hogy Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. Végül kiemelte, hogy

a kormány az újabb csomagot ebben a formában felelősen nem tudja megszavazni. Ahhoz ugyanis, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra.

A Reuters kérdésére Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy értékelt: semmilyen tervet vagy garanciát nem látunk arról, hogy milyen lehetne egy átmeneti időszak az orosz olajembargó bevezetése után, és hogy Magyarország energiabiztonságát miként garantálnák.

Szlovákia egyetért?

Richard Sulik, a liberális Szabadság és Szolidaritás párt elnöke,

Szlovákia gazdasági minisztere egyetért a tervezett szankciócsomaggal, de közölte: a jövő év elejétől számítva legalább három évre lenne szükségük ahhoz, hogy anélkül állítsák le az orosz kőolajimportot, hogy azt az ország gazdasága súlyosabban megsínylené.

A miniszter szerint nemcsak Szlovákia, hanem például Csehország is türelmi időt igényel.

A miniszter szerint Szlovákia ettől még támogatja a szankciókat.

Jóllehet az Európai Parlament reak­ciói nagyrészt támogatók voltak, de a szankciók okozta gazdasági következmények kezelésének szükségességét többen hangsúlyozták. Esther de Lange, a Von der Leyen politikai családjához, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó holland EP-képviselő támogatta ugyan az EU Oroszországgal szembeni új szankcióit, de hangsúlyozta, beszélni kell a gazdasági következményekről és az erős európai ipar fenntartásáról is. Szerinte ez kulcsfontosságú Európa egységének megőrzéséhez.

A szankciók okozta nyersanyaghiánynak és az emelkedő energiaáraknak súlyos következményei lesznek a fűtésszámlájuk kifizetésével küzdő európai állampolgárok és az uniós vállalkozások számára, melyeket számba kell venni egy ilyen döntés meghozatala előtt.

Luis Garicano, a balliberális Renew Europe frakció spanyol EP-képviselője üdvözölte az EU által javasolt olajbehozatali tilalmat, de hangsúlyozta,

Moszkva megbüntetésének hatékonyabb módja lenne, ha vámot vetnének ki az orosz energiahordozókra,

és a bevételeket a kis jövedelmű háztartások segítésére fordítanák, ezzel ellensúlyozva az emelkedő energiaárakból adódó terheiket.
A Politico brüsszeli lap szerint ugyanakkor egyes EU-diplomaták már jelezték, hogy rövidíteni akarják mind a kivezetési időszakot, mint Magyarország és Szlovákia mentességi időszakát.

Harmadik országból

A szankciócsomagra Oroszországból is érkezett reakció. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerint azok az országok, amelyek szankciókkal próbálnak ártani Oroszországnak, súlyos árat kénytelenek fizetni értük, és az európaiak számára az ilyen intézkedések költsége napról napra nő. Vladimir Dzsabarov parlamenti képviselő szerint Európa egy kicsit megőrült. A képviselő azt mondta: Európa az embargó ellenére is ugyanazt az orosz kőolajat fogja megvásárolni egy harmadik ország beiktatásával, csak drágábban.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában