Doktrína

2022.07.31. 13:08

Putyin: az orosz flotta megvédi a nemzeti érdekeket

Az orosz flotta megvédi a nemzeti érdekeket az új tengeri doktrína szellemében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a hadiflotta napján megtartott szentpétervári fő haditengerészeti díszszemlén.

Nyíltan kijelöltük Oroszország nemzeti érdekeinek határait és övezeteit, mind a gazdasági, mind a létfontosságú és stratégiai érdekekét. Ezek mindenekelőtt a sarkvidéki vizeink, a Fekete-, az Ohotszki- és a Bering-tenger, valamint a balti-tengeri és a Kuril-szorosok. Határozottan, minden eszközzel meg fogjuk védeni őket

–mondta Vlagyimir Putyin.

SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2022. július 31. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b), Szergej Sojgu védelmi miniszter (k) és Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet fõparancsnoka (j) az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev
Forrás: Mihail Klimentyev

Azt hangoztatta, hogy az orosz hadiflotta képes villámgyorsan megfelelni bárkinek, aki úgy dönt, hogy megsérti Oroszország szuverenitását és szabadságát. Méltatta a haditengerészet, amely szerinte becsülettel teljesíti stratégiai feladatait az ország határain és a világtenger bármely régiójában, magasfokú készültségben áll és folyamatosan fejlődik.

Az elnök a parádét megelőzően a Péter-Pál-erődben, a Szentpétervár Történeti Múzeumában írta alá az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó rendeleteket. A 2015. június 17-én jóváhagyott előző doktrína ezzel hatályát vesztette.

Az orosz haditengerészet magalakulásának 326. évfordulóján megtartott szentpétervári parádén 47 hajó és 42 repülőgép vett részt.

Szevasztopolban, az orosz Fekete-tengeri Flotta anyakikötőjében  lemondták a haditengerészet napi ünnepségeket, miután ukrán dróntámadás érte a flotta főhadiszállását. A hivatalos tájékoztatás szerint a parancsnokság területén egy kis erejű, házi készítésű drón által szállított robbanószerkezet lépett működésbe. Ennek következtében öten megsérültek a betört ablakok üvegszilánkjaitól. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ügyben vizsgálatot indított.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírja az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó rendeleteket a Péter-Pál-erődben, a Szentpétervári Állami Történeti Múzeumban 2022. július 31-én, az orosz haditengerészet napjának alkalmából rendezett szentpétervári flottadíszszemle előtt. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában