Ukrán válság

2022.09.22. 14:20

Nemzeti konzultáció indulhat a brüsszeli szankciókról

Kocsis Máté közölte: a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja felkérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciókról.

Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2022. szeptember 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

– A kormánypártok frakciói szokás szerint találkoztak és megvitatták a legfontosabb ügyeket. Nem meglepő módon ezek most a szankciókhoz kapcsolódnak – közölte Kocsis Máté a kormánypártok kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban – írja a Magyar Nemzet.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: 

a szankciók bevezetésekor Brüsszel nem ezt ígérte.

Kocsis Máté kiemelte, hogy Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Megjegyezte, hogy Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, amiből 85 milliárdot az európai uniós polgárok fizettek ki.

A brüsszeli szankciók kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt. A megnövekedett energiaárak gazdasági visszaeséshez vezethetnek. Az őszi ülésszakon azon kell dolgozni, hogy ne legyenek szankciók 

– fogalmazott a frakcióvezető. Kiemelte:

a két frakció arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciók kérdésében.

– Nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett. Az emberek megkérdezése azért is fontos lesz, mert minél tovább húzódik ez a vita, annál nagyobb károkat fog okozni – rögzítette Kocsis Máté.

Ezután Simicskó István jelezte: az alapvető problémák a háború, valamint az arra adott rossz brüsszeli válaszok miatt vannak.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője 

Európában egyedülállónak nevezte azt, hogy amikor nemzeti sorskérdésben kell dönteni, megkérdezik az embereket. 

– Mindannyian látjuk, hogy a nemzetközi helyzet milyen mértékben fokozódik és alakul negatív irányba – fogalmazott, hozzátéve: minden miniszter arról beszélt, hogy milyen nehézségeket okoznak a szankciók.

Családtámogatás

Hangsúlyozta, amit a kormány a nehéz helyzetből való kilábalásért megtehet, meg fogja tenni. Kiemelte, hogy a nagy stratégiai célkitűzések, a családtámogatások, a demográfiai helyzet javítását, gyermekvállalást ösztönző intézkedések ne álljanak le, sőt bővüljenek. Garanciát kaptak a miniszterelnöktől, hogy a válság rendeződése után, reményeik szerint a ciklus közepétől, 2024-től folytatni tudják a korábban rögzített nagy stratégiai célok megvalósítását.

Simicskó István beszámolt róla, hogy Navracsics Tibor a KDNP frakciójában folytatja a munkát, miután elhárultak a technikai akadályai annak, hogy a területfejlesztési miniszter képviselőcsoportot váltson. Hozzátette: Navracsics már az Országgyűlés alakuló ülése előtt jelezte, hogy szeretne a KDNP frakciójához csatlakozni.

– Nekünk az is fontos, hogy a nagy stratégiai célok, mint a családtámogatások, ne álljanak le, ezek pedig a ciklus közepétől, 2024-től ismét bővülni fognak

– rögzítette a kereszténydemokrata politikus.

Nemzetbiztonsági kérdés

A kormánypártok frakcióvezetői kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét – közölte a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP közös frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonalmádiban.

Kocsis Máté jelezte: 

az elmúlt harminc évben nem volt példa arra, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter „óvatlanul vagy szándékosan” tett, és teljesen nyilvánvalóan beismerte a közvélemény előtt, hogy a kampányához több milliárd forint támogatás érkezett külföldről.

A politikus leszögezte: törvény tiltja azt, hogy a pártok külföldi támogatásokat fogadjanak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában