Úgy véli

2022.07.04. 22:53

Soros György: az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt áll

A milliárdos a friss amerikai abortusztörvénnyel és a közelmúlt lövöldözéseivel kapcsolatban nyilatkozott.

A milliárdos a friss amerikai abortusztörvénnyel és a közelmúlt lövöldözéseivel kapcsolatban nyilatkozott – írja a Mandiner alapján a Magyar Nemzet. 

Soros György véleménycikket írt a Project Syndicate nevű publicisztikákat közlő nonprofit oldalra. Az amerikai–magyar milliárdos kifejtette, hogy szerinte az amerikai demokráciát kívülről és belülről is veszély fenyegeti. Elmondta, hogy Kína és Oroszország elnyomó rezsimjei autokratikus államformát akarnak ráerőltetni a világra, viszont a demokrácia belső ellenségei még fenyegetőbbek: ide tartozik a jelenlegi legfelsőbb bíróság, amit Soros szerint szélsőjobboldali szélsőségesek uralnak,

és Donald Trump Republikánus Pártja, ami ezeket a szélsőségeseket a helyükre tette.

Soros szerint itt nemcsak az abortuszellenes döntésről van szó, hanem arról is, amivel a szélsőséges bírók érveltek a döntés kapcsán: „Samuel Alito bíró, a többségi vélemény szerzője arra alapozta ítéletét, hogy a 14. módosítás csak azokat a jogokat védi, amiket 1868-ban, a módosítás ratifikálásakor általánosan elismertek. Ez az érv azonban sok más, azóta elismert jogot veszélyeztet, köztük a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat” – írta Soros.

A milliárdos hozzátette, hogy „a logikus következtetést levonva ez az érvelés akár meg is engedheti az államoknak, hogy betiltsák a rasszok közötti házasságot, ahogy egyesek 1967-ig tették. Az is világos, hogy a Bíróság frontális támadást kíván intézni a végrehajtó hatalom ellen. A Bíróság éppen lejárt mandátumának egyik legnagyobb következménnyel járó ítélete megtagadta a Környezetvédelmi Ügynökségtől a klímaváltozás elleni küzdelemhez szükséges rendeletek kibocsátását.”

A legfelsőbb bíróság történelmi mélyponton van Soros György szerint

Soros György kifejtette, hogy bár a legfelsőbb bíróság korábban az Egyesült Államok egyik legelismertebb intézménye volt, viszont szerinte most a szélsőséges többség történelmi mélypontra döntötte az intézmény tekintélyét, de mivel 6:2-es többségük van és fiatalok,

így a szélsőségesek sokáig dominálják még a bíróságot.

Szerinte a legfelsőbb bíróságot csak a Republikánus Párt földcsuszamlásszerű kiszorításával lehetne megváltoztatni. Ez lehetővé tenné a kongresszusnak, hogy törvényi úton megvédje azokat a jogokat, amelyeket a legfelsőbb bíróság védelmére bíztak. „Ma már világos, hogy ez nagy hiba volt” – írja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában