Fontos kérdések

2022.10.03. 15:50

Újabb lépést tett hazánk az Európai Bizottsággal való megegyezés felé

Megszavazta az Országgyűlés a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását.

Magyarország 2023-as központi költségvetéséről szavaztak a képviselők az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlés 136 igen, 7 nem, és 14 tartózkodás mellett elfogadta a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását – írja a Magyar Nemzet. 

 

Ez volt az első javaslat, amit a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében nyújtott be a nyáron, összesen 3000 milliárd forint a tét. 

 

A módosítás értelmében a jövőben egyes korrupciós ügyekben már nem csak az érintettek élhetnek a vádkikényszerítés eszközével. Bárki a bíróságon kérhet felülvizsgálatot, ha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség elutasítja egy büntetőeljárás lefolytatását. A nyomozási bíró pedig felhatalmazást kap a büntetőeljárás megkezdésének vagy folytatásának az elrendelésére. 

A törvényjavaslat egy teljesen új, a büntetőeljárási szabályozásban eddig ismeretlen eljárást vezet be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában