Adatokat gyűjtenek

2022.11.10. 06:19

Adathalászat lehet a DK célja a rezsimentő alap létrehozásával

A párt adománygyűjtéséről már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is tájékozódik - tudta meg a Magyar Nemzet. A milliós fizetésből élő képviselők egyébként előszeretettel kérnek pénzt a lakosságtól, így tett Jakab Péter, Szabó Tímea vagy Hadházy Ákos is.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége, Dobrev Klára 2019. október 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A baloldalra jellemző homályos, átláthatatlan módon gyűjti az adományokat a Dobrev Klára által nemrég meghirdetett úgynevezett rezsimentő alap - számol be róla a Magyar Nemzet. Ennek állítólagos célja, hogy az adományozók segíthessenek „egy bajba került családnak a decemberi rezsiszámla kifizetésében”. Dobrev Klára közösségi oldalán azt állította hétfőn: alig több mint egy hét alatt több mint 15 millió forint gyűlt össze, ebből „nagyjából 10 millió forintot” a DK politikusai adtak, a maradék ötmilliót pedig a párt szimpatizánsai, „méghozzá mikroadományokból”. 

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni, hogy mely DK-s politikusok voltak a bőkezű adományozók, hozzávetőleg hány magánszemélytől érkezett mikroadomány, illetve milyen alapon választják majd ki a megsegítendő családok körét, ám a párt sajtóosztálya nem reagált megkeresésükre.

Így egyelőre csupán az jelenthető ki, hogy az egész akció célja leginkább adathalászás lehet, az adományozáshoz ugyanis számos személyes adatot kell Gyurcsány Ferencéknek megadni, köztük a nevet, lakcímet és az e-mail-címet is – enélkül el sem kezdődhet a jótékonykodás. 

Mindeközben a Hír Tv arról számolt be, hogy a párt adománygyűjtéséről már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is tájékozódik.

– A Gyurcsány-párt az, amely a kezdetektől támadta a rezsicsökkentést – emlékeztetett az üggyel kapcsolatban Nacsa Lőrinc. A KDNP-frakció szóvivője hangsúlyozta: 

a baloldal nemcsak itthon, de Brüsszelben is rendszeresen támadta a rezsicsökkentést, amely több százezer magyar családnak segíti a mindennapjait. 

Nem a DK az első párt, amelynek politikusai közadakozásból igyekeznek pénzhez jutni. Mára szinte hagyománnyá vált, hogy milliókat kereső országgyűlési képviselők társadalmi gyűjtésbe fognak. A kalapozás intézményének megalapozója feltehetően a Jobbik volt, a párt összesen százmillió forintot gyűjtött össze, miután több száz millió forintos, jobbára tiltott pártfinanszírozásból adódó büntetést kaptak. A Jobbik váltig állította, hogy a büntetés visszafizetésére költik majd a gyűjtésből befolyt összeget, ám Gyöngyösi Márton, a Jobbik akkori elnökhelyettese utólag elismerte, az ígértekkel ellentétben a 2018-as választási kampányra fordítottak minden pénzt. 

Jakab Péter még Jobbik-elnökként 2020. októberi parlamenti felszólalásában egy zsák krumplival a kezében hadonászott, megsértve ezzel az Országgyűlés tekintélyét. A 4,4 millió forintos büntetés kifizetésére az akkor havonta 2,2 millió forintot kereső Jakab gyűjtést indított. Később, 2021 májusában, amikor felszólalásában a kormányoldal képviselőit és a házelnököt ficsúrnak nevezte, tízmillió forintos bírságot kapott, állítása szerint két hét alatt hétmilliót dobtak össze neki az emberek.

Szabó Tímea, akit 2021 júniusában 9,6 millió forintra büntetett Kövér László, a parlament elnöke, miután egy Fidesz-logóval összemontírozott kínai zászlót lobogtatott az ülésteremben, nem volt szemérmes a Facebookon adakozásra buzdítani támogatóit. 

A legszemérmetlenebb egyébként minden bizonnyal Hadházy Ákos volt, aki sokáig nem tette le képviselői esküjét, ezért közölte, hatmillió forintra van szüksége a nyáron, hogy a munkáját folytatni tudja. Állítása szerint a kért összeg két nap alatt össze is gyűlt. Elszámolást Hadházy Ákos sem tett közzé.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában