Százmilliós támogatások

2022.08.31. 07:19

Nem először merül fel tiltott pártfinanszírozás gyanúja a baloldalon

A napokban derült ki, hogy több száz milliós támogatást kapott a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal az Egyesült Államokból, mondta a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang podcastjében. A Magyar Nemzet emlékeztet: korábban a Momentum, a Jobbik, és a Demokratikus Koalíció is kétes ügyekbe keveredett.

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke. A párt 2017 első félévében a működéséhez a jogszabályt megsértve 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el

Fotó: Komka Péter

Több száz millió forintos támogatás érkezett még júniusban is Amerikából a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak egy alapítványtól – árulta el a Magyar Hang podcastjében Márki-Zay Péter, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje.

A szavazás eredményeinek befolyásolása

Hódmezővásárhely polgármestere azt állította: a támogatás egy Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól érkezett, ami közvetlenül a magyar választás előtt jött létre, és feladata a szavazás eredményének befolyásolása volt. Az amerikai szervezet ügyvezető igazgatója egyébként az a New Yorkban élő Korányi Dávid, aki Bajnai főtanácsadója volt 2010 előtt, jelenleg pedig Karácsony Gergely nemzetközi kapcsolatait szervezi, és urizáló életmódjával került a hírekbe tavasszal – idézi fel a Magyar Nemzet.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a lap érdeklődésére elmondta, az eset jogi aggályokat is felvet, mert pártot külföldről nem lehet finanszírozni. Hozzátette, Márki-Zayék visszaéltek a joggal, amikor egy egyesület számlájára kapták külföldről a pénzt. Az már csak hab a tortán, hogy a szervezet, amelyik több száz millió forintot utalt Márki-Zayéknak, ezer szállal kötődik Soros Györgyhöz – egészítette ki. 

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője azt mondta, 

a magyar törvények értelmében semmilyen párt nem fogadhat el névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást.

Szerinte az már biztos, hogy a pártfinanszírozás szempontjából tiltott külföldi pénz került a baloldali kampány gépezetébe, ezért súlyos gazdasági és politikai következményekkel számolhat a baloldal, ha visszaélésekre derül fény.

Tisztességtelen előny

Nem a mostani az első eset, hogy a baloldali politikusokat, pártokat tiltott pártfinanszírozással gyanúsították meg vagy buktatták le. Emlékezetes, 

tavaly augusztusban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénzügyi átláthatósági problémákat fedezett fel a Momentum gazdálkodási elszámolásánál. 

A számvevőszék szerint a Momentum a 2018–2019 közötti időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét.

Közölték továbbá azt is, hogy a Momentum Mozgalom a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem végezte el, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését. Mint megjegyezték, ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben. Az ÁSZ 2018-ban a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzése során megállapította, hogy a párt 2015–2016-ban nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását.

Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében a  működéséhez a jogszabályt megsértve 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Ez utóbbi megállapítást ismerte el akkor Sneider Tamás, a Jobbik akkori elnöke az ATV Start című műsorában, amikor kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a párt jóval a mindenki számára elérhető piaci ár alatt, kedvezményesen jutott plakáthelyekhez 2017-ben. Ez törvényellenes, tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, amit az Állami Számvevőszék feltárt a Jobbik ellenőrzése során. A Jobbikot akkor 331 millió forintos büntetés befizetésére kötelezte az ÁSZ.

Gyurcsányék is forgatták a pénzt

A számvevőszék 2018-ban a Demokratikus Koalíció gazdálkodását is megvizsgálta, amelynek ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött. A párt az ÁSZ megállapítása szerint a 2015-ös és 2016-os pénzügyi kimutatást sem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. A párt kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, amely tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ úgy ítélte továbbá, hogy a DK a vizsgált időszakban 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól.

A számvevőszék szerint a DK tehát 8,2 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kellett fizetnie a központi költségvetésnek.

Emlékezetes az is, hogy a jegybank 2018 augusztusában 15 millió forint bírságot szabott ki a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette Altus Portfólióra engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben. A jegybank akkor megállapította, hogy a társaság két év alatt mintegy négyszázmillió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük az akkor mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában