Energiaválság

2022.08.04. 16:39

Nézőpont: az energiaárak emelkedése egyértelműen a szankciók számlájára írható, nem a háborúéra

Nem elég, hogy az Oroszország szankcionálására bevezetett európai energiaembargók és más szankciók hatástalannak bizonyultak, ezen a télen Európa ráadásul még súlyos árat is fog fizetni értük. Moszkva ugyanis nem került nehéz helyzetbe – sőt, tovább erősödött gazdaságilag –, Európára viszont rászakadtak a brutális energiaárak, ráadásul még súlyos gázhiány is fenyeget. Ez az európaiak érdekeivel ellentétes, Brüsszel által kierőszakolt szankciópolitika miatt van, és nem a háború miatt – szögezte le az Origo megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője.

Jobban fáj Európának ez a ránk kényszerített szankciós politika, mint amennyire hatással van Moszkvára. Visszafelé sült el ez a bizonyos kéretlen szankciós fegyver, ezért nőnek az energiaárak - jelentette ki Pálfalvi Milán az Origónak adott interjújában. A Nézőpont Intézet elemzője Soros György minapi, szankciókat támogató szavaira (melyek szerint "Európa erősebb az orosz gáznál") reagálva azt mondta: "Köszönjük a biztatást Soros Györgynek, de neki nincs túl sok köze Európához – nem itt él és nem szembesül az itt élők problémáival", hiszen – tette hozzá Pálfalvi –, amit Soros üzent, az nem is annyira jóindulatú biztatás, mint az Egyesült Államok direktívája arra vonatkozóan, hogy Európának hogyan kell eljárnia a szankciók kérdésében.

Az elemző szerint az energiaárak felrobbanása egyértelműen a szankciós csomagok számlájára írandó, és nem a háborúéra. Az egyenlet levezetése egyszerű: Európa lemondott az energiabiztonságot szavatoló orosz gázról, úgy, hogy közben nem pótolta azt a kieső energiamennyiséget, ami szükséges ahhoz, hogy télen az európaiaknak legyen mivel fűteniük és hogy az ipar zavartalanul működjön – világított rá Pálfalvi, hozzátéve: Nem véletlen, hogy a német alkancellár pénzügyi összeomlástól tart, a külügyminiszter pedig nem tartja kizártnak, hogy az emberek az utcára vonulnak. Ha a választók a hideg lakásaikban nem kapnak megoldást a vezetőiktől, akkor a saját kezükbe fogják venni a sorsukat. Erre már látunk példákat Európa-szerte: megkezdődött a felhalmozás és a lakosok spórolni kezdtek az energián.

Az elemző kijelentette, amennyiben az EU folytatja az Oroszország elleni szankciós politikát, azért nagyon súlyos árat fizetünk majd, ez már most egyértelmű. "Ha megnézzük a magyar családok rezsiszámláit, akkor láthatjuk, mekkora jelentősége van a rezsicsökkentésnek, illetve a lakossági piaci ár bevezetésének. Láthatjuk, hogy mekkora a különbség a versenypiaci árak, illetve a rezsicsökkentett vagy a lakossági piaci árak között. Hatalmas!" -mondta.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy Magyarország nem tudja függetleníteni magát a világpiaci folyamatoktól. Amit a magyar kormány tenni tud, az az, hogy saját hatáskörben a legmesszebbmenőkig védi a magyar családokat. Nem túlzás azt állítani, hogy Európa más országaiban adódhatnak olyan esetek, amikor egyszerűen nem lesz fűtés a lakásokban. De bízzunk benne, hogy sikerül elkerülni ezt a helyzetet. Magyarországnak van biztonsági gáztartaléka, tehát nekünk nem lesz ilyen jellegű problémánk a télen - mondta az elemző.

Pálfalvi Milán úgy véli, Brüsszel másban látja a megoldást, nemrég megszavazta a tagállamok egységes, 15 százalékos energiafelhasználás-csökkentését. Európa elrontotta, végzetesen elrontotta, és most már legfeljebb csak a kármentésen próbál dolgozni - jelentette ki. 

A lakossági fogyasztásra rátérve az elemző rávilágított: még azelőtt, hogy megszületett volna a határozat arról, hogy bevezetik a lakossági piaci árat, a magyar lakosság már 3 és fél százalékkal csökkentette az áramfogyasztásának mértékét. Pálfalvi úgy véli, ebből is jól látszik, hogy a magyarok tudatos fogyasztók, és nem pusztán a pénztárcájukra való tekintettel hoznak takarékossági döntéseket, vagy külső kényszerből, ahogy azt Brüsszel most erőlteti.

A teljes interjút az Origo oldalán olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában