Pesszimista hangok

2022.10.11. 22:26

Európa több országában is egyre nagyobb gondokkal kell szembenézniük az embereknek

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságát éli át Európa részben a háború, részben pedig az elhibázott brüsszeli döntések miatt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: adriaticfoto

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egyre több ország néz szembe az elképesztően magas energia- és élelmiszerárakkal, és egyre több ember kerül anyagilag kilátástalan helyzetbe.

Miközben a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát, addig Európa több más országában egészen más a helyzet. 

Egyre több helyen küszködnek az emberek megélhetési gondokkal, sokan nem tudják kifizetni az irdatlanul magas rezsiszámlákat, gondot okoz az élelmiszer megvásárlása. Miközben a helyzet csak romlik, hiszen az infláció is nő, Brüsszel tovább erőlteti a szankciókat, és több európai vezető, valamint kormány is olyan döntéseket hoz, amelyekkel korlátozzák az emberek mindennapjait. 

A szankciók miatt egyre nagyobb hiány van energiából és bizonyos termékekből Európában, és ezek a korlátozások a háborús gazdaságra való áttérés előszobáját jelentik. 

Elfogyott az üzemanyag a franciaországi benzinkutak egyharmadán

A legutóbbi hírek szerint a TotalEnergies és az ExxonMobil kőolajfinomítóiban és üzemanyagraktáraiban szeptember vége óta tartó sztrájk miatt a franciaországi benzinkutak 30 százalékán részlegesen vagy teljesen elfogyott az üzemanyag. A munkabeszüntetés alatt ugyanis a dolgozók a telephelyeken tárolt kész termékeket sem szállítják ki a töltőállomásokra, hogy az ellátás megbénításával gyakoroljanak nagyobb nyomást az olajipari vállalatok vezetésére.

A TotalEnergies és az Esso ExxonMobil dolgozói tüntetnek a CGT szakszervezet felhívására a növényi biomasszát feldolgozó La Méde biofinomító előtt, a dél-franciaországi Chateauneuf-les-Martigues-ban 2022. október 11-én
Fotós: Guillaume Horcajuelo / Forrás: MTI/EPA

A még működő töltőállomásokon végeláthatatlan sorok alakultak ki, az autósok csak több órás várakozás után tudnak üzemanyaghoz jutni. Egyes régiókban már megtiltották a benzinkannák megtöltését is.  

Emmanuel Macron a prágai EU csúcsról küldött videóüzenetben felelősségre szólította fel az olajipari vállalatokat és a szakszervezeteket, az autósoktól pedig azt kérte, őrizzék meg a nyugalmukat a kialakult helyzetben.

Szabályozott melegvízellátás

A többségi állami tulajdonú francia villamos energia közmű vállalat, az EDF leányvállalata, az Enedis nemrégiben bejelentette, hogy október 15. és április 15. között távirányítással kikapcsolja a Linky típusú fogyasztásmérővel ellátott ügyfelek elektromos bojlereinek az áramellátását. 

A programozott áramszünetek -, amelyek 4,3 millió háztartást érintenek fél éven keresztül - minden nap 12 és 14 óra között lesznek, ebben a periódusban a háztartások melegvízellátása szünetel majd. 

A villamosenergia-átviteli hálózat üzemeltetője úgy számol, 2,5 gigawatt energiát takarít majd meg, amely két atomreaktor teljesítményével egyenlő.

Macedónia, nem tudja kielégíteni saját energiaszükségleteit

A legnagyobb gondok Bitolán tapasztalhatók: az ottani bányában jelentősen csökkent a kitermelt szén mennyisége és minősége, a hőerőműben pedig rendszeresek a meghibásodások és kimaradások. A negyven éves hőerőmű már korszerűtlen, a nem megfelelő beruházások pedig szintén a kapacitások csökkenéséhez vezettek. A vízi energiát is felhasználja Észak-Macedónia, a megtermelt mennyiség nagyjából 20 százalékát adja. A maradékból 78 százalékot hőerőművek, kettőt pedig a szélenergia biztosít. A gond csak az, hogy a hőerőművek teljes kapacitása már messze nem elég a szükségletek fedezésére.

Nem csak az áramellátás kérdéses Észak-Macedóniában. Jelenleg a főváros távfűtése is bizonytalan. Ehhez ugyanis gáz kell, amiből jelenleg csak két hétre van elegendő. Ez azt jelenti, hogy ha el is indul a tervezett dátumon, vagyis október 15-én a fűtés, akkor az nagyjából csak november elejéig lesz fenntartható.

 A megoldás a fűtőolaj lehet, mellyel szintén működtethető a rendszer. A lakosságot minden esetre már hetek óta takarékosságra inti az államvezetés, hogy ezzel is igyekezzen egy kicsit csökkenteni a terheit.

Lift helyett lépcsőhasználatot ír elő a spanyol kormány

A spanyol kormány új energiatakarékossági csomagjában egyebek mellett az az előírás szerepel, hogy a társasházakban élők lift helyett lépcsőzzenek fel az emeletre, ugyanis ezzel rengeteg energia takarítható meg. 

A kormány emellett mindenkit arra buzdít, hogy hozzon létre kisebb energiaközösségeket a spórolás érdekében, illetve aki megteheti, használja a saját maga által termelt energiát. 

Az energiaspórolási intézkedések között van, hogy este 10 után lekapcsolják a kirakatok és középületek világítását, valamint télen nem lehet 19 foknál melegebbre fűteni a boltokat, plázákat, állomásokat. 

Botrány Németországban

Titokban és mindenfajta uniós konzultáció nélkül jelentette be Olaf Scholz szövetségi kancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter és Christian Lindner pénzügyminiszter, hogy a német kormány brutális hitelfelvétellel próbálja maximalizálni a teljesen elszabadult energiaárakat. 

Szélturbinák a svédországi Kiruna külvárosában
Fotós: Jonathan Nackstrand / Forrás: AFP

Svédország áram nélkül maradhat

Fennáll a valós veszélye annak, hogy a következő télen a háztartások ideiglenesen áram nélkül maradnak, mert az előrejelzések szerint a következő hónapokban egyre csak fokozódik majd az energiahiány. 

Svédország általában importálja az áramot az olyan napokon, amikor a hazai villamosenergia-termelés nem elégíti ki a fogyasztást, erre azonban már nem lesz lehetősége, hiszen Brüsszel mindenáron szakítani akar az orosz energiahordozókkal, és az atomerőműveket is sorra állítják le. 

A mobiltelefon hálózat is becsődölhet az áramkimaradások esetén

A svéd háztartások és vállalkozások idén télen valószínűleg kénytelenek lesznek ideiglenesen, tervezett módon lekapcsolódni az elektromos hálózatról, és ezzel egyidejűleg a mobiltelefon hálózatnak is búcsút mondhatnak az emberek.

Az amerikaiakat sem kíméli az infláció

Egy felmérés szerint az elmúlt hat hónapban az amerikaiak 32 százaléka fizette be késedelmesen a számláit. Egy átlagos amerikai 4200 dollárnak megfelelő éves jövedelmet veszített a Biden-kormányzat alatt az infláció és a magasabb kamatlábak miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában