Koalíciókötés jön

2022.06.19. 21:07

Macronnak nincs többsége, nagyot nyert Le Pen

A francia parlamenti választások után az elnök pártszövetsége koalíciókötésre kényszerül.

Elvesztette abszolút többségét a nemzetgyűlésben Emmanuel Macron francia elnök centrista pártszövetsége – derült ki a parlamenti választások vasárnapi második fordulója után közölt mandátumbecslésekből.

Macron Együtt! elnevezésű koalíciója végzett ugyan az élen, de csupán 224 képviselői helyet szerzett meg az eddigi 345-höz képest, így messze van a többségtől az 577 fős nemzetgyűlésben.

A második helyre futott be 149 mandátummal a kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali összefogás (NUPES), amelynek vezetője, Jean-Luc Mélenchon erős szerepléssel, 22 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett az áprilisi elnökválasztáson. A vártnál sokkal jobban szerepelt vasárnap,

a francia sajtó a választások legnagyobb nyertesének nevezte Marine Le Pen szuverenista jobboldali pártját, a Nemzeti Tömörülést, amely tizenegyszer több mandátumot – összesen 89-et – szerzett, mint az öt évvel ezelőtti választáson.

Ez azt jelenti, hogy 1986 után – amikor Marine édesapja, Jean-Marie Le Pen volt a párt elnöke – először ismét önálló frakciót alakíthat a Nemzeti Front a nemzetgyűlésben. A konzervatív Republikánusok 78 képviselőt küldhetnek a parlamentbe (az eddigi száz helyett), elemzők szerint ők lehetnek Macron koalíciós partnerei.

Két hónappal ezelőtti újraválasztása után Emmanuel Macron stabil többséget kért a választóktól a kormányzáshoz a második mandátuma idejére. – Semmi sem lenne rosszabb, mint francia rendetlenséget társítani a világban tapasztalható rendetlenséghez – mondta az elnök.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte szavaz a nemzetgyűlési választások második fordulójában Le Touquet-ben 2022. június 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Pool/AP/Michel Spingler)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában