Biztonsági kihívások

2022.08.30. 20:25

Magyarország támogatja egy cselekvőképesebb Európai Unió megteremtését

Csak egy erős védelmi képességekkel rendelkező Európai Unió (EU) tud megbirkózni a biztonsági kihívásokkal, Magyarország kész a védelmi szerepvállalásra – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (b) fogadja cseh hivatali partnere, Jana Cernochova az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján Prágában 2022. augusztus 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Idézték az uniós védelmi miniszterek prágai informális találkozóján részt vevő honvédelmi minisztert, aki kijelentette: Magyarország támogatja egy cselekvőképesebb Európai Unió megteremtését, amely gyors és hatékony választ tud adni a következő időszak biztonsági kihívásaira.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország jelentős mértékben képes hozzájárulni Európa védelmi technológiai és ipari bázisának megerősítéséhez. Magyarország Kelet-Európa egyik legnagyobb volumenű haderőfejlesztését hajtja végre – jelezte.

A közlemény szerint az Európai Unió tagállamai mintegy fél évvel ezelőtt fogadták el a Stratégiai Iránytűt, mellyel az európai védelmi együttműködés erősítése, a védelmi képességek fejlesztése, valamint az unió ellenállóképességének és reagálóképességének fokozása mellett kötelezték el magukat.

Az Európai Unió cseh elnöksége alatt rendezett találkozó fő témája az ukrajnai háború globális következményei és Ukrajna védelmi és biztonsági jellegű támogatásán túl a védelmi befektetési hiányosságok és a képességfejlesztés terén szükséges további lépések kérdése volt.

Azt írták: Szalay-Bobrovniczky Kristóf felszólalásában kiemelte, hogy a világ az Ukrajnában zajló háborúval a stratégiai bizonytalanság új korszakába lépett, ami a szövetségesi rendszerek tekintetében is olyan történelmi jelentőségű lépéseket eredményezett, mint a NATO kibővítése Finnországgal és Svédországgal, valamint a nemzeti védelmi költségvetések megemelése több ország esetében is.

A miniszter rámutatott: a háború kapcsán megmutatkoztak az európai védelmi képességek hiányosságai, ez azonban lehetőséget ad arra, hogy fokozott lendülettel folytatódjon a regionális védelem és ellenállóképesség megerősítése, ebben pedig kritikus fontosságú az Európai Unió és a NATO együttműködése.

Mivel a háború az európai kontinensen, ráadásul Magyarország közvetlen szomszédságában zajlik, „szükségesnek tartjuk és hangsúlyozzuk” az egységes európai védelem fontosságát és fejlesztését – tette hozzá a miniszter. Magyarország a tagállamok között előkelő pozíciót foglal el a védelmi képességek fejlesztése terén.

A miniszter egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a háborús konfliktus nemcsak a védelmi kapacitásra gyakorol közvetlen hatást, hiszen elősegítheti a tömeges illegális migrációt, aminek hatása van a terrorizmus térnyerésére is, ez pedig újabb biztonsági kihívás elé állítja az országokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a Josep Borrell külügyi főképviselő által bemutatott javaslattal kapcsolatban, amely egy jövőbeli EU katonai kiképzési misszió elindítására irányul, több ország jelezte további pontosítás iránti igényét, Magyarország pedig felhívta a figyelmet a javaslatban rejlő kockázatokra – írták a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában