Járvány

2022.12.14. 09:00

6 millió 421 ezer a beoltott, 5193 az új fertőzött és elhunyt 43 beteg

A beoltottak száma 6 420 546 fő, közülük 6 206 878 fő a második, 3 902 986 fő a harmadik, 404 962 fő már a negyedik oltását is felvette.

Beoltanak egy nőt az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal - negyedik, megerősítő oltásként - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. október 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az elmúlt héten összesen 5193 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 176 249 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt héten elhunyt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 380 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 114 134 fő, az aktív fertőzötteké pedig 13 735 főre nőtt. Jelenleg 1124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előzőt. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Tovább emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja

Országos átlagot tekintve tovább növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Azt írták: a 49. héten a vizsgált városok többségénél emelkedő tendencia figyelhető meg; Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen.   

A mért eredmények kilenc helyszínen stagnáló tendenciát mutatnak, csökkenés egyetlen vizsgált mintavételi helyen sem mérhető. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden vizsgált helyszínen az emelkedett tartományba esik az NNK közlése szerint.

Felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

A kormány és az operatív törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában