Fókuszban a béketeremtés

2022.10.11. 16:57

Szijjártó Péter: súlyos globális biztonsági kihívásokhoz vezethet az ukrajnai háború eszkalációja (videó)

A magyar kormány azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget, és arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy az eszkaláció helyett a konfliktus diplomáciai rendezésére összpontosítson – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Genfben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfben

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Súlyos globális biztonsági kihívásokhoz vezethet az ukrajnai háború további eszkalációja, a nemzetközi közösségnek ezért tartózkodnia kellene a helyzet élezésével járó intézkedésektől és a béketeremtésre kellene fókuszálnia – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) végrehajtó bizottsági ülésén kiemelte, hogy Európa rendkívül súlyos, a második világháború óta példátlan biztonsági kihívásokkal néz szembe, amelyek negatív hatásai Ukrajna szomszédságában, így Magyarországon is erősebben érezhetők, mint a távolabbi országokban.

A magyar kormány ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget, és arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy az eszkaláció helyett a konfliktus diplomáciai rendezésére összpontosítson – közölte. 

Majd hozzátette, hogy a „25. órában vagyunk”, ha minden így megy tovább, akkor „elképzelhetetlenül súlyos problémákkal nézhetünk szembe”.

Szijjártó Péter felszólalásában aláhúzta, hogy földrajzi elhelyezkedése miatt hazánk kettős nyomás alatt áll, s miközben feltétel nélkül minden egyes menekültet beenged Ukrajna felől, addig a déli határt meg kell védenie az illegális bevándorlók ostromától.

Rámutatott, hogy az év eleje óta már több mint 200 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a hatóságok. Az érkezők száma közelíti a 2015-ös migrációs válság idején tapasztaltakat, ráadásul az erőszak is szintet lépett, egyes migránsok felfegyverkezve egymást és a határőröket is megtámadták – mondta.

Mindenkit beengedünk Ukrajnából, ugyanakkor védjük Magyarország és Európa biztonságát azáltal, hogy kívül tartunk minden agresszív, erőszakos illegális bevándorlót

 – fogalmazott.

Illetve leszögezte, hogy amennyiben folytatódik az ukrajnai háború eszkalációja, akkor gyorsan tovább fog emelkedni mind a menekültek, mind az illegális bevándorlók száma, például a globális élelmezési válság súlyosbodása miatt.

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy Magyarország a valaha volt legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, nagyjából másfél millió menekültet fogadott eddig, a maradni kívánóknak pedig munkát, oktatást és egészségügyi ellátást biztosít.

Erre példaként hozta fel, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor több mint négyezer, Ukrajnából érkezett gyerek hazánkban kezdett óvodába, iskolába járni.

Továbbá hangsúlyozta, hogy mivel Magyarország nem engedélyezte a fegyverszállításokat Ukrajnába, így biztonságos körülményeket tud kínálni a nemzetközi humanitárius szervezetek, így a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága számára is.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozik többek között Gilbert F. Houngbóval, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával, Philippe Corival, az ENSZ Gyermekalapjának regionális igazgatóhelyettesével és Mirjana Spoljaric Eggerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnökével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában