Egészségügyi fejlesztés

2022.09.29. 11:36

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Kórház eszközparkját

Rehabilitációs roboteszközökkel, alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezéssel, valamint különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezésekkel bővült a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkja.

A fejlesztés során Uniós támogatást is felhasznált a kormány

Fotó: Kovács Anikó

A berendezések csütörtöki átadásán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az 1,3 milliárd forintos fejlesztés eredményeképpen olyan berendezéseket adnak át, amelyek még Magyarországon nem voltak.

Nagyon fontos, hogy a legkorszerűbb digitális technológiát a gyermekgyógyítás szolgálatába állítsák, hiszen "mindenki azt szeretné, hogy a gyereke gyorsan meggyógyulna".

Ha családbarát országot építünk, akkor annak az egyik legfontosabb része a gyermekek egészségügyi ellátásának fejlesztése, a csúcstechnológia meghonosítása

 – hangsúlyozta Rétvári Bence.

A fejlesztés megvalósulásához európai uniós forrásokat is felhasználtak.

 "Magyarország az elmúlt években ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre költötte az uniós forrásait" mondta Rétvári Bence.

Falus Ágnes röntgenszakorvos bemutatja az új EOS 3D-s testszkennert 
Fotós: Kovács Anikó / Forrás: MTI

Az államtitkár jelezte, hogy sok tervük van még a jövőre nézve, a magyar egészségügy technikai fejlesztésére, éppen "ezért érthetetlen számunkra, hogy különböző indokokra hivatkozva miért nem tudja Magyarország folytatni az ilyen programjait, miért nem engedik, hogy hozzájussunk a forrásokhoz".

Három eszközcsoportot szereztek be: az egyikbe tartoznak a mozgásszervi rehabilitációt segítő roboteszközök, a másikba a háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezés. A harmadik csoportot a különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezések alkotják

 – mondta el Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója.

Az új alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezéssel készített felvételek
Fotós: Kovács Anikó / Forrás: MTI

Az új radiológiai egység a hagyományos berendezésekhez képest nagyon alacsony sugárdózissal dolgozik, a normál felvételhez képest a sugárdózis a nyolcada vagy akár a tizede is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában