Egyeztetés

2022.05.12. 15:44

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta a szír pátriárkát

Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

II. Efrém Ignác egyike volt azon keleti keresztény egyházi méltóságoknak, akik levélben kérték Orbán Viktort, akadályozza meg az Európai Bizottság tervét, amely Kirillt, Oroszország pátriárkáját EU-szankciós listára helyezné.

A szír pátriárka a csütörtöki egyeztetésen úgy vélekedett: egy keresztény egyházi vezető szankciós listára helyezése olyan precedenst teremtene, ami összezavarná keresztény hívek millióit.

ORBÁN Viktor; II. EFRÉM IGNÁC
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát a Karmelita kolostorban 2022. május 12-én.
Forrás: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor megismételte: Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami „szent és sérthetetlen”.

II. Efrém Ignác köszönetet mondott a miniszterelnöknek és a magyar népnek a szükséget szenvedő keresztény közösségek folyamatos támogatásáért – ismertette a sajtófőnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát (j) a Karmelita kolostorban 2022. május 12-én. Balról Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában