Visszatelepítésüket követelik

2022.06.19. 21:33

Rohingyák ezrei tüntettek a bangladesi menekülttáborokban

Rohingyák ezrei tüntettek vasárnap a bangladesi menekülttáborokban etnikai hovatartozásuk hivatalos elismerését és visszatelepítésüket követelve Mianmarba teljes körű állampolgári jogokkal.

A mianmari muszlim kisebbséghez tartozók a délkelet-bangladesi Cox’s Bazar körzetben létrehozott 34 menekülttáborból 29-ben tüntettek.
A megmozdulásokat a menekültek világnapja alkalmából szervezték.
A mianmari népirtás túlélőiként hálásak vagyunk Bangladesnek, amiért menedéket nyújtott számunkra. Mostanra azonban szeretnénk visszatérni szülőhazánkba, nem szeretnénk többé menekültként élni

– jelentette ki Núr Muhammad, a rohingyák közösségeinek egyik vezetője a Kutupalong menekülttáborban tartott beszédében.
Muhammad szerint a nemzetközi közösségnek támogatnia kellene a menekültek ügyét, rábírva a mianmari hatóságokat, tegye lehetővé a hazatérést és szavatolja biztonságukat Mianmar Arakán államában.
A bangladesi rendőrség becslései szerint több mint tízezren vehettek részt a tüntetéseken.
A mintegy egymilliós muszlim kisebbség szinte teljes jogfosztottságban él Mianmarban, mert a ranguni vezetés bangladesi illegális bevándorlóknak tekinti őket és nem hajlandó állampolgárságot adni nekik.
A mianmari hadsereg 2017-ben hadműveletet indított az ország Arakán államában a rohingyák ellen, miután szélsőségesek katonai ellenőrzőpontokat és helyőrségeket támadtak meg. Az összecsapásokban ezrek vesztették életüket és több mint 750 ezer rohingya keresett menedéket a szomszédos Bangladesben, ahol túlzsúfolt menekülttáborokban kénytelenek élni. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be. A történteket az ENSZ emberi jogi biztosa népirtásnak minősítette.
A mianmari hadsereg 2021 februárjában puccsot hajtott végre, és átvette a hatalmat a megválasztott kormánytól. Az ország addigi vezetőit letartóztatták.

Borítókép: Rohingyák ezrei tüntettek vasárnap a bangladesi menekülttáborokban etnikai hovatartozásuk hivatalos elismerését és visszatelepítésüket követelve Mianmarba teljes körű állampolgári jogokkal (Tanbir MIRAJ/AFP)

Címkék#rohingják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában