Ellenséges hangvétel

2022.06.23. 18:37

Erősen bekezdett Biden budapesti nagykövetjelöltje

Ellenséges hangvételre számíthat hazánk a Budapestre készülő David Pressmantől.

Fenyegetve érzi a demokráciát és mélyen nyugtalanító jeleket lát Magyarországon David Pressman, a Biden-kormány Budapestre készülő nagykövetjelöltje. Mint csütörtöki szenátusi meghallgatásán elmondta, többek között a médiaszabadság, illetve az LMBTQ-emberek jogaival kapcsolatban vannak fenntartásai. Ebben az ügyben fellép majd a magyar kormánynál, illetve a „civil társadalom” képviselőivel is konzultál, hangoztatta – írja a Magyar Nemzet

A már Barack Obama elnöksége alatt is fontos kormányzati posztokkal, így nagyköveti beosztással is megbízott Pressman alá demokrata párti szenátorok adták a lovat az egyébként gyér érdeklődéssel kísért meghallgatáson. Cory Booker szenátor például úgy vélte, visszaszorulóban van Magyarországon a demokrácia, valamint a fékek és ellensúlyok működése, a magyar kormány pedig nyíltan ellenséges az LMBTQ-emberekkel. Benjamin Cardin szenátor, aki a hasonló meghallgatásokon szintén ki szokott tűnni az Orbán-kormány bírálatával, megjegyezte, Magyarország kihívást jelent.

Régi a barátság, de… 

Mindamellett Pressman általánosságban régi barátként és szövetségesként beszélt hazánkról, amely jelentősen hozzájárul például a globális terrorellenes harchoz, és elismerte, Magyarország is elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúját. De komolyan aggasztónak tartotta Moszkva és Peking szerinte nyilvánvaló magyarországi befolyását. Egyben elsődleges feladatának nevezte, hogy kinevezése esetén szembeszálljon ezzel.

Mint azt lapunk elsőként írta meg, Pressmant májusban jelölte Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagyköveti posztra. A 45 éves diplomata a New York-i Egyetemen végzett jogász, aki számos ponton kötődik a Demokrata Párthoz, valamint hollywoodi hírességekhez. Pressman az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. Budapesti munkáját szenátusi jóváhagyása után, várhatóan a következő hónapokban kezdheti meg. Az itteni amerikai külképviseletet jelenleg Marc Dillard ügyvivő vezeti. A nagyköveti poszt akkor üresedett meg, amikor Donald Trump előző elnök kinevezettje, David Cornstein 2020-ban beadta lemondását, majd hazautazott az Egyesült Államokba.

John Ponte konzervatív amerikai politológus, a washingtoni Hudson Intézet programigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, Pressman várhatóan főleg a baloldalhoz húzó NGO-k (nem kormányzati szervezetek) és ellenzéki erők véleményére figyel majd oda, amelyek kritikusak a demokratikusan megválasztott Orbán-kormánnyal szemben.

Borítókép: David Pressman (Forrás: Law.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában