Gázársapka

2022.10.05. 12:37

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását – közölte Ursula von der Leyen, az uniós testület elnöke Strasbourgban szerdán.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének az ukrajnai háborúról és hatásairól folytatott vitáján kijelentette: a gázárak felső határát megfelelően kell kialakítani az ellátás biztonsága érdekében. Emellett dolgozni kell a gázárak csökkentése, valamint a volatilitás és az orosz ármanipuláció hatásának korlátozása érdekében is.

Mivel az Ukrajna elleni orosz háború az energiaárak növekedéséhez vezetett, az EU mintegy 10 százalékkal csökkentette gázfogyasztását. A csökkenő orosz gázellátást az EU ellensúlyozta a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a vezetékes gáz importjának növelésével, mások mellett olyan beszállítókkal kötött szerződéseket, mint az Egyesült Államok vagy Norvégia. Az EU fokozni fogja gázbeszerzésről szóló tárgyalásait megbízható energiaszállító partnereivel, köztük Norvégiával, az importált gázért fizetett ár mérséklése érdekében 

– közölte az uniós bizottság elnöke, és figyelmeztetett: el kell kerülni, hogy a tagállamok ismét túllicitálják egymást a világpiacokon, és ezzel felhajtsák az energiaárakat.

Kijelentette, minden európai érdeke a kulcsfontosságú infrastruktúrák jobb védelme, az Északi Áramlat csővezetékek elleni szabotázsakciók ugyanis megmutatták az uniós energiainfrastruktúra sérülékenységét. 

Von der Leyen szerint fel kell térképezni az uniós energiainfrastruktúra gyenge pontjait, az ellenállóképesség és a reagálóképesség növelésével jobban fel kell készülni a hirtelen zavarokra. Emellett a lehető legjobban ki kell használni a műholdas megfigyelő rendszerek kapacitásait a lehetséges fenyegetések észlelésére, valamint az együttműködés megerősítésére van szükség olyan kulcsfontosságú partnerekkel, mint a NATO, vagy az Egyesült Államok - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítéli az ukrajnai orosz agressziót, az ukrán területek orosz bekebelezését, és a háborús bűncselekményeket.

A kezdetektől kiállunk Ukrajna mellett, támogatjuk területi egységét, és nem fogadjuk el a látszatnépszavazások eredményét

– fogalmazott.

A fideszes képviselő emlékeztetett, Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programjában eddig több mint egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából. Kijelentette: Magyarország a mielőbbi békében érdekelt, ami Ukrajna önállóságának és területi egységének tiszteletben tartásán alapul. 

Csak ez vethet véget a háborús szenvedéseknek, csak ez állíthatja meg a szenvedést 

– mondta.

Méltatlan és elfogadhatatlan az Ukrajna melletti határozott és egységes kiállás és a szolidaritás összekapcsolása az Oroszországgal szembeni azonnali energiaszankciók éles vitákat kiváltó, az uniót megosztó, és ellentmondásos hatású gyakorlati kérdésével 

– tette hozzá Bocskor Andrea.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában hangoztatta, világossá vált, hogy az uniós szankciók rendkívül fontosak az orosz agresszió korlátozására, ugyanakkor a háború megnyerésére önmagukban nem elégségesek. A háború rámutatott az unió energiafüggőségére, szavai szerint ugyanakkor az amerikai energiától való függőségre is figyelni kell. Ezzel összefüggésben, a biztonságpolitikai függőség szempontjából riasztónak kell lennie annak a lehetőségnek, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök visszatérhet a kormányzáshoz – tette hozzá a jobbikos EP-képviselő.

Ursula von der Leyen kijelentéseire a közösségi oldalán reagált Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában