Ukrán válság

2022.11.11. 06:58

Beszakadt egy stratégiai fontosságú híd Herszon közelében

261. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró lövegnél pihennek a dél-ukrajnai Herszon térségében lévő állasukban az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. november 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sztaniszlav Kozliuk

Kétszáz amerikai állampolgárnak tiltotta meg a beutazást Oroszország 

MOSZKVA A VISZONOSSÁG ALAPJÁN KÉTSZÁZ AMERIKAI ÁLLAMPOLGÁRRAL SZEMBEN RENDELT EL OROSZORSZÁGI BEUTAZÁSI TILALMAT


- közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.
 

Válaszul arra, hogy Joe Biden (amerikai elnök) kormányzata folyamatosan újabb és újabb személyi szankciókat vezet be nemcsak orosz tisztségviselők, hanem olyan üzleti és közéleti személyiségek, kulturális szereplők ellen is, akik valamilyen okból nem elfogadhatók Washington számára, viszonossági alapon kétszáz amerikai állampolgárral szemben oroszországi beutazási tilalmat vezetünk be


- hangzott a tárca közleménye. A szankciós listára a dokumentum szerint felkerültek Biden elnök testvérei, továbbá Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője, és Paul Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének férje is. Az új lajstromba olyan hatósági tisztségviselőket, kongresszusi tagokat, a hadiipari komplexum vállalatvezetőinek közeli hozzátartozóit, valamint olyan szakértőket és lobbistákat vettek fel, akik "részt vesznek a ruszofób kampány előmozdításában és a kijevi rezsim támogatásában".

Zelenszkij: visszatérünk hazánk déli részére

Az ukrán hadsereg különleges műveleti erői Herszonban, a többi ukrán védő pedig a város szélén tartózkodik - hozta nyilvánosságra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében.

"Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére. Védőink jelenleg a város (Herszon) szélén tartózkodnak. Már nincs sok hátra, kezdünk bemenni. A különleges egységek viszont már a városban vannak"

 - fogalmazott az államfő. Zelenszkij méltatta a herszoniakat, amiért türelmesen vártak, és sohasem mondtak le Ukrajnához tartozásukról. "A remény Ukrajna számára mindig jogos, Ukrajna mindig visszaveszi azt, ami az övé" - hangoztatta az elnök.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők pénteken csapást mértek egy-egy orosz parancsnoki állásra a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar városnál és a Herszon megyei Cservonij Majak faluban.

Washington újabb 400 milliós katonai segélyt ad Ukrajnának, részben tárgyalási pozíciójának erősítésére

Az Egyesült Államok újabb, 400 millió dollár katonai segélyt ad Ukrajnának területvédelmének és tárgyalási pozíciójának erősítésére - olvasható a washingtoni külügyminisztérium pénteken kiadott közleményében.

Antony Blinken külügyminiszter közleménye szerint az elnöktől kapott felhatalmazás alapján 

2021 augusztusa óta a huszonötödik katonai adománycsomag lehívására adott engedélyt. Az újabb 400 millió dollár (170 milliárd forint) értékű szállítmányban fegyverzet, lőszerek és egyéb felszerelések vannak.

Az Egyesült Államok által nyújtott légvédelmi, nagy hatótávolságú és precíziós tüzérségi fegyverekből álló csomagot nagy körültekintéssel úgy állították össze, hogy a legjobban szolgálják az ukrán erőket a hadszíntéren, és hogy előre tudjanak törni Herszontól Harkivig - olvasható a dokumentumban, amely kiemeli: az Egyesült Államok "folytatja Ukrajna támogatását annak érdekben, hogy képes legyen megvédeni magát, és a lehető legerősebb legyen pozíciót tudja elfoglalni a tárgyalásokon, amikor annak eljön az ideje".  

A külügyminisztérium azt is közölte, hogy az újabb, 400 millió dolláros szállítmánnyal a Biden-kormány - 2021. januári - hivatalba lépése óta Ukrajna összesen mintegy 19,3 milliárd dollár (8000 milliárd forint) amerikai katonai támogatásban részesült.

Az ukránok már Herszonban vannak

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága megerősítette pénteken, hogy az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszon városába - számolt be az UNIAN hírügynökség.

"Herszon visszatér Ukrajna ellenőrzése alá, az ukrán fegyveres erők egységei belépnek a városba. Az orosz megszállók visszavonulási útvonalai az ukrán hadsereg tűzellenőrzése alatt állnak. Minden orosz katona, aki ellenáll az ukrán fegyveres erőknek, megsemmisül. Az egyetlen esélye, hogy elkerülje a halált, ha azonnal megadja magát"

 - idézett az UNIAN a hírszerzés közleményéből.

A hírszerzés értesülése szerint az orosz parancsnokság sorsára hagyta az orosz katonákat Herszonban, és arra utasította őket, hogy öltözzenek civil ruhába. A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az UNIAN szerint óvatosan kommentálta a helyzetet a dél-ukrajnai megyeszékhelyen. Egy tévéműsorban a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mit jelentenek az ukrán zászlók Herszon központjában, kijelentette: "azt jelentik, hogy Herszon Ukrajna része, hogy Herszon népe elpusztíthatatlan, van bennük kitartás. Hálásak vagyunk nekik, hogy kibírták eddig a pillanatig, és most egyértelműen jelzik, hogy nemcsak egy jó napunk lesz, hanem jó álmunk is".

Recently recaptured villages of Kherson Oblast, Ukraine
Az oroszok által hátrahagyott, kilőtt harci jármű Herszonban 
Fotós: Metin Aktas / Forrás: Anadolu Agency/AFP

Hangsúlyozta, hogy Herszon mindig is ukrán terület volt, amelyet ideiglenesen megszálltak.

A Kreml szerint az oroszok sikeresen visszavonultak Herszonból

"Herszonban ma moszkvai idő szerint hajnali öt órakor (közép-európai idő szerint háromkor) befejeződött az orosz csapatok egységeinek átcsoportosítása a Dnyeper bal partjára. A jobb parton semmi hadfelszerelés és fegyverzet nem maradt" - közölte pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

 

Konasenkov szerint sikerült kivédeni, hogy a személyi állományban, a fegyverzetben, a hadfelszerelésben és a hadianyagban veszteség keletkezzen. Mint közölte, az összes orosz katona átkelt a Dnyeper bal partjára, a Herszon megye jobb parti részét elhagyni kívánó civilek pedig segítséget kaptak a távozáshoz.

 

A tájékoztatás értelmében az orosz alakulatok a folyam bal partján elfoglalták a műszakilag előkészített védelmi vonalakat és állásokat. A Readovka.ru hírportál képes helyszíni beszámolója szerint az orosz visszavonulás után a Herszon közelében lévő antonivkai Dnyeper-hidat több szakaszon felrobbantották.

A dél-ukrajnai Herszon közelében lévő megrongált antonivkai Dnyeper-híd 2022. november 11-én. Ezen a napon az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára
Forrás: MTI/AP/Satellite image 2022 Maxar Technologies

A moszkvai katonai tárca szóvivőjének állítása szerint az ukrán hadsereg az éjszaka folyamán igyekezett meghiúsítani a polgári lakosság herszoni evakuálását és az orosz erőátcsoportosítást, amerikai HIMARS sorozatvetőkkel öt alkalommal mértek csapást a Dnyeper-átkelőkre. Az orosz légvédelem 28 rakétát lelőtt, további ötöt pedig elektronikus hadviselési eszközei térítettek el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken azt mondta, hogy Herszon megye jogi státusa a visszavonulás ellenére változatlan marad és az Ukrajnától szeptember végén elcsatolt régió továbbra is Oroszország részét képezi. Peszkov szerint ebben nincs és nem is lehet változás (noha az elcsatolást továbbra is csak Észak-Korea ismeri el a világ országai közül - a szerk.).

Azt is kijelentette, hogy szerinte az ukrajnai orosz "különleges hadművelet" céljait béketárgyalás útján is el lehetne érni, de ezt az ukrán fél elutasító magatartása lehetetlenné teszi. "Kijev nem akar tárgyalni, a különleges hadművelet folytatódik" - nyilatkozott.

Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal Mozgalom elnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hadvezetés nagyszámú "zsoldost" vont össze Zaporizzsja megyében, akik között csak lengyelek több mint ötezren vannak. Rogov georgiai fegyveresek és iszlamista terrorcsoportok tagjainak jelenlétéről is beszámolt.

Ukrajna felszólítja a Herszonban maradt orosz csapatokat, hogy adják meg magukat 

Moszkva azt állítja, hogy csapatai elhagyták Herszon városát, de ukrán tisztviselők gyanakvónak tűnnek. Ukrajna katonai hírszerzőszerve felszólította a Herszonban maradt orosz csapatokat, hogy adják meg magukat. 

Olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint a csapatok egy részét a kivonulás során hátrahagyták, és néhányan civil ruhába öltöztek

 - írja a Sky News.

Az ukrán védelmi hírszerzés a közösségi médiában azt írta:

 

Önkéntes fogság esetén Ukrajna garantálja a túlélést és a biztonságot. Betartjuk a genfi egyezményeket, garantáljuk a hadifoglyoknak az élelmet, az orvosi ellátást és az önök cseréjének lehetőségét az ukrán fegyveres erők Oroszországi Föderációban fogságban tartott katonáira."

 

Az orosz katonákat arra buzdítják, hogy a vállukra akasztott fegyverrel és fehér zászlóval vagy ruhával a kezükben közelítsék meg az ukrán katonaságot.

Orosz előkészületek

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elmondta, hogy szervezete az Ukrajnával határos orosz régiókban megkezdte a civilek kiképzését, hogy milíciát alakítsanak és erődítményeket építsenek – írja a The Guardian.

Elmondta, hogy rengeteg ember már készen áll arra, hogy megvédje a hazáját. Jelezte, hogy a Wagner fő célja az, hogy megkezdje erődítmények és kiképzőiskolák építését a Belgorodi és a Kurszki területen, amelyek az elmúlt hónapokban rendszeresen tűz alá kerültek.

„Ha békét akartok, készüljetek fel a háborúra” – mondta az Agence France-Presse (AFP) szerint, hangsúlyozva, hogy minden orosznak joga van megvédeni a hazáját, ahogyan azt jónak látja.

Kijevben betiltják az orosz nyelv oktatását

Nem fognak többé orosz nyelvet oktatni a kijevi óvodákban és általános iskolákban, a határozatot november 10-én, a kijevi városi tanács második ülésének plenáris ülésén fogadták el, 64 szavazat támogatta a kezdeményezést – írja a Mandiner.

Vagyim Vaszilcsuk, a Kijevi Városi Államigazgatás tagja, az oktatási és tudományos, családügyi, ifjúsági és sportügyi állandó bizottság elnöke szerint „nem célszerű és helytelen” az orosz nyelv tanulását az Oroszországi Föderációval fennálló konfliktus körülményei között folytatni.

„Az orosz vezetők újra és újra elmondták, hogy »Oroszország határa ott húzódik, ahol oroszul beszélnek«. Ezen döntésünkkel elkerüljük az eszkalációt, oktatási környezetünket pedig megvédjük az agresszor állam befolyásától. A nyelv számít, háborúban pedig nemzetbiztonsági kérdés” – szögezte le.

Sok orosz katona civil ruhába öltözött Herszonban

A Herszon megyei tanács egyik tagja szerint az ukrán fegyveres erők a Dnyeper folyó nyugati partjának visszafoglalásának utolsó szakaszában vannak. Szerhij Khlan, a tanács egyik képviselője elmondta, hogy sok orosz katona nem tudott távozni, és civil ruhát öltött – írja a Sky News.

Korábban a Kreml azt állította, hogy a kivonulás veszteség nélkül fejeződött be.

Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat munkatársai dolgoznak egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épület romjai között a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. november 11-én
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Újabb tárgyalások a gabonaegyezményről

A Kreml pénteken közölte, hogy folyamatban van a november 19-én lejáró fekete-tengeri gabona-kezdeményezéssel kapcsolatos számos orosz aggály eloszlatása – írja a Reuters.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy „kölcsönös megértés” van Oroszország azon kéréseivel kapcsolatban, hogy a Nyugat szüntesse meg az akadályokat a saját műtrágya- és gabonaexportja előtt. Mindeközben hamarosan Oroszország és az ENSZ küldöttei Genfben találkoznak, hogy megvitassák a megállapodás lehetséges meghosszabbítását.

Oroszország agrárexportját nem célozták meg kifejezetten a nyugati szankciók, de Moszkva szerint az orosz fizetési, logisztikai és biztosítási ágazatot érintő blokkok „akadályozták”, hogy Oroszország képes legyen exportálni saját gabonáját és műtrágyáját.

Ukrán előrenyomulás

Ukrán katonák a jelek szerint behatoltak Herszon városába a közösségi médiában megjelent beszámolók szerint.

Az egyik fotó, amely a katonákat üdvözlő emberekről készült, a város nyugati részén, egy kocsma közelében készült. A képen látható, hogy az ukrán erők tovább nyomulnak a dél-ukrajnai város központjába.

A közösségi médiában olyan képek jelentek meg, amelyeken látszólag ukrán zászlót tűztek ki Herszon központjában.

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a herszoni kivonulás befejeződött

Oroszország védelmi minisztériuma befejezte a csapatok kivonását a Dnyeper folyó nyugati partjáról az ukrajnai Herszon régió déli részén – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Az orosz hírügynökségek által idézett napi tájékoztatójában a minisztérium azt mondta, hogy minden orosz erőt és felszerelést átcsoportosítottak a Dnyeper folyó bal, vagyis keleti partjára.

Oroszország szerint az ukránok nem akarnak tárgyalni a békéről

Oroszország nem lát változást Ukrajna tárgyalási pozíciójában. Ezt november 11-én, pénteken jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője – írja az Izvestija.

A Kreml ugyanakkor kijelentette, hogy a „különleges katonai művelet” befejezése a művelet céljainak elérése után lehetséges, többek között békés tárgyalások útján.

Találkozó az Ukrajnának nyújtandó segélyekről

A The Kyiv Independent arról ír, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a jövő héten rendezi meg az Ukrajna védelmével foglalkozó kapcsolattartó csoport (Rammstein néven ismert) hetedik ülését, amelyen az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyal közel 50 ország védelmi miniszterével.

G20-as tárgyalások

Az Egyesült Államok arra bátorította Ukrajnát, hogy a G20-ak jövő heti találkozóján használja fel az oroszok kivonulását a déli Herszon városából a tárgyalások újrakezdéséhez – írja a The Times.

Mark Milley, az Egyesült Államok legfőbb tábornoka szerint a G20-ak találkozója egy lehetőség a vezetők számára, hogy megvitassák, hogyan lehetne véget vetni a háborúnak.

Vlagyimir Putyin nem vesz részt a G20-országok vezetőinek jövő heti Balin tartandó találkozóján. Az orosz elnököt Szergej Lavrov fogja képviselni – erősítették meg csütörtökön indonéz és orosz tisztviselők.

Ukrán média: beszakadt egy stratégiai fontosságú híd Herszon közelében

Beszakadt a Dnyeper (ukránul Dnyipro) folyó felett átívelő, stratégiai fontosságú Antonovkai híd, amely az egyetlen közúti összeköttetést biztosította Herszon városának közelében a folyó jobb és bal partja, Antonovka (ukránul Antonyivka) és Aljoski között – tájékoztatott az ukrán média helyi szemtanúkra hivatkozva pénteken.

Egy közzétett fotón az látható, hogy teljes részek hiányoznak az 1366 méter hosszú, 25 méter széles hídból.

A legközelebbi közúti átkelő a Dnyeperen több mint hetven kilométerre van Herszontól.

Egyelőre nem tudni biztosan, mi okozhatta a híd beszakadását.

Orosz és ukrán médiaértesülések szerint a hidat felrobbanthatták. Ugyanakkor Szergej Jeliszejev, a herszoni polgári-katonai közigazgatás Oroszország által megbízott vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a hidat „nem robbantották fel, ugyanolyan állapotban van”.

Állítólagos orosz veszteségek

Ezek az orosz harci veszteségek november 11-én az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

Újabb amerikai szállítmány

Az Associated Press (AP) hírügynökség jelentése szerint az Egyesült Államok 100 ezer darab önjáró lövegbe való lőszert vásárol egy dél-koreai gyártótól Ukrajnának – közölte egy amerikai tisztviselő.

Megállapodásra akkor került sor, amikor az ukrán vezetők több fegyvert és segélyt követeltek, hogy kihasználhassák a mostani ellentámadás lendületét.

A legfőbb ukrán ügyész elutasítja a béketárgyalásokat

Ukrajna legfőbb ügyésze kijelentette, hogy nem tartja lehetségesnek a béketárgyalások folytatását Oroszországgal.

Andrij Kosztyin különleges nemzetközi törvényszék létrehozását tervezi, háborús jóvátételt követel az orosz vagyon elkobzása révén.

„Nem hiszem, hogy bármilyen tárgyalás folytatása lehetséges" – mondta a BBC-nek.

Két civil meghalt Donyeck megyében, Mikolajivban 5-re emelkedett a halottak száma

Az elmúlt 24 órában az orosz erők támadásaiban meghalt két civil és öten megsebesültek Donyeck megyében, nem számítva Mariupolt és Volnovakhát – mondta Pavlo Kirilenko, a megye kormányzója.

Az éjszaka Mikolajivban egy lakóépületet ért orosz rakétacsapás, melyben öten meghaltak, ketten megsérültek – mondta Vitalij Kim, Mikolajiv kormányzója. A kutatási és mentési munkálatok folyamatban vannak.

Befagyasztott vagyonok

Az Egyesült Királyság kormánya az új szankciórendszer értelmében több mint 18 milliárd fontot fagyasztott be oligarchák és más oroszok tulajdonában lévő vagyonból. A legfrissebb jelentés szerint 1271 embert – köztük a Chelsea FC korábbi tulajdonosát, Roman Abramovicsot és a „nikkelkirályt”, Vlagyimir Potanint, Oroszország második leggazdagabb emberét – korlátozzák szankciók.

Az Ukrajna elleni orosz háborúban megsebesült ukrán katonák rehabilitációs központja a nyugat-ukrajnai Lemberg közelében 2022. november 10-én, a háború alatt
Fotós: Mikola Tisz / Forrás: MTI/EPA

Amerikai becslés: 200 ezer áldozat lehet

Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke szerint körülbelül 100 ezer orosz és 100 ezer ukrán katona halt meg vagy sebesült meg az ukrajnai háborúban, amelyben körülbelül 40 ezer civil halt meg.

Ez az eddigi legmagasabb becslés, amelyet egy nyugati tisztviselő adott.

Ukrajna és Oroszország is a valóságnál kevesebb áldozatot ismer el. Moszkva legutóbbi, szeptemberi frissítése szerint 5937 orosz katona halt meg a konfliktus kezdete óta, Kijev augusztusban 9000 ukrán katona halálát erősítette meg.

Fizetni kell a Starlinket

„Ukrajnának pénzügyi segítségre van szüksége, ha kénytelen fizetni a Starlink műholdas internetrendszerért” – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

A Starlinket jelenleg Elon Musk cége, a SpaceX biztosítja ingyenesen, de Musk korábban nyilvánosan panaszkodott cégének Ukrajnában elszenvedett pénzügyi veszteségei miatt.

A multimilliárdos később megígérte, hogy továbbra is finanszírozza a szolgáltatásokat. „Megkaptuk az ígéretét, hogy továbbra is megszervezi a Starlinks szolgáltatását Ukrajnában” – mondta Reznyikov, hozzátéve, hogy egyes műholdakat ingyenesen biztosítanak, másokért Ukrajna most is fizet.

400 millió dollárral több amerikai segély

Az Egyesült Államok a korábban tervezettnél 400 millió dollárral több katonai segélyt küld Ukrajnának. A Pentagon tájékoztatása szerint a segélyszállítmány nagy mennyiségű lőszert, és most először négy, rendkívül mobil „Avenger” légvédelmi rendszert tartalmaz majd. Lesznek még Stinger rakéták a HAWK föld-levegő légvédelmi rendszerhez, 10 ezer aknavető lőszer, több ezer tüzérségi lőszer a tarackokhoz, 400 gránátvető, 100 Humvee katonai terepjáró, hideg időjárási felszerelés és 20 millió lőszer kisebb, egyedi fegyverekhez és puskákhoz.

„Ez a megerősített légvédelem nagyon hasznos lesz Ukrajna számára, mivel Oroszország továbbra is cirkálórakétákat és iráni gyártmányú drónokat használ a kritikus polgári infrastruktúra megtámadására” – mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az Avenger rendszert direkt cirkálórakéták, pilóta nélküli légi járművek, alacsonyan repülő merevszárnyú repülőgépek és helikopterek ellen fejlesztették ki.

Oroszország fegyelmezettebb lett

Az orosz csapatok brutálisabbá és fegyelmezettebbé váltak, mióta Szergej Szurovikin tábornokot kinevezték az orosz inváziós erők parancsnokává – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Reutersnek. Úgy fogalmazott, hogy Oroszország most „terrortaktikát” alkalmaz civilek és kritikus infrastruktúra ellen, cirkálórakétákat, rakétarakétákat és drónokat bevetve. A védelmi miniszter azt mondta, nem hiszi, hogy Oroszország atomfegyvert használna Ukrajnában, mivel az nem lenne sem pragmatikus, sem praktikus.

Kijev nem rohan

Kijev kijelentette, hogy óvakodik Herszon lerohanásától, tartva attól, hogy az orosz csapatkivonás a Kreml csapdája lehet. Valerij Zaluzsnyij, az ukrán hadsereg főnöke azt mondta, még nem tudják megerősíteni, hogy Oroszország valóban kivonul-e a városból, de a kijevi erők 36,5 kilométert nyomultak előre, és 41 falut és várost foglaltak vissza a régióban október 1-je óta. Ez csak szerdán 12 település felszabadítását jelentette.

Három oldalról érkeznek az ukránok

Az ukrán csapatok északról, keletről és nyugatról folytatták előrenyomulásukat Herszon felé, miközben a város körül egykor az orosz erők által birtokolt terület egyre szűkülni látszik. A Dnyeperen át visszavonuló orosz katonák néhány csapata már kivonult a városból.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 5097 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4620 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 10-én 24 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Robbanások lehettek a gátnál

Meg nem erősített jelentések érkeztek csütörtök késő este a Nova Kahovka-gát körüli robbanásokról. Kijev többször is figyelmeztetett, hogy a 30 méter magas vízerőmű az oroszok célpontja lehet. Moszkva szerint viszont az ukránok akarnak kárt okozni az erőműben, hogy aztán Oroszországot vádolják meg a cselekménnyel.

Az ukránok 15 kilométerre vannak Herszontól

Az ukrán erők közelednek Herszon város széléhez, miután Oroszország bejelentette, hogy csapatai megkezdték a visszavonulást. Ukrajna azt állította, hogy felszabadította Sznihurivka kulcsfontosságú városát, körülbelül 32 kilométerre északra Herszontól. Képek is megjelentek ukrán katonákról ukrán zászlóval Kiszlivkában, egy Klapaja melletti faluban, Herszon városközpontjától körülbelül 15 kilométerre.

Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én
Fotós: Sztaniszlav Kozliuk / Forrás: MTI/EPA

Egy hétig is tarthat a herszoni csapatkivonás

Az ukrán védelmi miniszter azt mondta, Oroszországnak legalább egy hétbe telik, hogy kivonja csapatait Herszonból. Körülbelül 40 ezer orosz katona tartózkodik a régióban, Herszon városban és környékén, valamint a Dnyeper folyó jobb partján. Ha az orosz erők a terveknek megfelelően elhagyják a várost, azzal mindkét oldalról felszabadítanak erőket, hogy máshol harcoljanak. Ahogy azt Sean Bell háborús elemző korábban említette, a csapatkivonás valószínűleg mindkét félnek megfelel.

Felrobbantották a herszoni tv-központot

A helyi ukrán sajtó káoszról számol be Herszonban, miután Oroszország bejelentette, hogy kivonul a városból. Az orosz erőket a herszoni televíziós műsorszóró központ egy részének felrobbantásával, valamint a fűtési és villamosenergia-infrastruktúra megrongálódásával vádolják. Herszon régió ukrán kormányzója szerint az orosz csapatok csapdát akartak hagyni maguk mögött.

Az ukrán erők még nem jutottak el a városhoz, és már nehezen tudnak kapcsolatba lépni az ottani civilekkel.

100 millió euró Hollandiától

Hollandia a korábbi támogatásain túl további 100 millió eurót utalt az ukrán védekezési alapba. Az ide kerülő pénzekből az ukrán elnök ígérete szerint közvetlenül a gyártóktól vásárolnak különböző berendezéseket, amelyek Ukrajna megerősödését segítik elő.

Aknamentesítés

A visszafoglalt területeken az egyik első és legfontosabb feladat az aknamentesítés – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint a megszállók több ezer fel nem robbant aknát és lőszert hagynak maguk után. A UNITED24 platformon keresztül Ukrajnának juttatott pénzek segítségével már sikerült beszerezni a jelenleg legmodernebb aknamentesítő gépet, amelyik jelenleg Harkov megyében dolgozik, óránként 1,5 hektár területet tisztítva meg. Első körben a távvezetékek mentén halad, hogy az erőművek működhessenek és helyre lehessen állítani az áramellátást.

Felszabadítás

A folyamatban lévő védelmi hadművelet keretein belül már 41 település szabadult fel – közölte éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, de nem pontosította, hogy mely települések ezek. Köszönetet mondott a fegyveres erők valamennyi tagjának, a hírszerzésnek és a különleges szolgálatoknak is, hogy sikerült elérni ezeket az eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában