Orosz–ukrán háború

2022.11.14. 06:50

Herszon nagy részén nincs áram és víz

264. napja tart a háború a szomszédban.

Egy idős férfi a háború miatt megsérült házában Shyroke faluban, Ukrajnában, 2022. november 13-án

Forrás: Agency via AFP

Fotó: Narciso Contreras

Az ENSZ Közgyűlése határozatban szólított fel Oroszország háborús jóvátételi kötelezettségére

Az ENSZ Közgyűlése hétfőn elfogadott határozatában szólított fel Oroszország felelősségre vonására, illetve háborús jóvátételi kötelezettsége megállapítására, amiért a nemzetközi jogot megsértve megtámadta Ukrajnát.

A határozatot 193 tagállamból 94 támogatta 14 ellenszavazat és 73 tartózkodás mellett. Ez a közgyűlési határozat kapta a legkisebb arányú támogatást az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta elfogadott öt ilyen jellegű dokumentumból.

A mostani határozat szövege szerint Oroszországnak "viselnie kell nemzetközi szabályszegései következményeit, ideértve az ezen cselekmények által okozott károkból, veszteségekből és sérelmekből fakadó jóvátételt". Mindemellett szükségesnek tartja a jóvátétel meghatározására szolgáló nemzetközi mechanizmus kialakítását. Ezenfelül javaslatot tesz arra, hogy a nemzetközi közösség Ukrajnával közösen kidolgozzon egy "nemzetközi jegyzéket" a kárigények és az erre vonatkozó információk felvételére.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai ugyan nem bírnak kötelező jogi erővel, azonban van politikai súlyuk.

Borrell: az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút

Egyértelmű, hogy az uniós szankciók gyengítik az orosz gazdaságot és Moszkva azon képességét, hogy tovább finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját - jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút, de elmondható, hogy csökkentik az orosz hadsereg hadianyag-beszerzési képességét, ami ahhoz vezetett, hogy az orosz erők rengeteg veszteséget szenvednek el a harcmezőn - mondta Borrell.

A külügyminiszterek megvitatták, hogy az unió a továbbiakban milyen mértékben támogassa Ukrajnát katonailag. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy az EU és tagállamai eddig mintegy nyolcmilliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszereléseket Kijevnek, ez közel 45 százaléka annak, mint amennyit az Egyesült Államok ad.

Borrell hangsúlyozta továbbá, hogy közös állásfoglalást adnak ki a külügyminiszterek. "Eszerint továbbra is korlátozó intézkedéseket kell bevezetni az orosz gazdasággal szemben, és meg kell erősíteni a harmadik országok részvételére vonatkozó korlátozó intézkedéseket, különösen azokkal szemben, akik fegyvereket és katonai támogatást nyújtanak Moszkvának" - jelentette ki.

Közölte, hogy rekordidő alatt született megállapodás a lengyelországi székhelyű katonai segítségnyújtási misszióról, amelynek keretében 15 ezer ukrán katonát képeznek ki több uniós tagállam támogatásával.

Felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai kudarcainak kompenzálására az ukrán nép szenvedését akarja növelni azáltal, hogy a tél közeledtével az energiaellátási infrastruktúrát veszi célba, így milliók maradnak áram és fűtés nélkül az országban.

"Putyin képtelen meghódítani Ukrajnát, és megsemmisíteni az ukrán hadsereget, ezért sötétségbe és hidegbe akarja taszítani az ukrán népet. Ezekért a háborús bűncselekményekért el kell számoltatni a felelősöket. Az EU dolgozik a megkárosított infrastruktúra javításán és pótlásán, amely hatalmas feladat" - jelentette ki.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszországnak nincs oka és jogalapja arra, hogy az élelmiszert fegyverként használja a háborúban, éhínséget okozva a kiszolgáltatott embereknek. "Ezért az EU és partnerei egymilliárd eurót szeretnének összegyűjteni az úgynevezett szolidaritási folyosók fenntartására a globális élelmezésbiztonság növelése és az ukrán gazdaság helyreállításának biztosítása érdekében" - tette hozzá.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter távozásakor a Franciaországgal kialakult migrációügyi vitáról nyilatkozott az újságíróknak. Véleménye szerint a migráció európai szintű probléma, nem csak Franciaország és Olaszország problémája. Mint mondta, közös tanácskozást kezdeményezett az uniós tagállamok belügyi és külügyminiszterei számára a helyzet megoldása érdekében, hozzátéve, hogy a felvetést pozitívan fogadták a hétfői találkozón. Az egyeztetés az ügy megoldása érdekében pozitív hangnemben folyt Catherine Colonna francia külügyminiszterrel. Hangsúlyozta, hogy az olasz kormány eseti alapon fogja megközelíteni a migránsmentő civilhajók okozta problémákat, mert "a civilszervezeteknek is be kell tartaniuk bizonyos szabályokat."

Ukrán vezérkar: három luhanszki település teljes lakosságát ki akarják telepíteni az oroszok

Az orosz megszállók három Luhanszk megyei település, Kreminna, Szeverodoneck és Rubizsne teljes lakosságát ki akarják telepíteni - közölte saját értesülései alapján hétfőn az ukrán vezérkar.

"A luhanszki régióban kialakult súlyos humanitárius helyzet miatt a megszállók Kreminna, Szeverodoneck és Rubizsne településekről a civil lakosság teljes evakuálását tervezik az ideiglenesen megszállt területek mélyére"

 - írta esti jelentésében a kijevi katonai vezetés.

A vezérkar arról is beszámolt, hogy a Donyeck megyei Mariupolban az orosz hatóságok bővítik a propagandát sugárzó adások hatósugarát és műsoridejét.

"A rendelkezésre álló információk szerint a megszállók elindítják a Mariupol-24 tévécsatornát. A tervek szerint egy hónapon belül bevezetik az éjjel-nappali adást" - számolt be a vezérkar.

Az orosz erők munkaidőben csapást mértek az északkelet-ukrajnai Szumi megye közelebbről nem megnevezett egyik létfontosságú infrastrukturális objektumára, a támadásban legalább három civil dolgozó megsebesült - közölte Dmitro Zsivickij, a régió kormányzója. Szavai szerint a vállalat területén 19 robbanás történt, miközben a munkások ott dolgoztak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálatán keresztül arról adott hírt, hogy munkatársai 

elfogtak Herszonban egy civilruhás orosz katonát. A férfi helyi lakosnak adta ki magát, az SZBU tisztjeivel folytatott beszélgetés során azonban bevallotta, hogy az orosz fegyveres erők 69. különálló dandárjának hivatásos katonája. 

A különleges szolgálat azt is megállapította, hogy az orosz megszállás alól felszabadult Herszonban információgyűjtés, az ukrán fegyveres erők elleni tűztámadások korrigálása és szabotázsakciók végrehajtása volt a feladata.

Hétfőn megérkezett Herszonba az ENSZ első segélyszállítmánya

A konvoj élelmiszert, ivóvizet, higiéniai cikkeket, konyhai eszközöket, takarókat, ágyneműket és szolárlámpákat szállított

 - közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) Genfben.

A segélyszállítmányból összesen hatezer ember ellátása biztosított.

Egy kórházba több mint ezer beteg megsegítéséhez elegendő gyógyszert és eszközöket juttattak el - tette hozzá a hivatal.

 

Ukrán adatok szerint a háború előtt mintegy 280 ezres lélekszámú városban már csak 80 ezren élnek.

 

Ez volt az első ENSZ-konvoj, amely eljutott Herszonba azóta, hogy Oroszország március elején elfoglalta a település nagy részét.

Az orosz csapatok egy sikeres ukrán ellenoffenzíva következményeként a múlt héten vonultak ki Herszonból.

 

Az ENSZ adatai szerint a városban ivóvíz- és áramhiány van, kevés az élelmiszer és a gyógyszer.

 

A következő napokban további segélyszállítmányokat várnak Herszonba. A korábban felszabadított közeli falvakban több mint tizenkétezer ember jutott már támogatáshoz az elmúlt hetekben.

Megérkezett Ukrajnába a litván fegyveradomány

Megérkezett Ukrajnába a Litvánia által adományozott 12 darab M113-as típusú páncélozott szállítójármű

 - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszterre hivatkozva. A járművek közül tizet 120 milliméter kaliberű aknavetővel szerelték fel. "Litvánia teljesíti kötelezettségeit" - hangsúlyozta a litván miniszter, hozzátéve, hogy összesen 62 darab M113-as szállítójárművet küldtek Ukrajnának.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy Oroszország októberben 15 Kalibr típusú rakétát lőtt ki ukrán területre. Szavai szerint ez nem túl sok, ami azt mutatja, hogy Oroszországnak fogynak a készletei ebből a típusú rakétából. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az orosz erők továbbra is folyamatosan tüzérségi és Sz-300-as légvédelmi rendszerekkel lövik a front mentén fekvő területeket.

Herszonban hivatalosan felvonták az ukrán zászlót

Hivatalosan felvonták az ukrán zászlót hétfőn az orosz megszállás alól felszabadított dél-ukrajnai Herszon városában, az eseményen jelen volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

 - közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője az Instagramon.

Újra ukrán zászló lobog Herszonban 
Forrás: Ukrán Elnöki Sajtószolgálat/AFP

A zászlófelvonást Ukrajna himnusza kísérte - számolt be az Ukrainszka Pravda hírportál. A felszabadult Herszont Zelenszkijjel együtt meglátogatta Jermak, továbbá Kirilo Timosenko és Roman Masovec, az elnöki iroda helyettes vezetői, Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója, valamint több kormánytag is.

Közben Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő reagált arra a moszkvai nyilatkozatra, amely szerint az orosz vezetés nem fogadja el Kijev feltételeit, amelyeket a béketárgyalások lefolytatásához támasztott. "Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket diktáljon"

 - jelentette ki a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna által szabott feltételek változatlanok, ezek pedig a háború azonnali leállítása, az összes orosz katona kivonása, Ukrajna területi integritásának helyreállítása, az okozott károk megtérítése és hatékony garanciák nyújtása az agresszió megismétlődése ellen. "Más feltételek mellett lehetetlen lesz fenntartható békét elérni" - mutatott rá Nyikolenko.

Újabb rakétákat szállítottak Fehéroroszországból Oroszországba

Egy orosz IL-76-os repülőgép november 13-án érkezett meg a fehéroroszországi Machulishchy repülőtérre, majd később az oroszországi Millerovo repülőtérre repült. A repülőgép érkezése előtt öt, 20 rakétát szállító teherautót észleltek a Machulishchy repülőtér irányába - közölte a fehérorosz Hajun, amely az orosz fegyverek mozgását figyeli.

Egy donyecki település elfoglalását jelentette be az orosz hadsereg

Elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Pavlivka községet az orosz csapatok - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Kupjanszki életkép
Fotós: Dimitar Dilkoff / Forrás: AFP

Igor Konasenkov altábornagy, a tárca szóvivője a hétfői katonai jelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt nap folyamán a sikertelen támadási kísérletei folyamán Kupjanszk irányában több mint 120 embert, hat harckocsit, öt gyalogsági harcjárművet, három páncélozott személyszállítót és öt járművet, Liman irányában mintegy 90 halottat és sebesültet, öt páncélozott harcjárművet és hat kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint 80 embert, egy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott személyszállítót és három járművet veszített.

NATO-főtitkár: Nem szabad alábecsülni Oroszországot

Az elkövetkező hónapok nehezek lesznek Ukrajna számára, ezért folytatni kell a megtámadott ország támogatását és nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy alábecsüljük Oroszországot - jelentette ki a NATO-főtitkár hétfőn Hágában.

"Ukrajnának el kell döntenie, milyen feltételek fogadhatók el számára a háború lezárását szolgáló tárgyalások megkezdéséhez Oroszországgal, a mi dolgunk, hogy támogassuk őket" 

- fogalmazott Jens Stoltenberg, a holland fővárosban tett látogatását követően tartott sajtóértekezletén.

Jens Stoltenberg Hollandiában 
Fotós: Sem van der Wal / Forrás: ANP/AFP

A NATO-főtitkár aláhúzta, Ukrajna tárgyalási pozícióit a harctéren elért eredmények határozzák meg. Figyelmeztetett továbbá: Vlagyimir Putyin orosz elnök célja, hogy Ukrajnát hidegen és sötétben tartsa ezen a télen.

Közölte, Ukrajna területének nagy részét továbbra is Oroszország irányítja, rendkívüli haderővel rendelkezik a térségben. Az orosz fegyveres erők jelentős képességekkel és nagy számú katonával rendelkeznek. Moszkva megmutatta, hogy hajlandó jelentős veszteségeket vállalni. Emellett az orosz fegyveres erők "különös brutalitást tanúsítanak". Amit ebben a helyzetben a NATO-nak tennie kell, az az, hogy segíti a megtámadott országot - jelentette ki.

A főtitkár kiemelte továbbá, az önvédelemhez minden nemzetnek joga van. A NATO-tagországok Ukrajna számára biztosított támogatása az ország jogos önvédelmének sikerét szavatolja - húzta alá.

Ukrán előrenyomulás délen

Orosz médiaforrások szerint az ukrán hadsereg egy hadműveletet követően behatolt a Kinburn-félszigeten fekvő Heroiske városába, miközben az egész térségben folytatódnak a súlyos harcok.

Kijev megvonta a nyugati újságírók akkreditációját

Az ukrán hadsereg megvonta több nyugati újságíró akkreditációját Herszon megyében – tájékoztatott az ukrán vezérkar hétfőn.

A vezérkar azzal indokolta a döntést, hogy az utóbbi időben a média több munkatársa figyelmen kívül hagyta a térségre vonatkozó tilalmakat és figyelmeztetéseket. Ezek az újságírók a katonai parancsnokok, valamint az illetékes PR-részlegek beleegyezése nélkül tudósítottak Herszonból, még azelőtt, hogy a stabilizációs erőfeszítések véget értek volna – tette hozzá a hadsereg.

A NAÜ felszólítja Oroszországot

A Reuters hírügynökség által látott határozattervezet „súlyos aggodalmát” fejezi ki amiatt, hogy Oroszország nem tett eleget az ukrajnai nukleáris létesítmények elleni akciók leállítására vonatkozó felhívásnak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseket végzett Ukrajna néhány nukleáris létesítményében. A határozattervezet arra is felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonáit a zaporizzsjai atomerőműből, és állítsa le az ukrajnai nukleáris létesítményekkel kapcsolatos minden tevékenységét.

Moszkva kiüríti Herszon második legnagyobb városát

Az orosz erők kiürítik a dél-ukrajnai Herszon régió második legnagyobb városát, miközben a Dnyeper folyó bal partján lévő védelmi vonalaikat készítik elő – írja az Index a The Telegraphra hivatkozva.

Pavel Filipcsuk, a Kreml által beiktatott Nova Kahovka vezetője elmondta, hogy a Dnyeper folyótól délre 16 kilométeres evakuációs zónát vezettek be a várható ukrán támadás előtt, miután az orosz hadsereg visszavonult Herszon városából.

Orosz és amerikai tisztviselők tárgyalásokat folytatnak Törökországban

Az orosz és amerikai tisztviselők tárgyalásokat folytatnak a török fővárosban, Ankarában - írja a Kommerszant nevű orosz lap.

A lap szerint Szergej Nariskin, az orosz SVR külföldi hírszerző ügynökség vezetője is tagja a moszkvai delegációnak. A Kreml közölte, hogy nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni a jelentést.

Az ukrán elnök Herszonba látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Herszonba látogatott és beszédet mondott a csapatoknak.

Zelenszkij köszönetet mondott a NATO-nak és más szövetségeseknek az Oroszország elleni háborúban nyújtott támogatásukért, és elmondta, hogy az Egyesült Államokból szállított HIMARS rakétatüzérségi rendszerek nagy változást jelentettek Kijev számára a háborúban.

Oroszország nem fogadja el az ukrán feltételeket

Oroszország nem fogad el előfeltételeket Ukrajnával való tárgyalással kapcsolatban, beleértve a csapatok kivonásának követelményét. A párbeszédnek figyelembe kell vennie a "terepen kialakult helyzetet" - közölte az orosz külügyminisztérium.

Orosz gyanúsítások

Az orosz média, köztük a RIA Novosztyi és a TASZSZ ma reggel olyan állításokat közölt, amelyek szerint ukrán fogvatartóik rosszul bántak orosz hadifoglyokkal. Különösen az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának sajtószolgálatától származó információkat közöltek, amelyekben egy 

orosz katona azt állítja, hogy a kihallgatás részeként élve eltemették

- írja a The Guardian.

A lakosok nem hagyják el Herszont

Mintegy 40-50 ezer ember maradt a Dnyeper jobb partján, és elutasította az ukrán hatóságok által javasolt evakuálást. Ezt Herszon polgármestere, Alexander Kobets jelentette be hétfőn - írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ukránok szerint az oroszok mindent magukkal vittek

Az ukrán védelmi minisztérium azt írta: Az oroszok mindent elloptak Herszonból: festményeket a művészeti galériákból, régiségeket a múzeumokból, történelmi kéziratokat a könyvtárakból és állatokat a herszoni állatkertből.

Egy Twitteren közzétett videóban állírólag egy orosz katona látható, amint mosómedvéket rak ketrecbe a herszoni állatkertben.

Ukrajna kizárná Oroszországot a G20 csoportból

Törvénytervezetet nyújtottak be az ukrán parlamentben a G20 országaihoz intézett felhívásról annak érdekében, hogy zárják ki Oroszországot a csoportból.

Aknamentesítés Észak-Ukrajnában

Viacheslav Chaus, Csernyihiv kormányzója a Telegrammon közölte, hogy az elmúlt héten a térségben végzett aknamentesítés során 377 robbanószerkezetet távolítottak el.

A Csernyihivi régió Kijevtől északra fekszik, és egyike volt azoknak a területeknek, amelyeket Oroszország februárban Fehéroroszország felől támadott meg, amikor sikertelenül próbálta elfoglalni Ukrajna fővárosát.

Visszavert orosz támadások

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat a Luhanszki területen lévő Novoszelivszk, Sztelmahivka valamint a Donyecki területen lévő Bilohorivka, Kurdiumivka, Vodiane és Marinka közelében.

Az elmúlt 24 órában az orosz erők négy rakétát, 13 légicsapást és mintegy 60 MLRS támadást indítottak Ukrajna ellen - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Orosz támadás a Mikolajevi területen

Az orosz csapatok több rakétacsapást mértek a régió Ocsakiv községének tengerparti területére a mai napon - közölte Vitalij Kim, Mikolajiv terület kormányzója. Áldozatokról nem érkezett eddig jelentés - számol be minderről a The Kyiv Independent.

Ukrán felszólítás

Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára felszólította a polgárokat, hogy ne siessenek vissza a Herszon régió Ukrajna által visszafoglalt területeire - írja a KyivPost.

A dél-ukrajnai Herszon közelében lévő megrongált antonivkai Dnyeper-híd 2022. november 13-án
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP

Orosz támadás Donyeckben

Pavlo Kijrilenko, Donyeck kormányzója arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán a régió Ukrajna által ellenőrzött területein két ember megsebesült, valamint egy lakóház, egy hét emeletes épület, egy óvoda és egy közigazgatási épület megrongálódott az orosz támadás következtében.

Katonai kiképzés is lesz az orosz iskolákban

Szergej Kravsztov orosz oktatási miniszter kijelentette, hogy jövő szeptemberben visszatér a katonai kiképzés az orosz iskolákba. A programot az orosz védelmi minisztérium támogatja, amely szerint tanévenként legalább 140 órát kell a képzésre fordítani.

Több mint kétezer aknát hagytak az oroszok Herszonban

A Herszonból kivonult orosz csapatok rengeteg aknát hagytak maguk után. Az ukrán tűzszerészek eddig közel 2000 robbanó szerkezetet vagy fel nem robbant lövedéket találtak.

Az aknamentesítés közben meghalt egy ukrán utász, négyen pedig megsebesültek.

Az Oroszország elleni szankciók túlterjedhetnek a háborún

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy

az Oroszországgal szembeni szankciók érvényben maradhatnak egy Ukrajnával kötött békemegállapodás után is

– írja a Wall Street Journal. A G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján újságíróknak azt mondta: "Úgy gondolom, hogy bizonyos békemegállapodásokkal összefüggésben a szankciók kiigazítása lehetséges és megfelelő is lehet."

Medvegyev: Oroszország a jövő világrendjét építi

Oroszország megvédi polgárait, és a jövő világrendjét építi - mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke. A Telegramon adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

Oroszország egyedül harcol a NATO és a nyugat ellen.

Azt mondta: "Ma Oroszország alakítja a jövő világrendjét, és nem a Nagy-Britanniával vagy a sötét Kijevvel szövetkező államok. És ez az új, egyenlő világrend fel fog épülni." Majd így folytatta: "Oroszország, minden ésszerű ember számára nyilvánvaló okokból, még nem használta fel a lehetséges pusztító eszközökeinek teljes arzenálját. És nem csapott le minden lehetséges ellenséges célpontra a településeken. Mindennek megvan a maga ideje."

Nem szűnt meg a fenyegetés

A herszoni ukrán hatóságok szerint néhány orosz katona álruhában a városban maradhatott, hogy később szabotázsokat hajtsanak végre. Őket igyekeznek mielőbb felkutatni. Eközben bejelentették, hogy büntető eljárást indítanak a megszállás alatt az oroszokat segítő kollaboránsokkal szemben.

A megszálló orosz erőkkel folytatott kollaborációval gyanúsított két, oszlophoz kikötözött férfit néznek járókelők egy katonával a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 13-án
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP


Az ukránok attól tartanak, hogy az orosz csapatok, amelyek most a Dnyeper folyó túlsó partján ássák be magukat, folytathatják az ágyúzást. A félelem nem alaptalan, vasárnap tüzérségi csapás érte a herszoni repülőtér környékét. Károkról, áldozatokról még nem érkezett jelentés.

Új károk a kahovkai gátnál

Az amerikai Maxar cég műholdfelvételein észlelték, hogy jelentős új károk keletkeztek a dél-ukrajnai Nova Kahovka vízierőmű gátjánál, amelyet az oroszok a közeli Herszonból való kivonulásuk során próbáltak felrobbantani. Az ukrán hatóságok megpróbálják felmérni a károkat, és nem világos, hogy veszélyben van-e a tározó szerkezeti épsége. A 18,2 köbkilométer víztérfogatú tározó hatalmas területet önthet el, beleértve Herszon városát is, ha megsemmisül.  

November 11-i Maxar-fotó a kahovkai gátról
Forrás: AFP/Maxar

Megtiltották a folyami közlekedést

A kijárási tilalommal párhuzamosan - egyelőre a november 13 és 19 közötti időszakra megtiltották a herszoni ukrán hatóságok a folyami közlekedést. Attól tartanak, hogy az oroszok aknákat telepítettek a Dnyeperbe. Amíg nem sikerül átizsgálni a folyómedret, veszélyes minden vízijármű közlekedése.

Herszon nagy részén nincs áram és víz

Az ukránok által frissen visszafoglalt Herszon város közüzemi vállalatai azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az orosz erők által megrongált és elaknásított kritikus infrastruktúrát. A legtöbb lakásban még mindig nincs áram és víz. A hatóságok úgy döntöttek, hogy 17 órától reggel 8 óráig kijárási tilalmat tartanak fenn, és biztonsági intézkedésként megtiltják az embereknek a város elhagyását vagy a városba való belépést.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4967 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4491 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 209 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 13-án 116 ember, köztük 61 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Civilek és katonák holttesteire bukkantak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a nyomozók több mint 400 háborús bűncselekményt tártak fel Herszon olyan területein, amelyet az orosz erők elhagytak. Zelenszkij szerint civilek és katonák holttestét találták meg.

"A Herszon régióban az orosz hadsereg ugyanazokat az atrocitásokat hagyta hátra, mint országunk más régióiban, ahová bejutott" - mondta Zelenszkij. Azt ígérte, hogy minden gyilkost megtalálnak és bíróság elé állítanak.

Független források még nem tudták ellenőrizni az állításokat. Moszkva tagadja, hogy katonái szándékosan civilek ellen fordultak volna.

Heves harcok Donyeckben

A harcok Donyeck térségében ugyanolyan hevesek, mint az előző napokban. Az orosz támadások szintje nem csökken - tájékoztatott az ukrán elnök, megköszönve az ukrán harcosok kitartását és bátorságát.

"Jelenleg öt régiónk területét érte a megszállók rakéta-, légi- és tüzérségi csapása. Ezek a Szumi régió, Harkov, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck régió. Mindent megteszünk, hogy az ellenség érezze a megtorlásunkat. A teljes frontvonal mentén biztosítjuk az ellenséges ellátási láncok, a lőszerraktárak és az ellenséges főhadiszállások megsemmisítését. Minden nap csökkentenünk kell a megszállókban rejlő lehetőségeket" – mondta Volodimir Zelenszkij.

Óvatosságot kért az ukrán elnök

Miután éjszakai videóüzenetében hosszan sorolta, hogy mennyire nincs hétvégéjük és pihenőjük a 263 napja harcoló ukrán katonáknak és a hátországban dolgozó embereknek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fokozott óvatosságra szólította fel a herszoni régióban élőket. Különösen az aknákkal kell vigyázni, ezért arra kérte az embereket, hogy haladéktalanul tájékoztassák a mentőket minden veszélyes tárgyról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában