Nyomozás

2022.10.18. 16:37

Gyanúsítások Bige László holdudvarában

A Magyar Nemzet információi szerint több, Bige László milliárdos műtrágyakirály cégéhez köthető személyt is meggyanúsított a rendőrség a közelmúltban. A Bige Holding Kft-t érintő ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytat nyomozást.

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Három gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség Bige László műtrágyakirály szolnoki cégével, a Bige Holding Kft-vel összefüggésben indult büntetőügyben – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, az érintettek Bige vállalkozásához köthető személyek és mindhárman szabadlábon védekezhetnek. 

Az ügy előzménye, hogy még 2018 novemberében nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyár területén. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai valósággal megszállták a szolnoki gyárat. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata (ORFK) akkor arról tájékoztatta a sajtót, hogy hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt zajlik az eljárás. A lap információi szerint utóbbi ügyben történtek a gyanúsítások, amellyel összefüggésben keresték a nyomozást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget is. . Tőlük azt a választ kapták, hogy

„a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt. A nyomozással kapcsolatos ügyészségi feladatokat a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség látja el. A nyomozás vizsgálati szakban van, ugyanis már három gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben. A nyomozás eredményes befejezéséhez fűződő érdekre tekintettel bővebb felvilágosítást nem adhatunk az ügyben”.

Noha Bige László a fenti eljárásnak egyelőre nem gyanúsítottja, két másik ügyben már vádat is emeltek ellene. Az egyik büntetőügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 135 millió forintos vesztegetéssel vádolja a milliárdost, tavaly októberben pedig hűtlen kezelés és ugyancsak vesztegetés miatt emeltek vádat Bige László és öt munkatársa ellen, akik kétmilliárd forinttal károsíthatták meg a vállalkozó saját cégét.

Fontos azt is megjegyezni, hogy Bige László még a választások előtti, Partizánnak adott interjúban gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó eljárások miatt és nem is titkolta, hogy személyesen érdekelt a kormányváltásban.

 

Ennek érdekében Jelentős pénzösszegekkel is beszállt a választási kampányba, finanszírozott a baloldalnak egy több tíz millió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. Később szintén tízmilliós nagyságrendben támogatta Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányát.

 

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában