Csak hangzatos ígéretek

2022.09.08. 07:30

Karácsony valójában nem tesz semmit a klímavédelem ügyében

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy vélte, a jelenlegi főváros vezetése nem tett semmiféle intézkedést a "klímavészhelyzetben". Hasonló véleményen van Wintermantel Zsolt, a Fidesz-Kdnp fővárosi frakcióvezetője is.

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotós: Soós Lajos

– Végre fontos ügyekkel foglalkozhatunk, csak az a baj, hogy a tartalom mindig kevés és az a pici tartalom sem készül el határidőre – nyilatkozta a legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben Wintermantel Zsolt, a Fidesz-Kdnp fővárosi frakcióvezetője  az Első Budapesti Energiacsomag elfogadásáról szóló vitában. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a csomag bevezetésére miért volt szükség. Ugyanakkor már  2019-ben klímavészhelyzetet jelentett be a főpolgármester. Ennek értelmében arról döntött a Közgyűlés, hogy 2020. augusztus 31-ig elvégzik a Fővárosi Önkormányzat, annak intézményei és cégei az erre vonatkozó, átfogó felméréseket. 

Úgy tűnik, az ígéretekből semmi sem teljesült. Erre felhívta a figyelmet a legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben Wintermantel Zsolt - számol be róla a Magyar Nemzet

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés alkalmával felhívta a figyelmet arra, hogy a klímavédelem jegyében sorozatos hangzatos ígéretek helyett valódi cselekvésre lenne szükség a főváros részéről. A Magyar Nemzet megkeresésére a polgármester kifejtette: Karácsony Gergely és a főváros legújabb előterjesztése olyan intézkedéseket hozott meg, melyeket már 2019-ben elfogadott a Fővárosi Közgyűlés, majd 2021-ben egy kiegészítést is elfogadott hozzá, csak sajnos nem történt semmiféle előrelépés a döntéseken kívül.

"A választási győzelemhez segítő kijelentés – miszerint „klímavészhelyzetet” hirdetett a Fővárosi Önkormányzat – senki nem tudta mit jelent, mik a fogalom mögötti tényleges cselekedetek, de sajnos, ahogyan ez már akkor is várható volt, mindez csak egy levegőbe kiáltott fogalom maradt, így az előzményeket látva, félő, hogy a mostani közgyűlési döntés is csak egy üres döntés lesz"

– fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter.

Kiemelte: a jelenlegi főváros vezetése nem tett semmiféle intézkedést a „klímavészhelyzetben”, de a Fővárosi Önkormányzat, annak intézményeinek és cégeinek éghajlatváltozásra vonatkozó információit, illetve intézkedéseit sem ismerték meg, hacsak azt nem tekintjük intézkedésnek, hogy tanácsokat adott a közösségi médiában a spórolásra vonatkozóan.

Mint mondta, tettekre lenne szükség, ahogy ebben az V. kerület jó példával jár elől: többek között a Belváros Önkormányzata évek óta társasházi felújítási pályázatokat ír ki a lakóközösségeknek, mára már 2000 kerékpár elhelyezésére elegendő kerékpártámaszt létesített kerületszerte, ingyenes közösségi közlekedési bérletet biztosít a tanulóknak és kismamáknak, okosparkolási rendszert dolgozott ki, hogy ez által is megakadályozza a gépjárművek fölösleges károsanyag kibocsátását a kerületben már nem csak zöld, de esővíz visszaforgatására alkalmas kék szemléletű parkot is átadott, víztakarékos öntözési rendszerrel és ültetési megoldásokkal, valamint zöld buszmegállókat létesít még a fővárosi területeken is, melyre a Főváros vezetésének egyetlen válasza a megadóztatás volt. 

"Ezzel ellentétben sajnos a Karácsony Gergely vezette Főváros valós intézkedésit nem lehet felsorolni "

– jelentette ki Szentgyörgyvölgyi Péter, majd hozzátette: ismételten csak az látható, hogy szakmaiatlan kapkodás zajlik a Fővárosban, hiszen a választások óta eltelt időben nem történt tényleges intézkedés, de az ígéretek kezdenek a Főváros vezetésének körmére égni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában