Illegális bevándorlás

2022.11.10. 10:42

A magyar határ térségében is gyakoriak a fegyveres incidensek

A magyar határ térségében is gyakoriak az illegális migráció miatti fegyveres incidensek, a Horgosnál talált fiatal férfi holtteste sokadik példája ennek – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Illegális bevándorlók sátrai a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. október 20-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Darko Vojinovic

Bakondi György nagyon fontosnak nevezte, hogy a holttest szerb-magyar határnál történt megtalálása után a túloldali lakosság biztonságáért mindent megtegyen a szerb kormány, ennek érdekében Magyarország is együttműködik a szerb rendőri erőkkel.    

Hozzátette: 

a teljes balkáni útvonalon jellemző, hogy míg a korábbi években az érkező migránscsoportok menekültek a rendőri erők elől, ma már rájuk támadnak, dobálnak, kiabálnak és a levegőbe lőnek.

A legutóbb a török-bolgár határon volt súlyos fegyveres incidens és az ilyen esetekre a balkáni útvonalon végig van példa – mutatott rá a főtanácsadó.

Hangsúlyozta: 

tisztázásra érdemes kérdés, hogy ez elmúlt fél évben honnan kerültek fegyverek az embercsempész-bandákhoz.

Bakondi György az összetűzésekről úgy vélekedett, hogy azokat a nemzetiségi hovatartozás szerint egymással harcoló migráns- és embercsempész-bandák okozzák egy-egy terület uralmáért, ott, ahol szerintük a legtöbbet lehet keresni az illegális átlépések megszervezésével.

Emlékeztetett arra, hogy 

a magyar kormány nemrég két fontos döntést is hozott a határőrizeti rendszerrel összefüggésben: a kerítések megerősítéséről és további kiépítéséről határoztak. 

A kerítésekre úgynevezett hattyúnyakakat szerelnek fel, amelyek lehetetlenné teszik a létrával történő átjutást.

Kiemelte, az európaiaknak az az érdekük, hogy a külső határőrizet szilárd legyen, a belső határellenőrzés pedig ne akadályozza az áruk és az emberek szabad áramlását. Ennek a kompromisszumnak a meghozatalához az Európai Unió migrációs politikájának megváltoztatására van szükség anyagi, jogi és morális értelemben is - hangsúlyozta.

Bakondi György csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is közölte, hogy idén csúcsot ért el a Magyarországra illegálisan bejutni próbálók száma: a szerdai adatok szerint idén eddig már több mint 240 ezer migránst tartóztattak fel a hatóságok. 

Tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 102 ezer volt - mutatott rá a főtanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában