Olasz választások

2022.08.11. 16:39

Silvio Berlusconi a parlamenti visszatérésre készül

A szeptemberben esedékes választásokkal Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszatérhet a római parlamentbe, ahonnan 2013-ban zárták ki egy később érvénytelenített bírósági ítélet miatt – írta a Corriere della Sera napilap csütörtökön.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője voksol a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Milánóban 2022. június 12-én.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Az újság Silvio Berlusconi kijelentését idézte, miszerint pártja színeiben jelöltetni akarja magát a szenátusba.

„Sokan biztatnak a visszatérésre, nemcsak a Hajrá, Olaszország! soraiból” – nyilatkozta Berlusconi. A FI vezető politikusa, Licia Ronzulli hozzátette, Silvio Berlusconi számára és a pártnak is „erkölcsi elégtétel” lenne, ha ismét a római felsőházban foglalhatna helyet.

A vállalkozói pályafutását 1994-ben politikai karrierre váltó Silvio Berlusconi, aki ugyanabban az évben a Hajrá, Olaszország! nevű párttal megnyerte a választásokat, négyszer volt miniszterelnök. Utoljára 2008 és 2011 között vezette a kormányt a jobbközép koalíció élén. Azt követően a FI szenátora volt.

2013. november 27-én a felsőház visszavonta mandátumát, miután az általa birtokolt Mediaset médiacsoport adócsalása miatt jogerősen kevesebb mint egy évre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. Aznap Silvio Berlusconi a római palotája előtti utcai megmozduláson búcsúzott el választóitól.

2014-ben a politikus egy Milánó közeli idősotthonban végzett munkával töltötte le büntetését.

Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságáhot fordult, mely 2021-ben semmisnek nyilvánította a FI elnökének parlamenti kizárását. Így a következő választásokon ismét indulhat parlamenti mandátumért.

Silvio Berlusconi a szeptember 25-i választások napjaiban tölti be 85. életévét. Az utóbbi mintegy harminc évben mindig Silvio Berlusconi vezette a jobbközép koalíciót, melynek örökös miniszterelnök-jelöltjének számított. A Hajrá, Olaszország! a mostani választási fordulón a Matteo Salvini vezette Ligával, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérekkel, valamint a Kereszténydemokrata Unióval és más kisebb jobbközép pártokkal kötött szövetséget. A paktum szerint a miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja, amely a mostani felmérések szerint az Olasz Testvérek lehet.

A Hajrá, Olaszország! támogatottsága jelenleg kilenc százalék körüli.

Borítókép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője voksol a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Milánóban 2022. június 12-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában