Tájékoztatás

2022.06.28. 15:38

Varga Mihály: nő az önkormányzatok támogatása jövőre

A teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz.

Jövőre 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, miután előadást tartott a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén.

Varga Mihály a jövő évi költségvetésről tájékoztatta az MJVSZ tagjait. A miniszter az előadást követő sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar gazdaság az egyik legerősebb „felpattanással” jött vissza a pandémiából; a 8,2 százalékos gazdasági növekedés az első negyedévben az egyik leggyorsabb volt az Európai Unióban. Hozzátette: figyelembe kell azonban venni, hogy az ukrajnai háború miatt jelentősen megváltozott az európai és világgazdasági környezet, amelyben a magyar gazdaság nyitott, exportorientált gazdaságként működik.

Kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy megvédje az elszálló energiaáraktól a magyar családokat és megőrizze az eredményeket, ezt szolgálja a rezsivédelmi alap 640 milliárd forintos kerete és a honvédelmi alap 800 milliárd forintos kerete.

Elmondta: jövőre 95 milliárd forinttal több támogatást kapnak az önkormányzatok, a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz. Az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete pedig négyezermilliárd forint, ebből tud a 3200 önkormányzat működni. Emlékeztetett, hogy 2010-2014 között az állam 1300 milliárd forint adósságot vett át az önkormányzatoktól, lehetővé téve, hogy a települések előrelépését segítő programok valósulhassanak meg. Jelezte: a Modern városok program fedezete a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll.

A miniszter kiemelte: arra törekszenek, hogy a háborús körülmények között is válságállóvá tegyék a magyar gazdaságot és a települések költségvetéseit. Hozzátette: az elért eredmények megőrzésén túl mindenkinek törekednie kell arra, hogy felépítse a tartalékait, és csökkentse kockázatait, ebben segítséget nyújtanak a megyei jogú városoknak.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke a sajtótájékoztatón megköszönte a miniszternek, hogy odafigyelt az önkormányzatokra az elmúlt években és segítette azokat.  Emlékeztetett rá: 2010 előtt, a gazdasági válság idején drasztikusan megnőtt a munkanélküliek száma, az önkormányzatok adósságokat halmoztak fel, hogy a béreket ki tudják fizetni. A jelenlegi körülmények között a legfontosabbnak nevezte az elmúlt tíz év eredményeinek megőrzését, és megjegyezte, a polgármestereknek is az az érdeke, hogy a polgárok dolgozni tudjanak, nőjenek a fizetések és ne emelkedjenek a rezsiszámlák, mert ha ez megszűnik, az az önkormányzatokon csapódik le, az emberek tőlük várnak megoldást.

Jelezte: azt kérték Varga Mihálytól, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek emelkedését, számíthassanak a kormány segítségére, és erre garanciát is kaptak a minisztertől. Hozzátette: a rezsiszámlákat látva eljutott odáig, hogy Brüsszeltől kell megvédenie a kaposváriakat, az EU döntései ugyanis jelen pillanatban megoldhatatlan problémát okoznak az önkormányzatoknak.

A polgármester beszélt arról is, Kaposváron „a védelem költségvetését” fogadták el, hogy meg tudják védeni a kaposváriak munkahelyét, hogy nőjön a bérük, és emiatt lehet, hogy nem tudnak annyi járdát felújítani, mint amennyit terveztek. Megköszönte a kormánynak az élelmiszer- és benzinársapka fenntartását és a rezsicsökkentést.

Varga Mihály újságírói kérdésre elmondta, a háborús helyzet csillapodása, vagy a szankciós hullám befejezése fogja segíteni, hogy az élelmiszerárak visszatérjenek a normális állapotba. A helyreállítási alapról azt mondta, értelmezésük szerint a tárgyalás utolsó fázisában vannak, „lezárásközeli helyzetet” érzékel. Mint mondta, bízik abban, hogy Magyarország nem kerül abba a helyzetbe, hogy egyedüli uniós országként nem kapja meg a neki jogosan járó, pandémia miatt elindított támogatásokat.

Borítókép: Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (b) és Varga Mihály pénzügyminiszter a szövetség közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. június 28-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában