A Lovagkirály

2022.11.19. 19:16

Latorcai Csaba: Szent Lászlóval zárult le az államalapítás folyamata

Szent László nem csak a magyarok és a magyar nemzet számára fontos, hiszen "szent királyunk" összekötő kapocs a közép európai nemzetek között - mondta a Miniszterelnökség államtitkára szombaton Budapesten.

Latorcai Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Latorcai Csaba a Lovagkirály című kötet második kiadásának bemutatóján példaként említette, hogy Szent László Lengyelországban született, Erdély védőszentje, Zágrábban püspökséget alapított és Nyitrán halt meg.

Latorcai Csaba úgy vélte az, hogy a Lovagkirály című, Szent Lászlóról és a vele kapcsolatos magyar emlékekről szóló kötet megélte a második kiadást, azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet lelkében milyen kultusza van Szent László királynak.

Az államtitkár rámutatott, bár Szent István királyt nevezzük az államalapítónak, de egészen Szent Lászlóig a magyar királyság tele volt belső feszültséggel és kívülről is számos támadás érte. 

"Merem állítani" - mondta Latorcai Csaba, hogy Szent Lászlóval zárult le az államalapítás folyamata, ugyanis a belső harcok okozta anarchiából megmentette a nemzetet, és hősiesen védte ország határait a külső támadásokkal szemben. Mindezekkel megteremtette a nemzet nyugodt fejlődésének a lehetőségét.

Szent László a magyar egyház számára is maradandót alkotott: 1083-ban szentté avatta István királyt, a fiát Imre herceget és annak tanítóját, Gellért püspököt.

SZENT LÁSZLÓ; BOSCO SZENT JÁNOS
A Lovagkirály című kötet második kiadásának bemutatója Budapesten
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

"Szent László örökségének ápolását tekintve a feladatunk, hogy Európa és Magyarország előtt álló morális kihívásokat, biztonsági kihívásokat megfelelően kezeljük, adjunk ezekre határozott, egyértelmű válaszokat és így egy a hitében és kultúrájában megerősödő magyar nemzetet tudunk átadni utódainknak, hogy az egyúttal garantálhassa Európa további ezer éves keresztény jövőjét" - fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, Magyarország Alaptörvényének nemzeti hitvallásában kinyilvánították, hogy "örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a Kárpát medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk". Ez a meggyőződés vezeti a kormányt, amikor forrásokat biztosít a "kulturális örökségünk" ápolására és a nemzet határokon átívelő egyesítésére.

Emlékeztetett, hogy 2010 előtt a szocialista liberális kormányok időszakában a nemzetpolitikai célokra alig több mint 9 milliárd forintot fordítottak évente, mostanra azonban már eljutottak oda, hogy több mint 90 milliárd forintot fordítanak a magyar kultúra határokon átívelő támogatására.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent László a magyar történelem egyik legfontosabb személyisége.

Gór Csaba önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke közölte, Szent László példájából okulva meg kell érteni, hogy jelenleg ugyanúgy a "saját országunk, a saját kultúránk, saját vallásunk függetlenségért harcolunk."

Közép-Európa és Magyarország régóta nem tapasztalt biztonsági válsággal éli napjait, mindenki a bőrén érzi a háború, a szankciók és az energiaválság hatásait. "Csak az nyújthat kapaszkodót, ha ragaszkodunk a magyarságunkhoz és keresztény gyökereinkhez" - mondta.

A könyv második kiadása a Miniszterelnökség támogatásával, valamint a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület, a Hierotheosz Egyesület és az Ung-Tisza-Szamos-Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület és a Kolozsvári Iskola Alapítvány közreműködésével valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában