Még vizsgálják

2022.10.13. 10:37

Barátság kőolajvezeték: a szivárgás helyét azonosították, az okot még nem

A Barátság kőolajvezeték lengyelországi szakaszán történt szivárgás helyét azonosították, és egyelőre nem találtak külső beavatkozásra utaló nyomokat – közölte az MTI a PERN lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat szerda éjszakai híre nyomán.

Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Az első, a többi között a csővezeték torzításának  módja alapján tett megállapítások szerint „jelenleg nem ismertek a harmadik személyek beavatkozására utaló jelek” – közölték. 

Hozzátették: további részletes elemzések célja az incidens okainak megállapítása, valamint a vezeték érintett vonalának minél gyorsabb újbóli üzembe állítása.

A helyszínt biztosítja rendőr a délnyugat-lengyelországi Zurawice környékén 2022. október 12-én, miután szivárgást észleltek az orosz nyersanyagot szállító Barátság kőolajvezetéken. 
Fotó: Roman Zawistowski / Forrás: MTI/EPA/PAP

Egyúttal elkezdték a szennyezett talaj rekultivációját. A kiömlés egy kukoricaföldön történt, távol a lakóépületektől, hatósági közlések szerint nem érintette a rétegvizeket, a környékbeli vízforrásokat.

A szivárgás a Barátság kőolajvezeték északi ágának egyik szálán, az északnyugat-lengyelországi Zurawice közelében történt kedd este, emiatt a vezeték másik szálára kellett korlátozni a Németországba tartó olajszállítást.

A Barátság vezeték déli ágán augusztus közepén szüneteltek az Oroszországból a közép-európai országokba tartó szállítások. Az ukrán Ukrtransznafta akkor leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az ellenértékét az orosz féltől.  

Az Ukrajna elleni orosz offenzíva miatt bevezetett európai uniós szankciók orosz kőolajszállításokra is vonatkoznak, az egyik kivételt ez alól a Barátság vezeték déli ágán, a Szlovákiába és Magyarországra is irányuló szállítások képezik. 

A Barátság kőolajvezeték
Forrás: MTI

Lengyelország és Németország bejelentések szerint az év végéig függetlenedne az orosz olajimporttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában