Gazdasági gondok

2022.09.07. 14:59

Egyre kilátástalanabb helyzetben van Ukrajna

Lehangoló a kép keleti szomszédunknál: csődben az állam, szabadesésben a gazdasági adatok, megduplázódik az adósság - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Kosztyantyin Liberov

A nemzetközi sajtó év eleje óta fokozott figyelmet szentel Ukrajnának, melynek egyik oka a lap cikke szerint nyilvánvalóan az Oroszország által ellenük indított háború, a globális érdeklődést ugyanakkor más is fűti: 

a gazdasági adatok alapján mérhető le, hogy az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók eredményesek-e. 

A kérdés cikk szerint az európai, s különösen a nyugati politika számára kulcsfontosságú, 

nehéz lesz ugyanis érveket találni a szankciók fenntartása mellett akkor, ha az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági retorziók csak az európai állampolgároknak fájnak, de az agresszor helyzetét drasztikusan nem befolyásolják.

Az ukrán gazdasági-pénzügyi helyzetről azonban meglepően kevés szó esik, pedig -mint írják -, Ukrajna általános gazdasági állapota tulajdonképpen kilátástalan. Ukrajna augusztus elején alkut kötött hitelezőinek háromnegyedével, bizonyos tartozásokra két évre befagyasztották az adósságszolgálatot, ez több hitelminősítő szerint csődeseményt jelent. 

Óriási lesz a gazdasági visszaesés

Mint írják, nemzetközi becslések szerint 

Ukrajna idén 35-45 százalékos gazdasági visszaesést szenvedhet el,

 költségvetésének hiánya pedig az év végére elérheti az ötvenmilliárd dollárt, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva a húszezer milliárd forintot. A helyzet olyannyira kilátástalan, hogy március és május között az ukrán állami bevételek a működési és más kiadások csupán negyven százalékát fedezték. Nem utolsó sorban azért, mert az orosz előrenyomulás nagyrészt ellehetetlenítette az ukrán exportot.

A kiadások fedezetének további negyven százalékát, mint írják, a helyi jegybank teremtette elő, mégpedig részben úgy, hogy pénznyomtatásba kezdett. A fennmaradó húsz százalék egyebek mellett a nemzetközi támogatásokból és hitelekből jött össze.

Az egyik nagy kérdés a lap szerint éppen a nemzetközi segítséghez kapcsolódik. A különféle megszólalásokból sokszor arra lehet következtetni, hogy a Nyugat ideológiai alapon közelít a háborúhoz, önzetlenül nyújt segítséget a zsarnok agressziója ellen küzdő Ukrajnának, nem a profitéhség vezérli. A helyzet azonban úgy áll, hogy Ukrajna államadóssága a háború előtti ötven százalékról a GDP száz százalékára szökhet, miközben az ország GDP-je is csökken. A segélyeknek viszont csupán 18 százaléka, vagyis kevesebb mint ötöde érkezik vissza nem térítendő támogatásként, a többi nem más, mint hosszú lejáratú hitel.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatja el. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában