Esterházy Közéleti Tábor

2022.07.06. 23:02

Kövér László: amit az európai politika ma művel, az teljesen valóságidegen politika

A mai európai politika teljesen figyelmen kívül hagyja az emberek legalapvetőbb exisztenciális érdekeit is – mondta az Országgyűlés elnöke.

Amit az európai politika ma művel, az teljesen valóságidegen politika, olyan politika, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a saját választópolgárainak a legalapvetőbb exisztenciális érdekeit is – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Martoson, ahol részt vett az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumán szerdán.

Az Országgyűlés elnöke a fórumon a nemzetpolitika alapértékeiről, majd az Európai Unió (EU) jövőjéről Brüsszelben zajló vitáról, illetve az Ukrajnában zajló háború hátteréről beszélt.

Kövér László az EU jövőjéről zajló európai vitáról azt mondta: nem arról szólnak az e vita mögötti törekvések, hogy mi legyen az EU szerkezete vagy, hogy miképpen tudjon Európa megfelelni a kihívásoknak, hanem arról, hogyan helyezkedjen el Európa úgy, hogy az Amerikának megfeleljen.

(A vita arról szól) Hogy hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki

– jelentette ki Kövér László. Hozzátette: a kérdés, ami majd az emberiség jövőjét is el fogja dönti, az lesz, hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd.

A házelnök kijelentette: a Ferenc pápa által is kiprovokáltnak minősített ukrajnai háborúnak a valódi oka nem Donbaszban, nem az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségekben keresendő, hanem abban a második világháború után kimondott amerikai stratégiában, miszerint „Amerikát benn, Oroszországot kinn, Németországot pedig lent kell tartani.” Rámutatott: az előállt helyzetnek az az oka, hogy az Egyesült Államok vészesen közeledik ahhoz, hogy elveszíti a világ első számú hatalma címet, mivel Kína belátható időn belül gazdasági értelemben is lekörözi.

Kövér László elmondta: van egy amerikai rémálom, amely az, hogy Portugáliától Kelet-Ázsiáig egy egységes gazdasági térség jön létre, ahol a benne lévők szabadkereskedelmi térségként létrehozzák a világ gazdasági központját.

A szándék kétségkívül az, hogy Európát le lehessen választani erről a gazdasági térségről, amelynek a törésvonala Oroszország és a tőle nyugatabbra eső területek között húzódik

– szögezte le Kövér László.

KÖVÉR László; POTÁPI Árpád János; KÁNTOR Zoltán; GUBÍK László
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b2) beszédet mond, mellette Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b3), Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója (j) és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója (b) az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumán a felvidéki Martoson 2022. július 6-án.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A fórum másik résztvevője, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyarságot a 20-ik században ért megpróbáltatásokról, a nemzetpolitikában 2010-ben bekövetkezett paradigmaváltásról és az azóta elért eredményekről, illetve a legutóbbi választások eredményeiről és annak okairól is beszélt.

Utóbbi kapcsán rámutatott: olyan dolgokat mond ki a magyar kormány, amiket Európa nyugati részében már nem mernek kimondani és ez az emberek tetszésével találkozik. Hozzátette: a támogatás a határon túlon is megmutatkozott, amit az is mutat, hogy a külhoni területekről érkezett összes voks 94 százalékát ők kapták. „Ez számunkra óriási erőt adott” – szögezte le Potápi Árpád János.

A nemzet határai addig tartanak, amíg a magyar intézményrendszer hatósugara elér

– hangsúlyozta Potápi, rámutatva: az elmúlt 12 évben oktatási és egyházi intézmények ezreit sikerült felújítani vagy megépíteni, s ezzel erősíteni a magyar közösségeket, a nemzeti összetartozás érzését. 

A táborban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára is részt vett egy fórumon, melynek két központi témája a magyar kormány nemzetpolitikája, illetve az ukrajnai háború hatásai volt.

Utóbbival kapcsolatban elmondta: a jelenleg Európát sújtó biztonsági, gazdasági és energetikai kihívások oka a háború, mindezekre az egyetlen és helyes válasz a béke, s a magyar kormány ezért áll a béke pártján. Az államtitkár az MTI kérdésére az Oroszország elleni szankciós politikával kapcsolatban kijelentette: a magyar kormány a szankciókban soha nem hitt, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek nem eredményesek. Hozzátette: Magyarország kivételt kapott a kőolaj esetében, de most már a földgáz van asztalon, de ebben kimondtuk, hogy erről tárgyalni sem vagyunk hajlandóak, ugyanis itt arról van szó, hogy télen tudunk-e fűteni vagy nem.  

A felvidéki Esterházy Akadémia és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által a martosi rendezvényligetben az idén először megrendezett tábornak a szervezők szerint az a célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) beszédet mond, mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b) és Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója (j) az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumán a felvidéki Martoson 2022. július 6-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában