Ukrán válság

2022.05.08. 07:43

Ismét vasútállomást ért rakétacsapás, fegyverszállítmányt semmisítettek meg az oroszok (frissül)

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 74. napjáról.

Cikkünk frissül.

Megérkeztek Zaporizzsjába a mariupoli acélműből kimenekített civilek

Több mint 170 embert sikerült eddig kimenteni az acélgyár területéről

– közölte az ENSZ. A háború kezdete óta az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala, már több mint 600 embert evakuált Mariupol területéről – írja a SkyNews.

Munkánk még nem fejeződött be. Nem felejtjük el azokat, akik még segítségre várnak

– közölte Osnat Lubrani, az ENSZ ukrajnai koordinátora.

Ukrajna szerint az oroszok a Bayraktar drónok megsemmisítésére törekszenek

Ukrajna szerint jelenleg az orosz hadsereg az ukrajnai repülőterek megsemmisítésére összpontosít.

Emellett igyekszik az ukrán légierő kapacitásainak csökkentésére, különösen a Bayraktar drónokat akarják megsemmisíteni.

Az ukrán hadsereg vezérkara szerint továbbá az orosz légierő is fokozta tevékenységét Délkelet-Ukrajna felett.

Ismét vasútállomást ért rakétacsapás, fegyverszállítmányt semmisítettek meg az oroszok

Oroszország szerint nagy pontosságú rakétákkal megsemmisítettek egy fegyverszállítmányt az ukrajnai Soledar város vasútállomásán – írja a Sky News.

Állításuk szerint a fegyverek és katonai felszerelések az Egyesült Államokból és meg nem nevezett nyugat-európai országokból érkeztek Ukrajnába.

Egy ukrán ezredes a katonai vezetést hibáztatja a Mariupolban történtekért

Az Izvesztyija című lap Telegram-csatornáján vasárnap azt tudatta, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérlet során Volodimir Baranyuk ezredes, a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka nem halt meg, ahogy korábbi jelentésekben szerepelt, hanem fogságba esett.

Baranyuk a vele készített interjúban hibáztatta az ukrán vezetést, amiért be nem tartott ígéreteket tett a felmentésre.

A kitörési kísérletben mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

Az amerikai elnök felesége villámlátogatást tett Ungváron

Villámlátogatást tett Ungváron Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, és találkozott Olena Zelenszka ukrán first ladyvel – közölte a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás sajtószolgálata.

A sajtóközlemény szerint jelzésértékű, hogy a két ország first ladyje akkor találkozott Kárpátalja megyeszékhelyén, amikor Ukrajnában az anyák napját ünneplik.

Biden és Zelenszka felkerestek egy ungvári iskolát és találkoztak a háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült és ott ideiglenesen elszállásolt menekültekkel.

A sajtóközlemény úgy fogalmaz, hogy az amerikai first lady látogatása azt demonstrálja, hogy az Egyesült Államok magas rangú képviselői támogatják Ukrajnát.

Jill Biden látogatását – a közlemény megfogalmazása szerint „érthető okokból” – titokban tartották, az esemény nem volt sajtónyilvános, csak a Fehér Ház sajtószolgálata volt jelen.

Ukrán főügyészség: már több mint kétszáz gyerek halt meg a háborúban

Az ukrán főügyészség vasárnapi közlése szerint mostanáig 225 gyerek vesztette életét Oroszország Ukrajna ellen február 24-én indított háborújában.

A hivatal hozzátette, hogy ezen felül még több mint 413 kiskorú sérült meg. Megjegyezte, hogy ezek nem végleges adatok, mivel még nem tárták fel teljesen a gyerekáldozatok számát azokon a helyszíneken, ahol jelenleg is heves harcok folynak, valamint az Oroszország által megszállva tartott és a nemrég felszabadított területeken.

A főügyészség adatai szerint a legtöbb gyerek – 139 – a kelet-ukrajnai Donyeck megyében esett áldozatul a háborúnak, 116 Kijev megyében, 98 pedig Harkiv megyében.  

A szombaton a Luhanszk megyei Privillja települést ért orosz támadásban egy 11 és egy 14 éves fiú vesztette életét és két kiskorú lány sérült meg – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

Ukrán korvett megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagy pontosságú légi indítású rakéták semmisítették meg Odessza közelében a cservonohlinszkei ukrán katonai repülőtér kommunikációs csomópontját Arciznál, valamint az ukrán haditengerészet egy, a 1241-es projekthez tartozó korvettjét – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint ugyancsak elpusztult egy gépesített dandár parancsnoki állása a Harkiv megyében lévő Pjatihatki közelében. Az orosz rakétacsapatok és a tüzérség egységei az éjszaka egyebek mellett megsemmisítettek két Sz-300-as légvédelmi rendszert. Az orosz légierő repülőgépei 130 ukrán katonai célpontra, köztük élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásokra mértek csapást, amelyek következtében mintegy 420 "nacionalista" életét vesztette és 55 egységnyi haditechnika vált üzemképtelenné.

A hadijelentés szerint az orosz légvédelem az éjszaka folyamán két ukrán Szu-24-es bombázót és egy ukrán Mi-24-es helikoptert semmisített meg az orosz ellenőrzés alá került Kígyó-sziget felett. Konasenkov péntek este azt mondta, hogy a szigetnél lelőttek egy Szu-24-est, egy Szu-27-es vadászgépet, valamint három, deszantosokat szállító Mi-8-as helikoptert és két Bayraktar TB2 drónt, emellett pedig elsüllyesztették a Sztanyiszlav deszant-rohamnaszádot.

A szóvivő péntek este azt is mondta, hogy Iszkander harcászati rakéták nagy nyugati fegyver- és hadfelszerelés-készleteket, valamint az ukrán 58. gépesített dandárhoz tartozó katonákat semmisítettek meg a Harkiv megyei Krasznohrad és Karlivka vasútállomásnál.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a konfliktus kezdete óta összesen 156 repülőgépet, 116 helikoptert, 765 drónt, 297 föld-levegő rakétarendszert, 2927 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 335 rakéta-sorozatvetőt, 1393 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2746 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Izvesztyija című lap Telegram-csatornáján vasárnap azt közölte, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérlet során Volodimir Baranyuk ezredes, a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka nem életét vesztette, ahogy korábbi jelentésekben szerepelt, hanem fogságba esett. Baranyuk a vele készített interjúban hibáztatta az ukrán vezetést, amiért be nem tartott ígéreteket tett a felmentésre.

A kitörési kísérletben mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

Putyin Ukrajnát is üdvözölte a Győzelem napja alkalmából

Üdvözletet intézett a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, a georgiai szakadár Abházia és Dél-Oszétia, valamint az ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaság” vezetéséhez és népéhez, továbbá Georgia és Ukrajna népéhez.

A Kreml honlapján vasárnap közzétett üzenetében Putyin rámutatott, hogy ez a nap a nácizmust „mérhetetlen áldozatok és megpróbáltatások árán” legyőző katonák és hátországi dolgozók iránti háláé és tiszteleté. Az orosz vezető közös kötelességnek nevezte a nácizmus újjáéledésének megakadályozását.

Hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni és tovább kell adni az utódoknak a közös szellemi értékeket, a háborús évek eseményeinek igazságát és a testvéri barátság hagyományait. Putyin azt kívánta az új generációknak, hogy legyenek méltóak apáik és nagyapáik emlékéhez, a veteránoknak pedig köszönetét fejezte ki, jó egészséget és hosszú életet kívánva nekik.

A donyecki és a luhanszki vezetőknek küldött üdvözlő táviratában Putyin úgy fogalmazott, hogy „ma katonáink, csakúgy, mint őseik” vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket „a náci szennytől”. Mint mondta, biztos benne, „hogy 1945-höz hasonlóan a győzelem a miénk lesz”.

Putyin az ukrán veteránokhoz és polgárokhoz intézett üzenetében azt hangsúlyozta, hogy „elfogadhatatlan a második világháborúban legyőzöttek ideológiai örököseinek revansa”. Hangsúlyozta, hogy nem merülhet feledésbe azok emlékezete, akik a „közös győzelem” érdekében hoztak felbecsülhetetlen áldozatokat. Megjegyezte, hogy a nácizmus ma „ismét felüti a fejét, és megpróbálja erőltetni barbár, embertelen rendjét”.

Az orosz államfő szívből gratulált az ukrán háborús veteránoknak és polgároknak a győzelem napja alkalmából, amit „közös nagy ünnepnek” nevezett. Lelki erőt, jó egészséget és hosszú életet kívánt a veteránoknak, az ukránoknak pedig „békés és igazságos jövőt”.

A Kreml korábban közölte, hogy idén nem lesz külföldi vendége a moszkvai Vörös téren hétfőn megtartandó katonai díszszemlének.

A Kommerszant online kiadásának vasárnapi beszámolója szerint Kirill orosz pátriárka „ostobaságnak” nevezte a militarizmus vádját, melyet bírálói ellene megfogalmaztak.

Csak egy dologra van szükségünk: a valódi szabadságra, függetlenségre azoktól a világhatalmi központoktól, amelyek ma sajnos ellenségessé válnak Oroszországgal szemben. Konszolidálnunk kell minden erőnket –  a szellemieket és az anyagiakat egyaránt –, hogy senki ne merészelje fenyegetni hazánk szent határait

– mondta a pátriárka azt követően, hogy liturgiát mutatott be a Moszkvához közeli Kubinkában, az orosz fegyveres erők templomában.

Megsemmisítettek az ukránok két orosz járőrhajót

Az ukrán haditengerészet közölte azt a videót, amely szerint csapást mérnek két Raptor osztályú orosz járőrhajóra:

Ukrán egészségügyi miniszter: tíz orvos halt meg a háború kezdete óta

Tíz orvos meghalt, negyven megsebesült a háború kezdete óta – jelentette be Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

Visszavonultak az ukránok a kelet-ukrajnai Popasznaból, az oroszok elfoglalták a várost

Visszavonultak az ukrán erők a luhanszki Popaszna térségéből, miután az oroszok elfoglalták a várost – erősítette meg a Reuters értesülését a régió kormányzója. Szerhij Gaidai luhanszki kormányzó az ukrán televíziónak azt mondta, hogy

az ukrán csapatok visszavonultak, hogy állásaikat megerősítsék.

Ramzan Kadirov, az oroszországi csecsen köztársaság vezetője vasárnap azt mondta, hogy csapatai átvették az ellenőrzést Popaszna nagy része felett.

Az orosz hadsereg áprilisban új offenzívát indított Ukrajna keleti részén, a legintenzívebb támadások a közelmúltban éppen itt zajlottak.

Orosz előrenyomulás a donyecki régióban

Az ukrán hadsereg vezérkara azt közölte, hogy folytatódott az orosz előrenyomulás a a donyecki régió térségében, s

az orosz csapatok a Szlovjanszktól 20 kilométerre északra fekvő Sandrigolovoj település pereméhez értek.

Az ukrán hadsereg összesen kilenc orosz támadást vert vissza – adták hírül, hozzátéve, hogy az orosz erők légi és szárazföldi úton is támadják a mariupoli Azovsztal acélmű épületét, ahol a délkelet-ukrajnai várost korábban védő fegyveresek elbarikádozták magukat.

A gyárból szombatra sikerült az összes civilt evakuálni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket, vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

Ukrajnai jelentés az eddigi orosz veszteségekről

Az ukrán fegyveres erők május 8-i jelentése szerint az oroszok eddig 25.500 katonát vesztettek. A veszteséglistán ezen kívül 1130 tank, 2741 páncélozott jármű, 509 tüzérségi egység, 179 rakétavető, 86 légvédelmi egység, 199 repülő és 156 helikopter is van.

Az oroszok is kilőhettek egy ukrán hadihajót

Megsemmisített egy ukrán korvettet Odessza közelében az orosz hadsereg - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz közlés szerint

a hadihajón kívül két Szu-24-es bombázót és egy helikoptert is lelőttek a Kígyó-sziget felett.

Videón, ahogy drón semmisíti meg az orosz szállítóhelikoptert

Ez lehet az első alkalom, amikor látható, ahogy a pilóta nélküli harci repülő megsemmisíti a célpontot. A lelőtt gép egy orosz MI-8-as orosz szállítóhelikopter, ami éppen katonákat vitt a Kígyó-szigetre.

Hatvan ember halhatott meg a bilohorovkai légicsapásban

Valószínűleg meghalt az a hatvan ember, aki a romok alatt rekedt a bilohorovkai iskola szombati bombázása után - írta a Kyev Independent a régió kormányzójára hivatkozva.

Az épületben kilencvenen voltak a csapás idején, harminc embert kimentettek, heten sebesültek meg.

Újabb orosz hajót süllyesztettek el a Kígyó szigetnél

Bayraktar drónokkal támadtak meg és süllyesztettek el egy orosz hajót a Kígyó szigetnél, így

a Moszkva hadihajó után ez a második, amit a térségben megsemmisítettek

- legalábbis ezt állítja az ukrán védelmi minisztérium.

Több mint 14 ezer menekült érkezett Ukrajnából szombaton

Magyarország területére 2022. május 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6079 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8179 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 618 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A kelet-ukrajnai Harkiv közelében lévő Ruszka Lozova faluból távoznak autóikkal az emberek 2022. április 29-én
Forrás: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Az ukrajnai háború elől 2022. május 7-én 390 ember, köztük 162 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Ketten meghaltak a lebombázott luhanszki iskolában

Amint azt lentebb megírtuk, tegnap találat ért egy iskolát a Luhanszk régióban lévő Bilohorivka faluban. Luhanszk kormányzója azt mondta, a támadásban két ember meghalt.

Sok embernek nyújtottak menedéket az épületben

– mondta Szerhij Gaida.

A Reuters szerint körülbelül 60 ember rekedt a romok alatt.

Videón, ahogy ukrán katonák megközelítenek és felgyújtanak egy tankot

A videó hitelességét független forrásból nem lehet megerősíteni.

Lebombáztak egy múzeumot Harkovban

A Hryhorii Skovoroda Múzeumot érték találatok a kelet-ukrajnai városban.

Fotók a lebombázott iskoláról

Szombaton lebombáztak egy iskolát Luhanszk régióban, Bilohorivka faluban. Körülbelül 90 ember volt az iskola alagsorában, amikor a bomba becsapódott, mintegy 30 embert sikerült kimenteni a romok alól.

Újabb humanitárius folyosókat készülnek nyitni Mariupolban

Szombaton minden nőt, gyereket és idős embert evakuáltak az Azovsztal acélgyárból.

Vasárnap pedig újabb humanitárius folyosókat szeretne Ukrajna, hogy a városban rekedt összes civilt kimenthessék - írja a Sky News.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, továbbra is igyekeznek kimenteni mindenkit, aki védi a várost.

Borítókép: A pusztítás nyomai egy orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén, ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszk városban 2022. május 6-án. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában