Aszály

2022.07.20. 16:26

OVF: összehangolják a vízhiány elleni készültséget

Súlyosbodik az aszály, ezért a vízügy országosan összehangolja a vízhiány elleni készültséget – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán.

A közlemény szerint reggel 8 órától a vízhiány elleni védekezési készültség keretében megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT).
Azt írták, hogy Magyarországon súlyos aszály uralkodik, amely az előrejelzések szerint a hét végére várhatóan tovább nő; a tartósan vízhiányos időszak országosan március 21. óta tart.

Az Alföldön az öntöző- és kettős működésű csatornák teljes kapacitással üzemelnek. A rendkívüli öntözési kérelmek eddig soha nem tapasztalt nagyságrendben jelentkeznek – közölte az OVF.

Hajdúszovát, 2022. július 18. Sárguló, a szárazság miatt alig fejlõdõ kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény idõjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középsõ és tiszántúli részén van. MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: Czeglédi Zsolt

A 12 vízügyi igazgatóságból már tíz területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: jelenleg hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, hét körzetben másodfokú, és 18-ban harmadfokú - vagyis a legmagasabb - készültség van érvényben.

A csapadékmentes időjárás és a vízkészletek folyamatos csökkenése miatt a vízigények úgy nőttek, hogy azok kielégítését csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet csak megoldani – közölte az OVF.

Bátonyterenye, 2022. július 20. A drónnal készített felvételen a kiszáradóban lévõ Halda-tó Bátonyterenyén 2022. július 20-án. MTI/Komka Péter
Forrás: Komka Péter

Mivel a munka meghaladja a helyi védelemvezetők hatáskörét, az országos koordináció biztosítására Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, egyben az OMIT törzsvezetője szerda 8 órától elrendelte a vízhiány elleni készültségi működést. 

Ennek keretében az egyidejű, koncentrált vízhasználat elkerülése érdekében, az OMIT kezdeményezte az összehangolt, kiegyenlített vízkivételt az érintett igénylők bevonásával és öntözési menetrend kialakításával – áll az írásos összegzésben.

Borítókép: Az önkormányzat szakemberei ellenőrzik az újonnan létrejött homokszigetet Cibakháza határában 2022. július 14-én. A településtől hat kilométerre egy homoksziget keletkezett az alacsony vízállás miatt. Fotó: MTI/Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában