Háború a szomszédban

2022.10.30. 07:33

Oroszország felfüggesztette a gabonaszállítási megállapodást

Közvetítésünk az orosz-ukrán háború 249. napjáról

Gabonaszállító hajó indult el az odesszai kikötőből

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotós: Yulii Zozulia

Az orosz csapatok elérték Pavlovka külterületét

Az orosz csapatok elérték Pavlovka külterületét a Donyecki Népköztársaság területén - írja a Ria Novosti.

Továbbá az orosz csapatok visszaverték az ellenséges támadásokat Nyikolajev-Krivij Rih irányából - a harcokban több mint 180 ukrán katona halt meg - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Ukrajnának szánt fegyverek kerülhettek finn bűnözők kezébe

Ukrajnának szánt fegyverek, egyebek között gépkarabélyok kerülhettek finn bűnözők kezébe a helsinki rendőrség tudomása szerint

 - mondta el Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója az Yle helyi rádióadónak vasárnap.

"Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek" - közölte.

A Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) nyáron figyelmeztetett, hogy bűnszervezetek vehetik célba a Kijevnek szánt külföldi katonai segélyeket.

Ahlgren elmondta: a csempészútvonalakat már kialakították. 

A fegyverkereskedelem részben a szervezett bűnözésben is részt vevő nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik. A Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak képviselői

 - ismertette a főnyomozó.

Finnországba a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, amelyeket kevésbé ellenőriznek, mint a repülőtereket.

Ahlgren emlékeztetett: a kilencvenes években a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek különféle országokba.

"Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó" - mondta a főnyomozó. "De évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel. Ez az ár, amelyet fizetnünk kell érte" - jegyezte meg.

A NATO megkérte Oroszországot, hogy újítsa meg az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást

A NATO megkérte Oroszországot, hogy újítsa meg részvételét az ukrán gabonaexport megállapodásban, miután az ország szombaton úgy döntött, hogy kilép belőle.

 

A katonai szövetség Moszkvához intézett kérésében arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy gondolja át döntését, hogy az élelmiszer eljuthasson "azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá".

 

A júliusban aláírt megállapodás lehetővé tette az ukrán gabonaszállítmányok exportját a blokád alá vont kikötőkből - írja a Sky News.

Háztartási gépeket használhat katonai célra Oroszország

Meg nem nevezett európai tisztviselők a Bloombergnek elmondták, hogy szerintük Oroszország katonai célokra használhatja az importált háztartási gépek egyes alkatrészeit.

Moszkva szerint veszélyes az amerikaiak atompolitikája

Szergej Lavrov riasztónak tartja, hogy Lengyelország mint helyszín "jelölt kíván lenni" az Egyesült Államok nukleáris fegyvereinek telepítésére – jelentette ki az orosz külügyminiszter vasárnap. Korábban Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hogy "továbbra is nyitott az amerikai nukleáris fegyverek lengyel területen történő elhelyezésének kérdése". Duda szerint Varsó részt vehetne az úgynevezett Nuclear Sharing programban, amelynek keretében az európai NATO-tagországok nukleáris fegyvereket telepítenek és tárolnak a területükön.

 

Lavrov hangsúlyozta: Washington képtelen feladni azt a vágyát, hogy mindenki felett uralkodjon, és hogy ez áll az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió azon kijelentései mögött, miszerint "katonai vereséget" kell mérni Oroszországra.

 

Lavrov beszélt arról is, hogy veszélyes tendenciának tartja a német politikusoknak azt a törekvését, hogy elkerüljék a nácizmusért és a második világháború pusztításaiért vállalandó felelősséget.

Drónok Odesszánál

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz fekete-tengeri flotta elleni támadáshoz használt drónok maradványait sikerült megvizsgálniuk.

 

A minisztérium szerint a drónok kanadai gyártmányúak voltak, és az ukrajnai Odessza mellől lőtték ki őket.

 

Felrobbant a Kraszna folyó hídja 

Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki területének kormányzója szerint az orosz csapatok felrobbantották a Kraszna folyó feletti hidat. Haidai szerint az oroszok "félnek, mert az ukrán katonák egyre közelebb vannak".

Ukrajna ellentámadása folytatódik a térségben.

Ukrán adatok az oroszokról

Az ukránok szerint már elérte a 71 ezret a háborúban elesett orosz katonák száma.

A naponta kiadott hadijelentésük szerint az orosz-ukrán háborúban Ukrajna többek között megsemmisített 2672 tankot, 274 repülőgépet és 252 helikoptert is. Ezen állításokat független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Ukrán támadások visszaveréséről számolt be az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán erők támadásait Harkov, Herszon és Luhanszk térségében

 - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Jelentésük szerint az ukrán tüzérség a zaporizzsjai atomerőmű közelében hajtott végre támadást, de a sugárzási szint továbbra is normális - jelentette a TASZSZ.

Szijjártó Péter: fegyverszünetet kell kötni és tárgyalni kell a békéről

Magyarország a békét sürgeti mindig az ukrán-orosz háborúban: fegyverszünetet kell kötni, majd tárgyalni a békéről - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az One America News Network (OANN) nevű tévécsatornának adott interjúban, amelyet vasárnap tett közzé a Facebook-oldalán.

Oroszország kész a tárgyalásokra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy 

Oroszország kész a tárgyalásokra, ha a Nyugat "teljes mértékben figyelembe veszi" Oroszország érdekeit, valamint "komoly megközelítéseket kínál, amelyek hozzájárulnak a feszültség enyhítéséhez"

 - írja a The Kyiv Independent.

Fogolycsere

A szombati orosz-ukrán hadifogolycseréről szóló jelentésekről: moszkvai és kijevi tisztviselők szerint mindkét fél mintegy 50 embert adott vissza.

Az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság 52 fogoly, köztük katonák, tengerészek, határőrök, nemzetőrök és orvosok visszatéréséről számolt be.

Francia cáfolat

Alaptalanok azok az orosz vádak, amelyek szerint Nagy-Britannia részt vett az Északi Áramlat gázvezeték és a krími orosz haditengerészet hajói elleni támadásokban - közölte vasárnap a francia külügyminisztérium.

Olasz segítség

Olaszország az ötödik segélycsomag részeként 20-30 darab M109L önjáró löveget ad át Ukrajnának - írja a La Repubblica című napilap.

Az EU sürgeti Oroszországot, hogy vonja vissza a gabonaszállítási megállapodás felfüggesztését

Az Európai Unió felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásban való részvételének felfüggesztését.

"Az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza döntését" - írta a Twitteren Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője vasárnap. Borrell szerint "Oroszország döntése a fekete-tengeri megállapodásban való részvétel felfüggesztéséről veszélyezteti a globális élelmiszerválság leküzdéséhez égetően szükséges gabonafélék és műtrágyák fő exportútvonalát".

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadásra hivatkozva függesztette fel a részvételét a megállapodásban szombaton. Az Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyósó biztonságát. Ennek értelmében például tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.

Ezt a megállapodást függesztette fel szombaton Oroszország azt állítva, hogy brit szakértők részvételével Ukrajna támadást hajtott végre a fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozó hajói és a gabonafolyosó biztonságát szavatoló polgári hajók ellen. Orosz állítás szerint az Ukrajna felől érkező összes drónt lelőtték, Szevasztopolban nem keletkezett kár, egy hajó kisebb mértékben megrongálódott.

Szintén szombaton  Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy Oroszország - többek között Törökország részvételével - készen áll arra, hogy a következő négy hónapban akár 500 ezer tonna gabonát ingyen szállítson a legszegényebb országoknak.

Barátságtalan országok

Oroszország kibővítette a "barátságtalan" országok listáját, amit 11 brit tengerentúli területtel egészített ki - jelentette az orosz média.

Orosz mozgósítás

Az orosz megszállók szinte lehetetlenné tették Mariupol elhagyását, és azt tervezik, hogy 10 ezer embert mozgósítanak a városból - állítja Vadim Bojcsenko polgármester.

Orosz katonák költöztek a herszoni börtönökbe

Oroszország erőszakkal költöztette ki a foglyokat a herszoni börtönökből, és az épületeket a katonái, illetve azok felszerelésének elhelyezésére használja - állítja az ukrán vezérkar.

Nikopolt lőtték éjjel az oroszok

A oroszok nehéztüzérséggel lőtték a dnyipropetrovszki Nikopolt, jelentette Valentin Reznyicsenko kormányzó. A támadásokban tíz emeletes ház, gazdasági épületek és egy gázvezeték sérült meg.

Felgyorsítják Herszon kiürítését az oroszok

Orosz tisztviselők kétnapos határidővel kilakoltatási értesítést adnak a herszoni lakosoknak, valamint megerősített ellenőrzési pontokat alakítottak ki a megszállt Krím felé vezető útvonalakon – írta a Kyiv Independent.

Civilek szólhatnak a hadseregnek az orosz drónokról, rakétákról

Önkéntesek mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek ki, hogy a civilek jelenthessék a beérkező orosz drónok és rakéták észlelését, és növelni tudják azok arányát, amelyeket még a földbe csapódás előtt lelőnek – írta a The Guardian. 

Az alkalmazás a telefon GPS-ére és iránytűjére támaszkodik, és a felhasználónak a készüléket csak a közeledő objektum irányába kell irányítania, majd egy gombnyomással elküldenie a helymeghatározási jelentést a hadseregnek.

Több mint tízezer menekülő érkezett szombaton Magyarországra

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6760, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4184 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett -írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 231 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 134 ember, köztük 61 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Zelenszkij: éhínséget okoz az orosz döntés

Oroszország már szeptemberben elkezdte szándékosan súlyosbítani az élelmiszerválságot, amikor megakadályozta az élelmiszereket szállító hajók mozgását - mondta az ukrán elnök esti videóbeszédében, annak kapcsán, hogy Oroszország felfüggesztette a gabonaszállítási megállapodást.

Az ukrán elnök szerint szeptembertől már 176 hajó torlódott fel a gabonafolyosón, egyes gabonaszállítók több mint három hete várakoznak. "Ez egy teljesen szándékos blokád Oroszország részéről. Ez Oroszország teljesen átlátszó szándéka, hogy a nagymértékű éhínség veszélyét visszahozza Afrikába és Ázsiába." - mondta Zelenszkij, aki szerint erős nemzetközi válaszra van  szükség, mind az ENSZ, mind a G20-ak szintjén.

Drónfelvétel az orosz flotta elleni támadásról

Kilenc drónt vetett be Ukrajna az oroszok fekete-tengeri, a krími Szevasztopolban állomásozó flottája ellen, tegnap - írta a BBC. Az akcióban egy hadihajót megrongáltak, írta a portál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában