Álláspont

2022.11.11. 16:42

Szijjártó a német külügyminiszternek: nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt

Az újabb közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés – szögezte le közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere

Forrás: dpa Picture-Alliance / AFP)

Fotó: Bernd von Jutrczenka

A magyar diplomácia vezetője Annalena Baerbock német külügyminiszter mai, hazánknak címzett üzenetére reagált így.

„Annalena Baerbock német külügyminiszter arra hívta fel ma “kedvesen” a figyelmünket, hogy ne hazardírozzunk az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós pénzügyi segély kapcsán” – idézte kollégáját Szijjártó Péter. A miniszter szerint Annalena Baerbock 

„súlyosan félreérti a helyzetet: az újabb közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés. Szerintünk ugyanis nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt. Az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van.”

Szijjártó Péter emlékeztetett:

„mi készen állunk Ukrajna támogatásának folytatására. Pontosan úgy, ahogyan tettük eddig is: kétoldalú alapon.

Berlinben elfogadták, hogy Magyarországnak kevesebb pénz jusson

 

Támogatja a német szövetségi parlament, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt, 

 

az erre vonatkozó határozatot a Bundestag csütörtök éjjel fogadta el – írja az MTI.

A határozatban a német törvényhozás arra szólította fel a szövetségi kormányt, hogy az Európai Tanácsban szavazza meg a Magyarországnak juttatandó támogatások csökkentését abban az esetben, ha nem ítélik elégségesnek a budapesti kormány által vállalt reformokat.

A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatban emlékeztet

 

az Európai Unió legnagyobb gazdaságának szava vélhetően sokat nyom majd a latban, amikor a blokk asztalára kerül a kérdés, kifizessék-e a hazánknak járó támogatásokat.

 

Az Európai Unió Tanácsában az erről szóló kérdés elfogadásához minősített többségre van szükség, azaz a tagállamok 55 százalékának kell a javaslat mellett állást foglalnia. Németországon kívül Belgium, Hollandia és Írország is jelezte, kritikus a magyarországi reformokat illetően.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában