Ukrán válság

2022.05.17. 06:43

Több Donyeck megyei városban is jelentős csata zajlik (videó)

83. napja pusztít az orosz–ukrán háború.

Borrell: az EU nem hagyja, hogy Ukrajna kifogyjon a katonai felszerelésekből

Az Európai Unió nem fogja hagyni, hogy Ukrajna kifogyjon katonai felszerelésekből, fontos, hogy Kijev megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben – jelentette ki az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követően kedden.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján aláhúzta: a tagállamok képesek továbbra is segítséget nyújtani Ukrajnának, hogy folytani tudja hihetetlen ellenállását Oroszországgal szemben. Kijevnek szüksége van a katonai felszerelés pótlására, ugyanis területén az Oroszország indította háború folytatódik, sőt – mint mondta – a fordulópontjához érkezett. Az uniós támogatás jelentősen növeli az ukrán hadsereg harctéri kapacitását – emelte ki a főképviselő. Állítása szerint az orosz csapatok és eszközök veszteségi aránya jelentős, ugyanakkor – vélte – nem lehet megmondani, hogy Oroszország meddig képes ellenállni Ukrajnának.

– Ha a számok és a jelentések igazak, akkor Oroszország elképesztő veszteségeket szenvedett, hadseregének 15 százalékát elvesztette Ukrajna megszállása során, ami világrekordot jelent – fogalmazott.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási törekvéseivel kapcsolatban a főképviselő hangsúlyozta: a két ország az Európai Unió teljes támogatására számíthat.

– Biztos vagyok abban, hogy a két ország minden tagállamtól erős támogatást kap, mert NATO-tagságuk növeli az egységünket, és erősebbé tesz minket – fogalmazott. Azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn közölte: a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, Borrell azt mondta: megértette és örül az orosz elnök szavainak.

WHO: veszélybe került az ukrajnai egészségügyi ellátás

Veszélybe került az ukrajnai egészségügyi ellátás az Oroszország indította háború miatt - figyelmeztetett kedden Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője Kijevben tartott sajtótájékoztatóján. 

Elmondta: minden harmadik ukrán páciensnek gondjai vannak azzal, hogy nem tud hozzáférni gyógyszereihez, a konfliktusövezetekben élő betegek egyötöde pedig pszichológiai segítségre szorul. Fennáll a kolerajárvány veszélye is. 

Hangoztatta azt is, hogy nő a szexuális túlkapások száma. 

Kluge egyben sürgette, hogy vizsgálják ki az egészségügyi ellátórendszer ellen elkövetett több mint kétszáz támadást. "A WHO máig az egészségügyi ellátórendszer ellen elkövetett 226 támadást igazolt Ukrajnában. Ez naponta csaknem három támadást jelent február 24. óta. Ezekben legalább hetvenöt ember vesztette életét és ötvenkilencen megsebesültek" - ismertette. 

Kijelentette, hogy semmivel sem lehet igazolni az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat, és sürgette az incidensek kivizsgálását. 

"Egyetlen egészségügyi szakembernek sem lenne szabad a penge élén táncolva űznie foglalkozását" - tette hozzá. 

Oroszország határozottan tagadta, hogy hadművelete során civileket is támadna. Jarno Habicht, a WHO ukrajnai képviseletének vezetője szerint több gondozóközpont, kórház és mentőkocsi szenvedett károkat az orosz támadások során. 

Habicht beszélt arról is, hogy gondot okoz a koronavírus-járvány, amely továbbra sem ért véget. Méltatta a kijevi vezetés oltási programját, ugyanakkor szorgalmazta, hogy azt ki kellene terjeszteni, illetve meg kellene erősíteni a szűrővizsgálatok rendszerét is. 

Dorit Nitzan, a WHO ukrajnai incidenskezelési menedzsere szerint a többhetes ostrom nyomán orosz erők kezére került Mariupol azon területek között van, ahol esetleg kitörhet a kolera.

Németország mindent megtesz a gyors finn és svéd NATO-csatlakozásért

Németország mindent megtesz azért, hogy gyorsan megvalósuljon Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

A kancellár Daniel Risch liechtensteini kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük tájékoztatóján elmondta, hogy a két skandináv ország az Ukrajna elleni orosz támadásra és az európai biztonsági helyzet ebből fakadó "drámai változására" reagál a csatlakozási folyamat elindításával.

A tagsági kérelem benyújtása azonban nemcsak Finnországnak és Svédországnak fontos, hanem "történelmi lépés a védelmi szövetségnek és egész Európának" - mondta Olaf Scholz. 

Mindkét ország Németország "nagyra becsült szövetségese", és csatlakozásukkal hozzájárulnak a NATOvédelmi képességének további erősítéséhez.

Törökország fenntartásairól szólva hozzátette: szilárd meggyőződése, hogy az ankarai vezetés is támogatja majd a bővítést. Kiemelte, hogy Finnország és Svédország számíthat Németországra.

Az ukránok szerint ötödjére ért orosz rakétacsapás egy hidat a Dnyeszter torkolatánál

Az ukránok szerint ötödik alkalommal érte orosz rakétacsapás a Dnyeszter torkolatát átszelő hídat Odessza közelében.

A támadások következtében a híd súlyosan megrongálódott, költséges és időigényes javításra lesz szükség, jelenleg viszont lehetetlen megkezdeni a helyreállítást - közölte az ukrán Déli Operatív Parancsnokság

 

Több Donyeck megyei városban is komoly háború dúl, többen meghaltak

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye kormányzója eközben a Telegramon arról adott hírt, hogy az ukrán hadsereg visszaverte az oroszok támadását a régióban Hirszke és Zolote városok, valamint Szirotine falu környékén.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében azt állította, hogy a Luhanszk megyei Szeverodoneck irányában, Szirotine térségében az orosz csapatok veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Az Ukrajinszka Pravda a megyei kormányzóktól származó információk alapján készített összeállításában kiemelte, hogy az éjszaka súlyos harcok voltak Donyeck megyében, a szakadár és az ukrán ellenőrzésű területet elválasztó frontvonal teljes hosszán. Egy nap alatt az ukrán oldalon nyolcan haltak meg és hatan szenvedtek sérüléseket. Károk keletkeztek 32 lakóépületben két oktatási és kilenc ipari létesítményben. A szintén a Donyec-medencében lévő Szeverodoneck városban megsemmisült két kórház és egy kutatóintézet épülete, tízen meghaltak és hárman megsebesültek.

Drónfelvételen, ahogy megsemmisül egy orosz önjáró löveg Kelet-Ukrajnában - videó

 

Az ukránok szerint eddig majdnem 28 ezer orosz katona halt meg az orosz-ukrán háborúban

Ukrajna közzétette a legfrissebb adatokat az orosz katonai veszteségekről az invázió kezdete óta. Állításuk szerint eddig körülbelül 28 ezer orosz katona halt meg a harcokban, az ukrán hadsereg pedig többek között 1235 orosz tankot, 13 hajót, 578 tüzérségi üteget és 201 repülőgépet is megsemmisített.

Moszkva kiutasít két finn diplomatát

Oroszország válaszintézkedésként kiutasítja Finnország két diplomatáját – közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A tárca bekérette a moszkvai finn nagykövetet, akinél tiltakozott a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársának „alaptalan” kiutasítása miatt, amelyet Moszkva az EU oroszellenes szankciós kampánya részének tekint. A protestálás Finnország Oroszországgal szembeni „konfrontatív kurzusára” is vonatkozott, beleértve a „kijevi rezsimnek” történő fegyverszállításokat és az ukrán nacionalisták által „a Donyec-medencei és ukrajnai” civilek ellen elkövetett bűncselekmények eltussolását.

Az Oroszország és az EU tagállamai közötti diplomáciai kapcsolatok az ukrajnai háború kezdetével megromlottak. A legtöbb uniós ország orosz diplomatákat utasított ki arra hivatkozva, hogy tevékenységük „nem egyeztethető össze diplomáciai státuszukkal”. Ezekre az intézkedésekre Moszkva rendre szimmetrikusan reagált.

Nyolc halottja van a desnai bombázásnak

Nyolc ember meghalt, 12 pedig megsérült a Csernyihiv melletti falu, Desna kedd hajnali bombázásban az ukrán katasztrófavédelem szerint – írja a The Guardian.

Videón, ahogy az oroszok fogadják az Azovsztalt elhagyókat

Az Azovsztalt elhagyó 265 katona között mintegy félszáz súlyos sérült is volt, őket az oroszok egyenesen a novoazovszki kórházba szállították. Az orosz védelmi minisztérium videót adott közre a sebesültek átvételéről és a magukat megadó ukránok fogadásáról:

 

Volodimir Zelenszkij a történtekkel kapcsolatban hétfő este úgy fogalmazott: az Azovsztalban tartózkodók „teljesítették küldetésüket”, elterelték az orosz hadsereg figyelmét.

Csernyihiv melletti települést támadtak meg kedd hajnalban

Egy Csernyihiv melletti települést, Desnát ért kedd reggel rakétatámadás Csernyihiv kormányzója szerint. Állítása szerint négy rakéta csapódott be a faluban hajnali öt óra körül, sérültjei, és valószínűleg halottjai is vannak a támadásnak – írja a BBC.

A svéd külügyminiszter aláírta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét

Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta kedden Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, amivel formálisan is véget vetnek a skandináv ország több mint 200 év óta tartó katonai semlegességének.

Oroszország szerint jelenleg nincsenek béketárgyalások

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Andrej Rudenko szerint jelenleg semmilyen formában sem zajlanak béketárgyalások, mivel Ukrajna visszalépett a megbeszélésektől – írja a Sky News.

Orosz katonák ukrán katonákat kutatnak át a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 17-én. Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

 

Külföldi fegyverszállítmányokat semmisített meg Oroszország

Oroszország azt állítja, hogy amerikai és európai fegyverszállítmányokat semmisített meg egy rakétatámadásban Lviv régióban Ukrajnában, a lengyel határhoz közel – írja a Sky News.

Kedden is folytatódik az evakuáció az Azovstalból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon közölte, hogy ma is folytatódik az evakuáció az azovstali acélgyárból, ahonnan előző nap 256 katonát mentettek ki. 52 embert súlyos sérülések miatt már kórházban kezelnek. A miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy amint az állapotuk stabil lesz, orosz hadifoglyokra fogják őket elcserélni.

Lavrov: nem jelentene nagy változást Finnország és Svédország NATO-csatlakozása

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt nyilatkozta, hogy nem jelentene nagy változást az, ha Finnország és Svédország csatlakozna a NATO-hoz, mivel a két ország már évek óta részt vesz a szövetség katonai hadműveleteiben – írja a The Guardian.

A Planet Labs amerikai vállalat által közreadott műholdfelvételek egy iskoláról (k) a Luhanszk megyei Bilohorivkában. A bal oldali műholdfelvétel május 7-én készült, a jobb oldali május 8-án, egy orosz légicsapást követően.
Forrás: MTI/AP/Planet Labs PBC

 

Fogolycsere révén juthatnak haza az Avostalból evakuált katonák

Hanna Maliar, Ukrajna helyettes védelmi minisztere szerint az Azovstalból evakuált katonák fogolycsere révén juthatnak haza, mivel az 53 sérültet az orosz fennhatóság alatt álló Novoazovszk település kórházába szállították, további 211 embert pedig Olenivkába vittek. Utóbbi települést Oroszország által támogatott szeparatisták irányítják. Még több száz katona lehet az acélgyárban, az ő kimentésükről egyelőre nincs hír – írja a BBC.

390 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton hétfőn

Hétfőn 390, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden a honlapján.

Az éjszakát 186-an töltötték a létesítményben.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – olvasható a közleményben.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás megoldásában

– írták.

Mintegy 7600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4448 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3113-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 294 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 339 ember, köztük 135 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte kedden a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a rendőrök a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival

– írták.

Öt rakétatalálat ért egy ukrán falut Szumi régióban

Szumi régió kormányzója szerint öt rakétalálat érte Akhtirka települést az éjszaka. Több lakóház, egy templom, egy óvoda és több raktár is megrongálódott, és legalább öt ember megsérült – írja a The Guardian.

Megtámadtak egy falut Kurszkban az ukránok

A határhoz közeli Kurszk tartományban ukrán katonák megtámadtak egy orosz falut a régió kormányzója szerint. A támadásban nem sérült meg senki, de három házat és egy iskolát ért találat. Az orosz katonák a szomszédos faluból nyitottak tüzet válaszképp – írja a The Guardian.

Orosz üzemanyagraktárt semmisítettek meg herszoni régióban

Légvédelmi rendszereket, tankokat és élőerőt is megsemmisítettek a régióban hétfőn.

 

Tíz ember halt meg a luhanszki Szeverodonyeck bombázásában

A terület ellenőrzését megnehezíti a folyamatos orosz bombázás – jelentette Szergej Haidai, a terület közigazgatási vezetője.

 

Sebesültek elszállítása az Azovstalból

A Reuters képösszeállítása a bejegyzés végén látható:

 

Blokkolják az oroszok a herszoni régióból kivezető utakat

A lakosság mozgását is ellenőrzik, tartózkodási engedélyeket vezetnek be a régióban – jelentette be Jurij Szobolevszkij régiós vezető. 

 

A háború kezdete óta a legnagyobb rakétacsapás érhette Lvovot

 

264 ukrán katonát hoztak ki az Azovstalból

53 súlyosan sebesült ukránt hoztak ki tegnap az Azovstal acélgyárból  – közölte Hanna Malyar védelmi miniszterhelyettes. Őket egy novoazovszki kórházba vitték, másik 211 katonát pedig Olenivkába.

 

Véget érhet az Azovstal ostroma

Denisz Prokopenko, az Azov különleges ezred parancsnoka tegnapi nyilatkozata szerint

AZ AZOVSTALNÁL LÉVŐ UKRÁN KATONÁK TELJESÍTETTÉK A PARANCSOT,

és 82 napon át lefoglalták az orosz hadsereget – írta a Kyev Independent. A nyilatkozatból úgy tűnik, véget érhet az Azovstal ostroma, amely Mariupol utolsó ukrán kézben tartott része volt.

Az orosz média tegnap jelentése szerint megállapodás született a súlyosan sebesült katonák Azovstalból az oroszok által megszállt Novoazovszkba történő evakuálásáról.

A Reuters jelentése szerint mintegy

TUCATNYI, FELTEHETŐEN UKRÁN HARCOSOKAT SZÁLLÍTÓ BUSZ HAGYTA EL AZ ÜZEMET.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában