Voksolás

2022.09.25. 23:13

A jobbközép szövetség győzelmét jelzik az olasz parlamenti választás exit poll adatai

A koalíció a voksok 41-45 százalékát nyerheti, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Massimo Percossi

A Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

A RAI közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát nyerheti, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

A jobbközépnek világos fölénye van mind az alsóházban, mind a szenátusban. Hosszú éjszaka lesz, de már most köszönetet szeretnék mondtani

– írta Salvini Twitter-oldalán.

A balközép koalíció, amelyet az Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD), a Zöldek, az Olasz Baloldal (SI) és az Emma Bonino vezette Europa+ alkot, a szavazatok 25,5-29,5 százalékát szerezte meg az előrejelzés szerint.

A televízió felmérése szerint egyenkénti bontásban a legerősebb parlamenti erő az FdI lesz, amely a voksok 22,5-26,5 százalékát tudhatja magáénak. A legtöbb szavazatot szerzett parlamenti párt vezetőjeként Maloni kaphat kormányalakítási megbízást, s ezzel ő lehet az ország első női miniszterelnöke. Második helyen a PD végzett 17-21 százalékos eredménnyel. Harmadik a koalíción kívül indult, az utóbbi öt évben kormányzó, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) a 13,5-17,5 százalékkal.

Az Opinio Italia közvéleménykutató intézet szerint a Liga 8,5-12,5 százalékkal negyedik helyen végzett.

A szintén koalíción kívül indult úgynevezett centrum, amelyet a Carlo Calenda vezette Akció és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) alkot, pedig 6,5-8,5 százalék körüli eredményre számíthat.

A Forza Italia 6,8 százalékot szerezhetett.

Az első eredmények legkorábban hétfőn reggel várhatók.

A RAI előrejelzése szerint a jobbközép pártok 227-257 mandátumhoz juthatnak a 400 fős képviselőházban, s 111-131 helyük lehet a 200 fős szenátusban.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a választói részvétel 64,7 százalékos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában