Dél-amerikai kapcsolatok

2022.09.08. 09:43

Szijjártó Péter: Peru kiszámítható, megbízható partnere Magyarországnak (videó)

Megvan az alap a Magyarország és Peru közötti együttműködés fejlesztéséhez, ami a mostani válságos időszakban segíthet a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Limában.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Dél-amerikai körútja során Argentína után Peruban folytatja tárgyalásait Szijjártó Péter. A tárcavezető Roberto Sánchez külkereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel való tárgyalása után elmondta,  hogy az ukrajnai háború példátlan gazdasági, politikai és biztonsági kihívások elé állítja a világot. Ez pedig szerinte megnöveli a megbízható partnerségek jelentőségét, főleg egy olyan ország számára, amely annyira nyitott gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország.

Kiemelte: "a magyar gazdaság válság alatti növekedésének szempontjából is rendkívül fontos, hogy a nemzetközi gazdasági-kereskedelmi együttműködéseink folyamatosan bővüljenek".

"A magyar-perui együttműködés szorosabbra fűzése is segít abban, hogy az elkövetkezendő nehéz világgazdasági időszakban is növekedő pályán tudjuk tartani a magyar gazdaságot" - mutatott rá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ehhez jó alapot ad a kétoldalú kereskedelem tavalyi 62 százalékos bővülése, valamint hogy a magyar cégek egyre erősebb pozíciót töltenek be a dél-amerikai országban.

 

Példaként említette, hogy a Richter piacvezető több gyógyszer tekintetében is, illetve Peruban keresik a magyar technológiák felhasználásának lehetőségét a mezőgazdasági és élelmiszerfeldolgozási fejlesztésekhez, ezért különösen fontos az együttműködés a két ország agráregyetemei között.

 

A miniszter közölte, hogy ezen fejlődő együttműködés aládúcolása érdekében 

három együttműködési megállapodást írnak alá a nap folyamán, amelyek alapvetően az emberek közötti kapcsolatokat segítik kialakítani, elmélyíteni.

  • Az első egy ösztöndíj-megállapodás, amelynek alapján 2023-tól évente húsz perui hallgató érkezhet a magyarországi egyetemekre. 
  • Egyezmény születik a diplomáciai akadémiák közötti és a sportügyi együttműködésről, utóbbi különösképp az utánpótlásképzésre és a Teqball népszerűsítésére fókuszál - tájékoztatott.
  • Végezetül pedig felgyorsítják a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalásokat annak érdekében, hogy a magyar vállalatok a lehető legelőnyösebb együttműködést tudják kialakítani perui partnereikkel.

Szijjártó Péter a nap további részében megállapodásokat ír alá Miguel Ángel Rodríguez Mackay perui külügyminiszterrel, valamint találkozik Maria del Carmen Alva Prieto-val, a Kongresszus Külügyi Bizottság elnökével és Alejandro Munante Barriosszal, a Kongresszus második alelnökével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában