Ukrán válság

2022.12.17. 07:44

Másfél millió forintnyi rubelért keres lövészárokásókat Moszkva

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 297. napjáról az Origo nyomán.

Lövészárkot ásó ukrán katona Bakhmut közelében

Forrás: Diego Herrera Carcedo

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Korábbi bejegyzéseink a lap alján, a frissebb hírek a lap tetején olvashatók.

Moszkva üzent az újabb botrányos döntés után 

Oroszország szombaton "politikai cenzúra" miatt elítélte Moldova azon döntését, amellyel ideiglenesen betiltott hat televíziós csatornát.

A volt szovjet tagköztársaság vezetése azzal vádolta a csatornákat, hogy "helytelen, inkorrekt információkat" sugároznak Moldováról és az ukrajnai orosz hadműveletről.

A televíziós állomások közül néhány moldávul, néhány oroszul sugárzott, de mind Ilan Shor politikus-üzletemberhez kötődnek, aki 2019-ben elmenekült az országból Maia Sandu nyugatbarát elnök megválasztását követően. Az izraeli önkéntes száműzetésben élő Shor már korábban is támogatta a moldovai tüntetéseket, amelyek Sandu kormányának lemondását követelték.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta:

"A politikai cenzúra példanélküli alkalmazásaként értékeljük a mostani betiltásokat: ez a sajtó sokszínűsége elvének korlátozása és az információhoz való hozzáférés szabadságának botrányos megsértése, amellyel a (Moldovai) Köztársaság politikai vezetése rendszeresen és nyilvánosan azonosul".

Az intézkedés végrehajtásának az ország oroszajkú lakosságára gyakorolt példanélküli következményei miatt egyúttal a nemzeti kisebbségek jogainak cinikus korlátozásaként is értékeljük

- tette hozzá.

A tilalom hétfőn lép hatályba, és az országban kihirdetett veszélyhelyzet időtartamáig lesz érvényben, amelyet Chisinau február 24-ét követően hirdetett ki, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát

Kormányzó: Egy ember meghalt a herszoni tüzérségi támadásban 

Egy 36 éves férfi meghalt a kocsijában, amikor az orosz csapatok tüzérségi támadás alá vették a dél-ukrajnai Herszon városát - jelentette be a tartományi kormányzó szombaton.

Jaroszlav Janusevics a Telegram-csatornáján kifejtette, hogy az orosz egységek Herszon egyik nyugati kerületét lőtték tüzérségi és rakétatűzzel. A halálos áldozaton kívül egy 70 éves nő is megsebesült.

Az ukrán csapatok november 11-én szabadították fel a fekete-tengeri kikötővárost az orosz ellenőrzés alól, de ukrán tisztségviselők szerint az orosz csapatok folytatják a település lövetését a Dnyeper-folyó túlpartjáról is.

Janusevics egy másik szombati üzenetében arról számolt be, hogy az orosz katonák egy idős helyi lakos házát is lőtték egy Herszon melletti faluban.

Helyreállt az áramszolgáltatás Harkovban 

Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban és Harkov régióban helyreállt az áramszolgáltatás - közölte a város kormányzója egy nappal azután, hogy az orosz rakétatámadások legújabb hulláma újra Ukrajna elektromos hálózatát vette célba - súlyosan megrongálva azt.

Oleh Syniehubov, Harkov régió kormányzója a következőt tette közzé a Telegram-csatornáján:

"Korábban az egész harkovi régióban és Harkovban megszűnt az áramszolgáltatás, viszont mostanra a régióban és a városban egyaránt sikerült helyreállítani a hálózatot és újra van áram." - írja a The Guardian.

A csecsen vezér bejelentést tett 

Csecsenföld vezetője, Kadirov sikeres támadást jelentett be az ukrán fegyveres erők védelmi állásai ellen.

Kadirov a Telegram-csatornáján osztotta meg a híreket miszerint az Iszmail Aguev parancsnoksága alatt álló nyugat-akhmat zászlóalj sikereket ért az ukrán katonákkal folytatott harcok során, de részleteket egyelőre nem közölt ezzel kapcsolatban - írja a lenta.ru.

Ukrajna államadóssága meghaladja a 100 milliárd dollárt 

Ukrajna államadóssága a jelenlegi állapot szerint 103 milliárdot tesz ki. Január 1-én ez a mutató 98 milliárd volt. A jegybank tanácsának tagja, Vaszil Furman úgy véli , hogy ez az öt százalékos növekedés elfogadható a jelenlegi háborús állapotok közepette.

Putyin hétfőn Minszkbe utazik 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Fehéroroszországba látogat, ahol Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel tárgyal. Megvitatják majd az orosz-fehérorosz integrációt, valamint a nemzetközi és regionális napirenden szereplő aktuális témákat – közölte a Kreml. 

Putyin és Lukasenka személyes találkozót tart, amelyen "elsőbbséget adnak a biztonsági kérdéseknek, és eszmecserét folytatnak a régió és a világ helyzetéről" - közölte a Belta fehérorosz állami hírügynökség, Ukrajnát nem említve.

Ukrán rakéták öltek meg három civilt Luhanszkban

Az orosz fennhatóság alatt álló Luhanszk tartományba kinevezett orosz tisztviselő Telegram-bejegyzése szerint az ukrán erők által fellőtt rakéták megöltek három civilt Shchastia városában, Luhanszk megyében. A tisztviselő szerint az amerikai gyártmányú Himars rakéták öt másik személyt megsebesítettek és megrongáltak négy házat.

Két orosz Oniks rakétát lőttek le az ukránok Odessza felett

Az ukrán hadseregnek december 17-én reggel sikerült hatástalanítania a rakétákat – jelentette az ukrán déli hadműveleti parancsnokság. A rakétákat az oroszok által megszállt Krím-félsziget partmenti védelmi rakétarendszeréből lőtték ki – közölte a parancsnokság.

Helyreállították a vízellátást Kijevben

Péntek nemcsak Kijevben, de Ukrajna-szerte légvédelmi szirénák ébresztették a lakosságot: ukrán tisztviselők közlése szerint Oroszország újabb rakétatámadást indított, melynek célpontjában az ukrán infrastruktúra állt.

A támadást követően Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon számolt be róla, hogy az energetikai infrastruktúrát ért károk miatt egész Kijevben fennakadások voltak a vízellátásban, több város pedig áram nélkül maradt.

A polgármester szombat reggeli közlése szerint

 

Nemcsak a vízellátást orvosolták, de a főváros felében ismét van fűtés, kétharmadában pedig az áramszolgáltatást is helyreállították.

 

Klicsko kiemelte ugyanakkor, hogy be kell tartani a villamosenergia vészleállítására vonatkozó terveket, "mert továbbra is jelentős az áramhiány".

Ismét egész Ukrajnában megszólaltak a légvédelmi szirénák

Egy nappal a legutóbbi támadás után, szombat délelőtt ismét országszerte megszólaltak a légvédelmi szirénák Ukrajnában, beleértve a fővárost is - közölték az ukrán hatóságok. A kijevi katonai hivatal a Telegramon felszólította a lakosságot, hogy húzódjon az óvóhelyekre. A Hajun fehérorosz katonai aktivitást figyelő felhasználói fiók közölte, hogy

 

Több orosz harci repülőgép haladt el a fehérorosz légtérben Észak-Ukrajna felé.

 

Az újabb légiriadó csupán néhány órával azután kezdődött, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte: a pénteki tüzérségi támadások után egy nappal sikerült visszaállítani a főváros vízellátását. A fűtés- és áramszolgáltatások Kijevben továbbra is csak helyenként működnek. A pénteki rakétatámadás célpontjában, mely a februárban kitört háború egyik legsúlyosabbika volt, az ukrán energetikai infrastruktúra állt. Moszkva már hetek óta támadja az energiaellátást biztosító létesítményeket, a péntek reggeli támadásban pedig több mint 70 rakétát lőttek ki Ukrajnára.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadást követően ismét hangsúlyozta, hogy országának sürgősen légvédelmi rendszerekre volna szüksége.

 

A naponta közzétett videójában az államfő úgy fogalmazott, a Nyugatnak tovább kell fokoznia az Oroszországra mért nyomást.

Nyolcan meghaltak, köztük polgári személyek is

Az ukrán ágyúzás következtében legalább nyolc ember meghalt és 23-an megsebesültek az oroszok által ellenőrzött Luhanszk régióban – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség a segélyszolgálatok azonosítatlan forrására hivatkozva. Azt közölték, hogy az ágyúzás elpusztított egy épületet Lantrativka faluban, és néhány ember a romok alatt rekedt. A luhanszki „népi milícia” vezetője azt is állította, hogy polgári áldozatok is voltak a Szvatove városát ért ukrán lövöldözésben pénteken reggel.

Harkov 55%-ában van ismét áram

A második legnagyobb ukrán város, Harkov lakosságának 55 százalékánál már sikerült visszaállítani az áramellátást, a szakemberek tervei szerint éjfélre ismét teljesen működőképes lesz a hálózat. 

Harkov polgármestere azt mondta, hogy a rakétacsapások „kolosszális” károkat okoztak az infrastruktúrában.

Másfél millióért keresnek árokásókat

A jelentések szerint Oroszországban embereket toboroznak, hogy lövészárkokat ássanak Ukrajnában. Az internetes hirdetésekben 250 000 rubelt (kb. 1,5 millió forintot) kínálnak a fizikai munkáért. Az oldalak a luhanszki régióban, Kelet-Ukrajnában, a dél-ukrajnai Zaporizzsja régióban és a nyugat-oroszországi Belgorod térségében kínálnak állást – írja a Mozhem Obyasnit. A hírlap Telegram-oldalán olvasható közleményben ez áll: "A munkaköri leírások szerint tapasztalat nem szükséges, a lényeg, hogy fizikailag egészségesek legyenek a jelentkezők."

Biztosítás nélkül maradhatnak hajók és repülők

A biztosítók megtagadhatják az Ukrajnába tartó repülőgépek vagy a Fekete-tengeren áthajózó hajók fedezetét, mivel

a viszontbiztosítók - akik a biztosítók biztosítói - javasolják a régió kizárását a jövő hónaptól

- közölte több iparági forrás.

A viszontbiztosítók jellemzően január 1-jén újítják meg 12 hónapos szerződéseiket a biztosítói ügyfelekkel, ami azt jelenti, hogy az ukrajnai háború kezdete óta először van lehetőségük csökkenteni a kitettséget, miután idén a konfliktussal összefüggő veszteségek sújtották őket.

Járókelő egy kiégett ház előtt egy ukrán városban 2022 decemberében
Fotós: Dimitar Dilkoff / Forrás: AFP

A viszontbiztosítók által javasolt szerződési záradék kizárja a háborúval kapcsolatos követeléseket Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban – mondták a források a Reutersnek.

A viszontbiztosítók támogatása nélkül előfordulhat, hogy maguk a biztosítók sem hajlandók majd fedezetet nyújtani a régiónak.

Tévécsatornákat tiltanak be Moldovában

Moldova ideiglenesen betilt hat televíziós csatornát, mert "téves információkat" sugároznak az országról és Oroszország ukrajnai háborújáról - közölték a hatóságok. A tilalom december 19-én lép életbe, és a rendkívüli állapot idejére érvényes, amelyet Moldova hirdetett ki, miután Oroszország idén megtámadta Ukrajnát. Az érintett csatornák egy része moldovai, néhány pedig orosz nyelven sugároz.
Andrej Spinu, az ország miniszterelnök-helyettese a Telegramon azt írta: "Moldovát meg kell védeni a propagandától és a hazugságoktól."

Több generátor kellene, hogy Ukrajna átvészelje a telet

Az ukrán vállalkozások körülbelül félmillió kis teljesítményű áramfejlesztőt importáltak a közelmúltban, de az országnak a tél átvészeléséhez további körülbelül 17 000 ipari egységre lesz szüksége - mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Áramszünet miatt zseblámpa mellett dolgozó cipész a nyugat-ukrajnai Lembergben
Fotós: AFP / Forrás: Yuriy Dyachyshyn

Ukrajna október óta egyre gyakrabban szenved áramkimaradástól és áramszünettől az energiainfrastruktúráját ért orosz támadások miatt. A hálózatüzemeltető Ukrenergo a legutóbbi orosz légicsapások után azt mondta, hogy a korábbi támadásokhoz képest tovább tart majd az áramellátás helyreállítása.

Egymást kell segíteniük

Volodimir Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy lehetőségeikhez mérten gondoskodjanak azokról, akiknek a legtöbb nehézségük van: idősek, gyermekes családok, háborús övezetekből vagy a megszállt területről kitelepítettek szorulnak segítségre.

Még több "Legyőzhetetlenségi Pontra" van szükség

Az ukrán elnök videóüzenetében arra kérte a regionális és helyi hatóságok képviselőit, hogy legyenek aktívabbak az energiatartalékok létrehozásában. Még több üzlettel és vállalattal állapodjanak meg, hogy a náluk lévő aggregátorok "Legyőzhetetlenségi Pontként" is üzemelhessenek, ahol az emberek feltölthetik telefonjaikat, power bankjaikat, élelmet, vizet, segítséget kaphatnak.

Áramkimaradás idején zseblámpával közlekedő járókelő a nyugat-ukrajnai Lemberg utcáin
Fotós: AFP / Forrás: Yuriy Dyachyshyn

Oroszország Ukrajna északi részének megszállására készülhet

Ukrajna arra számít, hogy Oroszország ismét megkísérli az északi területek elleni támadást – talán az első, kudarcba fulladt kijevi elfoglalási kísérletének évfordulója környékén, februárban – mondta egy ukrán főparancsnok. Vlagyimir Putyin elnök akár több millió katonát is berendelhet a háborúba, miközben az orosz offenzíva megingatja a heves és tartós ukrán ellenállást – mondta a Sky Newsnak adott interjúban Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, Ukrajna egyik legmagasabb rangú katonatisztje.

Kijelentette, hogy

az ukrán fegyveres erők készek lennének akár több millió orosz elleni harcra is, de ehhez egyre több fegyveres támogatásra lesz szükségük a nyugati szövetségesektől, beleértve a kazettás lőszereket is, amelynek a használatát sok ország tiltja.

A Déli Hadműveleti Parancsnokság 48 éves parancsnoka szerint a legádázabb harcok még csak ezután következnek.

Az áramkimaradások miatt már víz sincs

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a pénteki támadások során vészhelyzeti áramszünetek voltak az egész országban.

Kijevben és 14 régióban az áramkimaradások következtében leállt a vízszolgáltatás is.

A szerelőik már a légiriadó alatt megkezdték a munkát, és mindent megtesznek a termelés és az ellátás helyreállítása érdekében. Időbe telik, de ismét lesznek közműszolgáltatások - mondta az elnök.

Kijev felé tartó rakéták

Esti videóüzenetében az ukrán elnök köszönetet mondott a légtérvédelemben dolgozó valamennyi katonának, kiemelve, hogy a pénteken Ukrajna felé irányuló orosz rakéták valamennyi légi parancsnokságnak adtak feladatot, amit a 60 lelőtt ellenséges rakéta bizonyít. Volodimir Zelenszkij külön kiemelte a Kijev régiót védő 96. légvédelmi rakétadandár vadászgépeinek hatékonyságát. Több mint 40 rakétát semmisítettek meg az ország középső régióinak egén és Kijev közelében.

Az ukrán elnök ugyanakkor elismerte, hogy

nem sikerült minden rakétát kiiktatni, 16 célba talált, közülük legalább kilenc valamilyen energiatermelő létesítményt talált el, a többi pedig hőszolgáltató létesítményeket.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 6063 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5317 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 174 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 16-án 56 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában