Illegális bevándorlás

2022.10.11. 23:05

Nehammer: egyre több tagország elégedetlen az EU migrációs politikájával

A kancellár kifejtette: idén augusztus végéig összesen 57 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet a mintegy 9 millió lelket számláló országban, ami 195 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest.

Karl Nehammer osztrák kancellár

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Elvárom, hogy az Európai Bizottság mozgásba lendüljön, mert egyre több tagország elégedetlen a migrációs politikával - idézte Karl Nehammer osztrák kancellárt a Die Welt című német napilap kedden. 

A liberális-konzervatív német újságnak adott interjújában a kancellár sérelmezte, hogy 

az uniós végrehajtó szerv "a nyilatkozatok védelmezőjeként nem foglalkozik az uniós törvények állandó megsértésével"

. "Az olyan szárazföldi országokba, mint amilyen Ausztria is, nagyon sok illegális bevándorló érkezik, akik előtte már több uniós országon és biztonságos harmadik országon is átutaztak anélkül, hogy megállították volna őket" - hangoztatta Nehammer. 

A kancellár kifejtette: 

idén augusztus végéig összesen 57 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet a mintegy 9 millió lelket számláló országban, ami 195 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest.

 Ebben nincs benne az a 85 ezer ember, akik Ukrajnából menekültek el, és akiknek "védelmet nyújtunk és akikről gondoskodunk. Ezzel elértük a felső határt Ausztriában" - magyarázta Nehammer. 

A néppárti politikus szerint a bizottság az elmúlt években figyelmen kívül hagyta az EU "foghíjas külső határait", de nem bújhat ki a felelősség alól a Frontex, az uniós határvédelmi ügynökség sem, amelynek "végre 

hatékonyan kellene védenie az EU külső határait, védőfalat képezve a tagállamok számára az embercsempészet ellen is" 

- vélekedett Nehammer. Mint elmondta, a bizottságnak ezen kívül biztosítania kellene, hogy 

az anyaországok visszavegyék az elvándoroltakat, erre pedig megfelelően ösztönöznie kellene az érintett államokat. 

Az Európai Bizottság egyik szóvivője kedden Brüsszelben leszögezte: tisztában vannak a felmerülő kihívásokkal és azzal, hogy Ausztriában jelentősen nőtt a menekültek és az illegális bevándorlók száma. Az ügyet az EU-tagországok belügyminisztereinek pénteki tanácskozásán is napirendre tűzték. A szóvivő emellett közölte: 

Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország miniszerei külön konzultálni fognak a migráció kérdéséről. 

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős bizottsági alelnök Gerhard Karner osztrák belügyminiszterrel tartott hétfői találkozója után Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: "Egyetlen állam sem tudja egyedül kezelni a migrációt", és Európának "egy csapatként kellene összedolgoznia". 

Mindeközben a német kormány kedden bejelentette: 

decembertől megerősíti a határvédelmet Ausztriával közös határszakaszán, hogy csökkentsék a Németországba belépő bevándorlók számát. 

Nancy Faeser német bel- és közösségügyi miniszter emellett közölte: 4000 újonnan érkezett menekült számára tesznek elérhetővé állami lakásokat, miután a német tartományok helyi hatóságai a szövetségi kormány segítségét kérték a több mint egymillió, Ukrajnából érkezett menekült, valamint a Balkánról és a Közel-Keletről érkezett migráns és menedékkérő elszállásolására. 

Városi képviselők arról számoltak be, hogy 

Lipcsében, egyéb szállás híján "sátornegyedek" alakultak ki, Drezdában pedig egy egész konferenciatermet alakítottak át a menekültek elszállásolása céljából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában