Napirend előtti felszólalások

2022.05.16. 12:37

Kövér László Gyurcsánynak: Ön minden létező bűnt elkövetett ez ellen a nemzet ellen! (videó)

Ez volt az első és utolsó felszólalása, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek nevezi - így reagált Kövér László házelnök Gyurcsány Ferenc hétfői napirend előtti felszólalására. Az Országgyűlésben természetesen még téma volt az olajembargó is.

A napirend előtti felszólalásokat a HírTV élőben közvetítette, a felvételt itt nézheti meg: 

Gyurcsány Ferenc (DK) napirend előtt törvénytelennek nevezte a megalakuló kormányt, de azt elismerte, hogy a Fidesz megnyerte a választást. Minderre Kövér László házelnök azt mondta: az, hogy nem vettem el a szót, nem jelenti azt is, hogy joga van törvénytelennek nevezni ezt a kormányt – írja az Origo.


Ön minden létező bűnt elkövetett ez ellen a nemzet ellen, és erre személyes példák is vannak. Ez volt az első és utolsó felszólalása, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek nevezi.

Nem lepődünk meg, hogy egy posztkommunista erő nem fogadja el a választási eredményét, amikor nem ők nyernek. Amikor a saját népére lövetett, az volt a törvénytelen - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára válaszában.
Gyurcsány a választás után is meghirdette a régi-új irányt, és ennek következménye, hogy minden baloldali párt Gyurcsány tagozata lett.Ha a baloldal kapna lehetőséget, akkor az ország közelebb lenne a háborúhoz - mondta az államtitkár. 

Ez tönkretenné a hazai energiabiztonságot

Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője napirend előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a brüsszeli olajembargós javaslat teljesen lerombolná a hazai energiabiztonságot. Teljesen lehetetlen lenne a kieső kőolaj behozatala. A háború árát nem lehet megfizettetni az emberekkel - mondta a képviselő.
A szankciós csomag csak akkor támogatható, ha a csővezetékes szállítás teljesen kivételt kap. 

Válaszában Menczer Tamás, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára közölte, hogy sokkal jobban fájna nekünk, mint az oroszoknak. Ez a javaslat egy súlyos problémát kreál és semmilyen megoldási javaslatot nem tesz hozzá.
Ha ez a javaslat megvalósul, akkor több év és rengeteg pénz elköltése után az üzemanyag drágább lesz. 

Napirenden a jobbikos erőszakolási botrány

Ez a Jobbik igazi arca, és ez a szexuális erőszakolási botrány a párt legnagyobb botránya

- mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője napirend előtt. Ráadásul Jakab Péter erkölcsi magasságba helyezte a botrányt eltitkoló embereket – tette hozzá. Elfogadhatatlan, hogy az áldozat védelme helyett miként mentse meg az elkövetőt a következményektől a párt vezetése. Hol vannak a civil szervezetek, akik az áldozatot pártfogásba vették volna? Eddig csak három szervezet állt ki az áldozat mellett – mondta Selmeczi. Ez a magyar baloldal igazi arca, és a gyáván a háttérbe húzódó alakok valahogy megússzák a botrányt.

SELMECZI Gabriella
Selmeczi Gabriella 
Forrás: Kovács Tamás / MTI

Egy súlyos bűncselekmény gyanújáról beszélünk - mondta válaszában Répássy Róbert. Akik egy ilyen bűncselekmény eltussolásában részt vettek, ott felmerülhet a bűnpártolás esete is – tette hozzá az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány teljes egészében biztosítja az áldozatsegítés eszközeit, igyekszünk erről őt tájékoztatni - mondta az államtitkár.

Orbán Balázs Jámbor Andráshoz: így nem lehet neomarxista forradalmat csinálni

Jámbor András napirend előtt arról beszélt, hogy ma hiába választják meg Orbán Viktort miniszterelnöknek, várhatóan nem lesz szó a lakhatási, a megélhetési és a közelgő élelmiszer válásgról. - Azt szeretném hallani, hogy a kormány hogyan oldja meg ezeket - hangoztatta a Párbeszéd képviselője. Szerinte a kabinet a nagytőke érdekeit szolgálja ki, miközben egyre jobban visszavágja a munkavállalók jogait és "kiárusítja" őket – .

Válaszában Orbán Balázs rámutatott: nem lehet úgy neomarxistának lenni, hogy közben valaki felkércekedik a neoliberális nagytőke listására, így jut be a parlamentbe, és e szövetség tagjaként politizál. 

Az államtitkár hangsúlyozta: helyes dolog a kiskeresetűekkel foglalkozni, de ez hiteltelen attól a baloldaltól, amely minden olyan intézkedésre nemet mondott, amelyekkel a kormány a szegényeken segített. - Az a szövetség, amelyben ön ül, nem támogatja a magyar kormányt abban, hogy az olajemberagó kiterjesztésére nemet tudjunk mondani - hívta fel a figyelmet Orbán Balázs. 

ORBÁN Balázs
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 16-án
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Emlékeztett arra is, hogy Jámor András nemrég még annak a Márki-Zay Péternek kampányolt, aki eltörölte volna a rezsicsökkentést, a minimálbért, azaz pont azokat az intézkedésket, amelyek a kiskeresetűeken segítenek.

 - Így nem lehet neormaxista forradalamt csinálni, ez önnek sem fog sikerülni -zárta szavait az államtitkár.

Dömötör Csaba: a Jobbik Gyurcsány Ferenc erőszakszervezete lett

A kormány előszeretettel beszél a családok védelméről, de Európa legmagasabb Áfa-ja van Magyarországon – kifogásolta napirend előtt a mai parlamenti ülésnapon Z. Kárpát Dániel. A jobbikos politikus szerint a Fidesz politikája pedig mindent drágít, míg a kormány kasszíroz. 

– Kevés a magyar élelmiszer az üzletközpontokban – sopánkodott Z. Kárpát Dániel, a régi Jobbik szólamait felidézve, majd közölte, hogy pártja eltörölné az alapvető élelmiszerek áfáját, amiket a kormány korábban 5 százalékra csökkentett.

Z. Kárpát emellett Európa legkegyetlenebb kormányának nevezte az Orbán-kormányt, szerinte pedig az évszázad végére emiatt egy hatmilliós országban fogunk élni. 

Dömötör Csaba válaszában elmondta, hogy a jövedelemadót és a társasági adót is drasztikusan csökkentették 2010 óta. 

– A baloldal ezeket az adónemeket megemelték volna. Önök ehhez a baloldalhoz csatlakoztak!

– emlékeztette a jobbikost az államtitkár, aki egyenesen azt is megkérdezte Z. Kárpáttól, hogy a felszólalásában mondottak alapján mit keres a baloldalon. 

A Jobbik kétszínűségéről elmondta, hogy az áfacsökkentést 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben sem támogatta. Így tettek 2018-ban és 2019-ben is, most mégis áfacsökkentést követelnek. 

A jobbikos zaklatási botránnyal kapcsolatban Dömötör Csaba azt kérte számon a Jobbik politikusán, hogy 

még bocsánatot sem kértek, 

Jakab Péter a párt elnöke pedig nem képes még csak annyit sem kimondani, hogy minden erőszakos cselekedetet elítél. 

Gyurcsány Ferenc erőszakszervezete lettek, az SZDSZ szétesése a Jobbik sorsához képest kölyökpezsgős babazsúr volt

– jegyezte meg összegzésként Dömötör Csaba. 

Rétvári Bence: a következő években rajta leszünk a pedagógusok béremelésén

Nem lesz külön oktatási miniszter – ezt kifogásolta a Momentum képviselője napirend előtti felszólalásában, szerinte a miniszterelnök hátat fordított az oktatásnak.

Tóth Endre elmondta, hogy 2010 óta a magyar oktatás összes fontos mutatója romlott. – Magyarországon példátlan módon csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma – magyarázta. Mint mondta, Szlovákiában 20 százalékkal magasabb a diplomások száma, mint Magyarországon.

Megalázó bérért sok felelősséget és rengeteg munkát kell vállalni

– jellemezte a tanári pályát Tóth Endre.

A Momentum azt követeli a kormánytól, hogy 50 százalékkal emeljék a pedagógusok fizetését, és kössék a minimálbérhez. Valamint 

enyhítsék a leterheltséget, csökkentsék az óraszámokat, és legyen szabad tankönyvválasztás.

Rétvári Bence államtitkár válaszában rámutatott, hogy a viccpártként funkcionáló Momentum a diploma-kérdést már korábban megoldotta, hiszen az ő szemükben minden magyar ember diplomás, hiszen nem is kell diploma ahhoz, hogy valaki közgazdász legyen. 

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Hajnal Miklós momentumos politikus diplomabotránya mellett Rétvári felidézte azt is, hogy a Momentum korábban elhatárolódott a Gyurcsány-féle ellenzéktől, a Jobbiktól, és az MSZP-től, majd mégis összefogtak velük.

Még azt sem tudják eldönteni, hogy beüljenek a parlamentbe, vagy sem

– vetette a frissen parlamentbe kerülő párt politikusainak szemére az államtitkár. 

Rétvári Bence szerint 

az oktatás kérdése valóban fontos, de a Momentumban ebben a kérdésben nem lehet számítani. 

– Korábban azt ígérték, hogy megszüntetnék a tankönyveket, privatizálnák az oktatási tartalom előállítását, igazi SZDSZ-es tempó – sorolta a kormánypárti politikus. 

Válasza végén Rétvári Bence megígérte; 

a béremelésen a következő években rajta lesznek.

Dömötör Csaba: a baloldal programja, hogy „legyetek Gyurcsányok”

Gyurcsány Ferenc a napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a Demokratikus Koalíció törvénytelennek tekinti az új kormányt, mivel szerinte a kabinet megtörte a népakaratot. – A választás csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha az szabad és tisztességes – vélte a DK elnöke, aki szerinte manipulált a nyilvánosság Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy akkor a baloldali politikusok miért vették fel a mandátumumokat, elmondta: az Országgyűlés fontos terepe az ellenállásnak. Továbbá Gyurcsány hangot adott annak a véleményének is, hogy az elmúlt 12 évben tönkretették Magyarországot.

Mielőtt válaszadásra adta volna át a szót, Kövér László házelnök emlékeztette Gyurcsány Ferencet, hogy nincs joga törvénytelennek nevezni egy demokratikusan megválasztott Országgyűlést.

Ezután a DK elnökének adott válaszában Dömötör Csaba elmondta: nem meglepő, hogy a posztkimmunisták nem akarják elfogadni a választás eredményét.

– Amikor a saját népére lövetett, az volt a törvénytelen 

– emlékeztetett a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

DÖMÖTÖR Csaba
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 16-án
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

– A baloldal teljesen lemondott a megújulás lehetőségéről. Ennek pedig az a következménye, hogy a DK lett a baloldal vezető ereje, akik meghirdették a régi-új programot, hogy „legyetek Gyurcsányok” – tette hozzá.

Dömötör Csaba kiemelte, hogy egyetlen párt sincs a baloldalon, melyik függetleníteni tudná magát Gyurcsány Ferenctől. Továbbá az államtitkár emlékeztetett, hogy a baloldal hatalomra kerülve eltörölte volna a családtámogatásokat, valamint hazánk közelebb lenne a háborúhoz.

– A magyarok a baloldali politikára azt mondták, hogy viszontlátásra – hívta fel a a figyelmet a kormánypárti politikus, hangsúlyozva: 

a fenyegetős tempónak lehet, hogy az Apró villában van hagyománya, de a magyarok között nincs többsége, és nem is lesz.

Magyarországon jóval kisebb az infláció, mint a térségben

Ungár Péter napirend előtt arról beszélt, hogy a közszférában tavaly végrehajtott béremelést elvitte az infláció. Azt az LMP-s politikus is elismerte, hogy a pénzromlás nem Orbán Viktor hibája, hiszen az világjelenség, szerinte ugyanakkor a kormánynak korrigálni kellene annak mértékét. Ungár kitért arra is, hogy egy betanított munkás két és félszer annyit keres, mint egy kezdő pedagógus, ami szerinte a kormány részéről egy rossz értékválasztás – írja a Magyar Nemzet

UNGÁR Péter
Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án
Forrás: Illyés Tibor / MTI

Válaszában Rétvári Bence hangsúlyozta:Magyarországon jóval kisebb az infláció mértéke, mint a legtöbb közép-európai országban, köszönhető ez a kormány intézkedéseinek, mint a rezsicsökkentés, a benzinre, a kamatokra vagy az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstop. 

Önök ezeket az intézkedéseket folyamatosan támadták, lekommunistázták– mondta az államtitkár. 

Emlékeztetett: amikor a baloldal volt kormányon, nemhogy ilyen intézkedéseket nem hozott a válság idején, hanem éppen ellenkezőleg: csökkentette a béreket, a nyugdíjakat. – Az önök házi szociológusa, Ferge Zsuzsa mondta, hogy a baloldal egy szalmaszálat sem tett keresztbe a szegények érdekében – emlékeztetett. 

Rétvári bírálta a baloldalt azért is, mert nem segíti a kormányt abban, hogy Brüsszelben ne szülessen olyan döntések, amelyek még rosszabb helyzetbe hoznák az embereket. 

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszél az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án (MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában