Konferencia

2022.12.16. 11:12

Varga Judit: a kormány társadalompolitikájának középpontjában a családok támogatása áll

A tárcavezető beszámolt arról, hogy a kormány a GDP 5 százalékát fordítja a családok, a gyermekvállalás támogatására, és számos törvény is ezt a célt szolgálja.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Családtudományi Szövetség Párkapcsolati kultúra és demográfia című budapesti konferenciáján 2022. november 25-én

Fotó: Soós Lajos

A nemzeti konzervatív kormány társadalompolitikájának középpontjában a családok támogatása áll - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Gyermekjogok elméletben és gyakorlatban elnevezésű konferencia megnyitóján, Budapesten pénteken. 

A tárcavezető beszámolt arról, hogy 

a kormány a GDP 5 százalékát fordítja a családok, a gyermekvállalás támogatására, és számos törvény is ezt a célt szolgálja.

 Hiszünk abban, hogy gyermekeink, unokáink ismét naggyá tehetik ezt az országot - mondta Varga Judit. 

Ismertette:

 a 2014-ben hatályba lépett új polgári törvénykönyv (Ptk.) családjogi rendelkezéseinek egyik alapelve, hogy a gyermek jogait fokozottan védeni kell például szülői felügyelettel vagy a gyámsággal kapcsolatos ügyekben is.

 Ki kell kérni a véleményét az őt érintő ügyekben, korának, érettségének, ítélőképességének megfelelő módon be kell vonni az ilyen döntésbe. A Ptk. idei módosítása szélesítette a közös szülői felügyelet lehetőségét, váltott gondoskodásra is módot ad. Gyermekbarát meghallgatószobákat létesítettek az eljárásokba bevont kiskorúak számára, családjogi ügyekben pedig kiszélesítették az ideiglenes intézkedések és a szakpszichológiai vizsgálatok lehetőségét. A gyermekvédelmi jelzőrendszer már 4 szintű: helyi, járási, megyei és országos - fejtette ki a miniszter. 

Hozzátette:

 a 2013-as, új büntető törvénykönyv is kiemelt védelmet biztosít a gyermekeknek, például szigorodtak a gyermekek sérelmére elkövetet szexuális, pedofil bűncselekmények vagy az emberkereskedelem büntetése, a nemi élet szabadsága elleni cselekmények elkövetője pedig eltiltható bizonyos foglalkozásoktól. 

Az elmúlt évtizedben, a nemzeti konzervatív kormány alatt a regisztrált bűncselekmények száma 70 százalékkal csökkent, ezzel Magyarország a világ legbiztonságosabb országai közé került - mondta el Varga Judit a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán rendezett, gyermekjogokkal foglalkozó konferenciáján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában