Energiabiztonság

2022.10.19. 09:24

Szijjártó Péter: hazánk gázellátása folyamatos a Török Áramlaton keresztül (videó)

– Az orosz féltől mindennap megkapjuk a hosszú távú szerződés szerinti mennyiséget és az erre a hónapra vonatkozó pluszmennyiséget is – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: KKM/Facebook

Fotó: Király Márton

A Török Áramlat működése ismét teljes mértékben biztonságban van hosszú távon is, miután a holland hatóságok visszaadták az Oroszországot Magyarországgal összekötő gázvezeték karbantartási, javítási munkáinak egy jelentős részéért felelős cég exportengedélyét

– jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kormányülés előtt arról számolt be, hogy az érintett, Hollandiában bejegyzett vállalat exportlicencének visszavonása azonnali veszélyt ugyan nem jelentett, de hosszú távon nem lett volna megnyugtató a helyzet, így a fejlemények jó hírt jelentenek.

Közölte, többször is egyeztetett az ügyben a holland energiaügyi miniszterrel, aki kedden arról értesítette, hogy az illetékes szervek megadták az engedélyt a cégnek, aminek tényét az orosz Gazprom is megerősítette.

„A Török Áramlat működése ismételten teljes mértékben, hosszú távon is kiszámítható és biztonságos” – összegzett, hozzátéve, hogy mára ez az egyetlen kelet–nyugati vezeték, amely zavartalanul üzemel.

Szijjártó Péter érintette az Európai Bizottság előző nap közzétett újabb javaslatát az energiaellátási válság enyhítésével kapcsolatban. Ezt „alkalmatlannak, sőt veszélyesnek” nevezte, leszögezve, hogy ezáltal csak még tovább csökkenne a kontinensre érkező földgáz mennyisége, mivel elfogadása esetén Oroszország leállítaná a szállítást.

„Egyszerű közgazdaságtani alapvetés szerint ha egy adott termék mennyiségét egy piacon növeljük, akkor annak ára csökken, ha viszont a termék mennyiségét csökkentjük, akkor az ár nő” – mutatott rá.

„Ezért növelni kellene az európai piacon a földgáz mennyiségét. Arra lenne szükség, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon, minél több földgáz érkezzen Európába” – tette hozzá.

Figyelmeztetett: a brüsszeli testület javaslata pont az ellenkezőjét váltaná ki annak, mint amit akarnak.

 

Szijjártó Péter azt is elmondta, a magyar gáztározók töltöttségi szintje elérte az 50 százalékot, ami azt jelenti, hogy fél évre elegendő földgáztartalékkal rendelkezik hazánk, ami az Európai Unióban kiemelkedő aránynak számít, hiszen az európai tárolókban betárolt földgáz az európai fogyasztásnak csupán a 27 százalékát tudná fedezni.

 

A miniszter videóközleményét itt tekintheti meg:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában