Döbbenetes változás

2022.12.15. 05:00

Párizs ma már nem a fény, hanem az illegális migránsok városa (videók)

A világ egyik legszebb városában ma illegális migránsok tartják félelemben az embereket, no-go zónák alakultak ki, a gyerekeket pedig rendőrök kísérik az iskolába a drogosok miatt.

Illegális bevándorlók sátortábora a párizsi legfelsőbb közigazgatási bíróságként működő Conseil d'Etat előtt 2022. december 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

A fény városának is nevezett Párizs egyre kevésbé nevezhető ragyogónak, egyes részei inkább egy lepukkant menekülttáborra emlékeztetnek. A francia főváros bizonyos kerületeit ugyanis ellepték a migránsok, akik egyre többet követelnek – számol be róla a V4NA Hírügynökség.

Illegális bevándorlók az A1-es autópálya mellett, Párizs északi elővárosában, Saint-Denis-ben lévő táboruk kiürítésére készülnek 2020. november 17-én
Fotós: Yoan Valat / Forrás: MTI/EPA

Amint arról a V4NA korábban írt

december elején napokig sátrazott több száz, magát kiskorúnak mondó migráns Párizs szívében, a Louvre tőszomszédságában lévő Államtanács épülete előtt, azt követelve a francia államtól, hogy szállásolják el őket.

A migránsok követeléseinek végül eleget tettek a hatóságok, mindannyiukat elszállították egy tornacsarnokba, ahol szállást és ellátást kaptak.

Ezzel azonban még korántsem oldódott meg a Párizst ellepő összes migráns ügye, így is rengetegen maradtak az utcán, közülük pár tucatnyian transzparensekkel vonultak fel, teljesen megbénítva a forgalmat a főváros északi részén, a 18. kerületében lévő Porte de la Chapelle nevű metróállomás környékén.

A helyzet a no-go zónaként is emlegetett 18. kerületben már tényleg tarthatatlan, ezt elismeri a szocialista főpolgármester, Anne Hidalgo is, aki a helyszínre látogatva leszögezte, hogy a francia államnak kell gondoskodnia a sátrakban tanyázó migránsok elszállásolásáról, mivel a bevándorlási ügyek a kormány hatáskörébe tartoznak. 

Illegális bevándorlók sátortábora a párizsi legfelsőbb közigazgatási bíróságként működő Conseil d'Etat előtt 2022. december 5-én
Fotós: Yoan Valat / Forrás: MTI/EPA

A főpolgármestert kellemetlen meglepetés érte a látogatása során, beszéde közben ugyanis az egyik járókelő hangosan bekiabált, és Franciaország, valamint Párizs szégyenének nevezte Hidalgót. A férfi kiemelte, hogy 

két évszázad alatt Párizsból a világ legszebb városa lett, a főpolgármester azonban két mandátum alatt a világ szemetesévé tette.

Párizs északi részén, a 18. és a 19. kerületben a helyzet odáig fajult, hogy a környéken élő gyerekek rendőri kísérettel járnak iskolába a rengeteg drogos és díler miatt.

A főváros no-go zónájaként is emlegetett környék drogtanyáin nagyon sok kábítószerfüggő illegális migráns van, a két probléma, vagyis a migránskérdés és a drogosok ügye szorosan összekapcsolódik.

Bár Anne Hidalgo főpolgármester minden felelősséget a kormányra akar hárítani, néhány éve még épp ő volt az, aki a bevándorlók leglelkesebb megmentőjének szerepében tetszelgett. 2017-ben ugyanis javaslatot tett a migránsok befogadásáról és a menekültek integrációjáról szóló törvény kidolgozására, az erről szóló dokumentumot eljuttatta a parlamenti képviselőknek és a kormánynak, azzal a céllal, hogy a nemzeti integrációs politika jegyében elkészítsék a migránsok befogadására vonatkozó humanitárius törvényt.

Hidalgo azonban nem állt meg ezen a ponton, 2018 októberében ő maga volt az, aki kijelentette, hogy Párizsban tábort kell létesíteni a migránsok számára, mivel közeledik a tél és vele együtt a hideg idő, a francia főváros északi részén lévő területeken pedig az utcán élnek a bevándorlók vagy éppenséggel üresen álló épületeket foglalnak el, ahogy ez az alábbi felvételen is látszik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában